Regija
VUKOVAR - GRAD PRIJATELJSTVA

Adventske svečanosti su 1997. krenule iz Vukovara
Objavljeno 2. prosinca, 2019.
Vukovarci su 1997. organizirali adventske svečanosti, a tek šest godina poslije - Zagreb

Vukovar - grad prijateljstva geslo je ovogodišnjih, 22. Vukovarskih adventskih svečanosti, koje Vukovarce kroz četiri tjedna adventa priredbama na podlozi tradicijske kulture uvode u Božić – blagdan svjetla, mira i ljubavi.


Događanja su sinoć počela u crkvi sv. Filipa i Jakova, odakle su Vukovarci pronijeli baklje do dvorca Eltz, u procesiji nazvanoj „Svjetlosna rijeka ulicama grada“. Prvu svijeću na adventskom vijencu u predvorju grofovskog dvorca iz 18. stoljeća upalio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.


- U ovo predbožićno vrijeme iz Vukovara šaljemo poruku mira, ljubavi i dobrih međusobnih odnosa, kako unutar obitelji tako i šire zajednice - kazao je Penava, dodavši i kako Grad Vukovar dosad ima 19 gradova prijatelja. Gradonačelnik se osvrnuo i na početke obilježavanja adventa u Vukovaru, prije više od dva desetljeća, kada su prvi povratnici advent u svom gradu dočekivali s nadom u nastanak novog i boljeg Vukovara. "Vukovar je danas grad u kojem pružamo ruku pomirenja svima onima koji su voljni živjeti ovdje i izgrađivati s nama ovaj grad. Tako je bilo u samim početcima povratka, tako je danas. Mi svake godine ulazimo u advent nakon teških dana studenoga, kada se prisjećamo velike žrtve Vukovara i svih onih koji su svoj život dali za njegovu obranu 1991. godine. I u ovo predbožićno vrijeme ljubavi i mira želimo se posvetiti prije svega svojim bližnjima, obitelji i prijateljima, i u tom duhu u Vukovaru dočekujemo sve prijatelje koji će ovih dana biti s nama", rekao je Penava.


Adventski vijenac blagoslovio je vukovarski gvardijan, fra Ivica Jagodić. Ravnateljica vukovarskog Gradskog muzeja Ruža Marić podsjetila je kako su Adventske svečanosti započeli prije 22 godine sa željom da povratnicima stvore iluziju doma u tada razrušenom Vukovaru.
- Tada smo bili prvi koji smo organizirali adventske svečanosti, šest godina poslije organizirao ih je Grad Zagreb, a potom i drugi hrvatski gradovi. To zajedničko svjetlo koje smo mi pronijeli prije 22 godine gori danas u cijeloj Hrvatskoj. Osvijetljeni smo tim svjetlom i ljubavlju i ponosni što ovogodišnje Svečanosti nose naziv Vukovar - grad prijateljstva - rekla je Marić. Večer je nastavljena programom tradicijske kulture KUD-a "Kolo" i HKGD-a "Dunav", uz izložbu crteža i božićnih čestitki vukovarskih mališana.


Sanja Butigan
Zajedničko svjetlo koje su Vukovarci pronijeli prije 22 godine gori danas u cijeloj Hrvatskoj
Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

Najčitanije iz rubrike