Crna kronika
VATROGASCI UPOZORAVAJU

Lampice i svijeće opasnost su za izbijanje požara
Objavljeno 2. prosinca, 2019.
Upaljene lampice i svijeće nikada ne treba ostavljati bez nadzora, upozoravaju vatrogasci
OSIJEK

Dolaskom adventa vatrogasci upozoravaju građane da budu vrlo oprezni pri korištenju božićnih ukrasa, lampica i adventskih vijenaca.

- Skrećemo pozornost građanima da upaljene lampice i svijeće ne ostavljaju bez nadzora. Ako pale svijeće, treba ih staviti na negorivu podlogu, da ne dođe do požara ako se slučajno prevrnu. Adventske vijence treba držati podalje od zavjesa i svih mogućih gorivih površina. Upozorio bih građane i da ne kupuju jeftine produžne kabele i nekvalitetne lampice jer su zapravo vrlo opasni. Sudjelovao sam i sam u jednoj intervenciji gdje su ljudi otišli na polnoćku, a kada su se vratili, cijela kuća im je bila u plamenu, i to baš zbog jeftinog produžnog kabela koji je bio neispravan i izazvao požar. Isto tako obavezno treba noću gasiti lampice i na boru, pogotovo na plastičnim borovima, ali i kada se odlazi od kuće - upozorio je Pero Čeman, zapovjednik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek.


U Osijeku su, unatrag nekoliko godina, često izbijali požari zbog neispravnih lampica ili zaboravljenih svijeća u adventskim vijencima. U jednom kafiću zbog ukrasa je izgorio šank, a svijeća iz adventskog vijenca zapalila je cijeli stan. Kratki spoj na lampicama na boru također je kriv za jedan cijeli stan u plamenu.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) upozoravaju da kod lampica treba paziti i na opasnost od strujnog udara. Obvezno treba provjeriti svaki komplet lampica, bio on novi ili stari, ima li u njemu razbijenih lampica ili slomljenih grla, spaljenih izolatora ili golih žica, labavih spojeva. Otklonite oštećenja i popravite nastale kvarove prije nego što lampice stavite u funkciju. Nikada lampice na struju ne postavljajte na metalne konstrukcije ili oluk. Napon se može prenijeti preko neispravnih lampica, a osoba koja ga dotakne može doživjeti strujni udar. HVZ je snimio radijske i televizijske spotove kojima upozorava na odgovorno ponašanje prilikom odlaganja pepela od grijanja i korištenja božićnih dekoracija. Požari na božićnim drvcima su vrlo česti. Izbjeći ih se može postavljanje bora što dalje od zavjesa, a od električnih lampica udaljite papir i nakit.
- Božićna drvca ostaju duže svježa i time su manje požarno opasna ako se prije postavljanja skladište u hladnim prostorima ili se postave u posudu s vodom. Stalci božićnih drvaca koji se daju napuniti vodom također sprječavaju brzo sušenje drveta i time povisuju požarnu sigurnost - kažu vatrogasci.


Sandra Lacić
oprez
POŽARI

VIŠE NISU

RIJETKOST
OPREZNO S PEPELOM I PETARDAMA
Hrvatska vatrogasna zajednica upozorava građane da budu oprezni i s odlaganjem pepela iz peći. Bez obzira na temperature koje su i ispod nule, ako je suho vrijeme, vrući pepeo u dodiru s lakogorivim tvarima poput kartona ili raznog otpadnog papira postaje opasan uzročnik požara. Opasna su i pirotehnička sredstva koja se ispaljuju u zrak, a i petarde koje neodgovorni pojedinci bacaju po kontejnerima česti su uzročnici požara. Zbog toga je 2015. godine izgorio kontejner za odlaganje PET ambalaže na ekootoku na osječkom Sjenjaku. U drugom slučaju netko je ubacio petardu u kontejner za prikupljanje papira u Usorskoj ulici u Brijestu. Taj kontejner potpuno je izgorio, a kontejneri za metal i staklo bili su oštećeni.
Možda ste propustili...

OSAM OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1991.

Zlostavljali su civile u Grabovcu

POLICIJA U LOVU NA NEODGOVORNE VOZAČE

Turirali, bučili i divljali širim središtem Osijeka

Najčitanije iz rubrike