Sport
NOVO RAZOČARANJE NA GOSTOVANJIMA

Bijelo-plavi su poveli, ali nisu znali kako pobijediti
Objavljeno 2. prosinca, 2019.
Baš smo simpatična ekipa - rezignirano je zaključio kapetan Osijeka Mile Škorić

Ove jeseni gostovanja su za nogometaše Osijeka bila i ostala - ukleta. I dobro je što ih, bar u prvenstvu (Osječane u srijedu čeka susret četvrtfinala Kupa u Zaprešiću, nap.a.), neće sada biti do proljeća. Otišli su bijelo-plavi u Varaždin s nadom kako će bar malo popraviti mizeriju od učinka na gostujućim travnjacima. No, umjesto toga, navijačima su priredili još jedan klasični scenarij radnog naslova "kako ne uzeti ono što ti je ponuđeno na pladnju". Osijek je u Varaždinu imao sve, a ostao je bez ičega. Jedan bod koji je ostao iz te bitke gotovo da nije ni utješna nagrada.

Poveli, pa "brljali"
Osijek je poveo, imao je apsolutnu kontrolu stvari na terenu, a onda je došlo poluvrijeme. Tijekom odmora kao da su negdje u hodnicima varaždinskog stadiona bijelo-plavi izgubili pravu ideju kako kapital koji imaju pretvoriti u konačan uspjeh. U drugom poluvremenu sve do izjednačenja bijelo-plavi su izgledali kao "upitnici". Imali su vodstvo, ali ne i pravu ideju kako ga pretvoriti u trijumf. Onako narodski bi se reklo, do izjednačenja nisu znali "bi li piškili ili kakili". Pokušali su nešto taktizirati, a to im najčešće donosi loše vijesti. Uvijek će im se u defenzivi dogoditi nekakav individualni propust ili kao u Varaždinu nakon prekida, sasvim svejedno. Neobjašnjivo je kako se jednoj ozbiljnoj momčadi može dogoditi da joj čovjek nakon ubačaja iz kuta ostane posve sam na drugoj vratnici i hladno zabije za izjednačenje. Kad se dogodilo, Osijek je navalio izjednačiti, ali ovaj put nije urodilo plodom.

- Nakon svega ne zaslužujemo ništa drugo nego kritike. Ispričavam se našim navijačima koji su nas došli podržati jer smo u Varaždinu jednostavno morali pobijediti. Znali smo kako nam zaprijetiti mogu samo iz prekida i baš smo na taj način dobili pogodak. Baš smo simpatična momčad. Ne znam što bih drugo rekao jer ekipama koje imaju visoke ambicije ovakvi propusti se ne bi smjeli događati, a nama se događaju svako malo. Razočarani smo jer smo željeli pobijediti u svim susretima do kraja jesenskog dijela sezone a zapeli smo već na prvoj prepreci - rekao je razčarani Mile Škorić, kapetan NK Osijek.

Osijek u Varaždinu nije igrao tako loše, koliko opet nije znao naći način kako bi kapitalizirao rezultatsku prednost. Proizlazi kako se bolje bolje osjeća kada mora bezglavo loviti zaostatak nego u situacijama u kojima treba dovršiti posao. Nije lako objasniti zbog čega se nekada bijelo-plavi toliko muče s realizacijom, a s druge strane jednostavno "gutaju" pogotke.

- Nismo uspjeli zabiti drugi pogodak koji bi prelomio utakmicu u našu korist. Još jednom se pokazalo kako nam je teško pobjeđivati na gostovanjima. Mi smo ti koji su izgubili dva boda - rekao je Ivica Kulešević, trener nogometaša Osijeka.

Možda je i ključni trenutak susreta bio u finišu prvog poluvremena kada je Antonio Mance promašio čistu priliku kada je s pet metara glavom pucao jako slabo, a ubačaj Bočkaja bio je savršen. Da je Osijek tada, a trebao je, otišao na 2:0, danas bi raspoloženje bilo posve drugačije. Ovako ostaje čista frustracija.

Okrenuti se Kupu
Bilo je to još jedno u nizu rezultatskih razočaranja ove jeseni na gostovanjima. Ostat će i pitanje zašto se Kulešević vratio u 3-5-2 kada su mu formacije s dva centralna braniča donosile puno efikasniju i bolju igru. Je li sustav prilagodio tome kako bi zadovoljio formu u kojoj će igrati Boško Šutalo ili kako bi Bočkaja na lijevom boku rasteretio dijela obrambenih zadataka? Što god bio odgovor na to pitanje, Osijek će prvi dio sezone zaključiti sa samo sedam osvojenih bodova izvan svog stadiona, što je premalo ako se misli boriti za mjesta koja vode u kvalifikacije za Ligu prvaka. I još jedan podatak koji ne zvuči uopće lijepo. Varaždin, koji je definitivno jedna od najslabijih momčadi HNL-a, otkinuo je Osijeku ove jeseni četiri velika boda. No natrag se ne može. Valja gledati prema naprijed, a takav pogled osječkoj momčadi donosi još jedno gostovanje koje je iznimno važno. U srijedu će igrati četvrtfinalni susret Kupa Hrvatske u Zaprešiću. Opet momčad od koje je Osijek kvalitetniji, ali nakon svih tih muka koje se prolazilo na gostujućim terenima to neće previše značiti.

- Pobjedom protiv Varaždina trebali smo si napraviti pozitivno ozračje pred Kup. Nismo uspjeli, pa nam sad ne preostaje ništa drugo nego pobjedom protiv Intera i prolaskom u polufinale Kupa bar malo sprati gorak okus ovog rezultata iz Varaždina - zaključio je Mile Škorić, kapetan NK Osijek.

Dalibor Keler
VARAŽDIN - Stadion Anđelko Herjavec. Vrijeme hladno. Teren loš, težak za igru. Gledatelja: 1270. Sudac: Marin Vidulin (Kanfanar) - 6.5. Stijelci: 0:1 Marić (37), 1:1 Glavica (77). Žuti kartoni: Majstorović, Lopa (Osijek). Crvenih kartona nije bilo.

IGRAČ UTAMICE: IVAN NEVISTIĆ (VARAŽDIN).

VARAŽDIN

1 (0)

Neivstić 7, Mehdikani 6 (od 46. Kolarić 6), Stolnik 5,5, Adžić 6, Prce 6, Tkalčić 6, Djou 6, Roca 6 (od 58. Težak 6), Posavec 6,5, Glavina 5,5 (od 72. Glavica 6,5), Benko 6.

OSIJEK

1 (1)

Ivušić 6, Šutalo 6,5, Škorić 7, Majstorović 6, Šorša 6 (od 79. Igor Silva -), Žaper 6, Kleinheisler 6, Lopa 6,5 (od 79. Pilj -), Bočkaj 6, Marić 6, Mance 5,5 (od 70. Ndockyt -)
0:1

Kleinheisler je odlično proigrao Lopu, a on još bolje Marića, kojem nije bilo teško iz blizine loptu ubaciti u vrata
1:1

Korner iz desnog kuta izveo je Posavec, Benko je spustio loptu glavom na drugu vratnicu, gdje je posve sam ostao Glavica i s 3-4 metra pogodio Ivušiću kroz noge
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike