Osijek
DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE ALBANIJE

Svečanost u znaku
sućuti zbog potresa
Objavljeno 1. prosinca, 2019.
Obilježavanje Dana državnosti Republike Albanije održano u subotu navečer u hotelu Osijek bilo je u znaku suosjećanja sa žrtvama katastrofalnih potresa koji su pogodili tu zemlju. Ovu svečanost uveličali su brojni uzvanici iz političkog i društvenog života našega grada, a kraći govor o važnosti ovoga dana, ali i posljedicama katastrofalnog potresa, održao je albanski počasni konzul Basri Haliti.

Podsjetio je kako Republika Albanija slavi 107. obljetnicu dizanja albanske zastave i proglašenja svoje neovisnosti, ali i na obljetnicu iz 1444. godine kada je veliki albanski junak Gjergj Kastrioti Skenderbeg oslobodio Kruju i prvi put proglasio neovisnu Albaniju. Haliti je istaknuo kako su strašni potresi koji su u utorak pogodili Albaniju izazvali smrt najmanje 51 osobe, srušeno je više stotina zgrada, a više od 2500 ljudi ostalo je bez krova nad glavom u mjestima Tumani, Tirana, Drač i Lezhe.

- Ovom prilikom želio bih zahvaliti Vladi RH koja je među prvim državama priskočila u pomoć te poslala tim za spašavanje u ruševinama sastavljen od 15 pripadnika Civilne zaštite hrvatskog MUP-a i osam potražnih pasa za spašavanje iz ruševina te dva helikoptera. Također treba naglasiti da se Hrvatska uključila i u dodatne aktivnosti poput pružanja novčane pomoći - rekao je Haliti i pozvao članove albanske manjine da se aktivno uključe u pružanje
pomoći Albaniji.

U ime Grada Osijeka predstavnicima albanske zajednice Dan državnosti čestitao je predsjednik Gradskog vijeća Željko
Požega. D. Celing
VULIN: HRVATSKI NAROD JE UZ VAS
- Hrvatski narod, to se nikada ne smije zaboraviti, duguje zahvalnost albanskoj zajednici zbog svesrdne pomoći i zbog toga što su Albanci stajali uz hrvatski narod kada je nama bilo najteže u vrijeme Domovinskog naroda. To je još jedan razlog više da i sada Republika Hrvatska i hrvatski narod stanu uz Albaniju i albanski narod kada je vama najteže. Mi kao Osječko-baranjska županija stojimo na raspolaganju koliko god to možemo, a vjerujem da će još više učiniti Republika Hrvatska - istaknuo je Vulin.
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

Najčitanije iz rubrike