Regija
PROIZVOĐAČI U NEZAVIDNOJ SITUACIJI

Smanjene narudžbe peleta zbog vrlo toplog vremena
Objavljeno 2. prosinca, 2019.
Pomoglo bi da država smanji PDV na ovaj ekološki prihvatljiv energent
VINKOVCI

Klimatske promjene, čini se, sve više utječu na brojne industrije, a ove godine posebno su pogođeni proizvođači peleta. Topla zima i nedostatak potrebe za ogrjevom domaće su proizvođače peleta stavili u nezavidnu situaciju.

– Zbog izuzetno toplog vremena manja je potrošnja. Skladišta su puna. U ovom trenutku možemo jedino moliti Boga da zahladi i da krene potrošnja – kaže Davor Zec, predsjednik udruge CROBIOM, koja okuplja proizvođače peleta, briketa i drvne biomase.

Izvoz je problem
Dodaje kako je veliki problem što se većina robe izvozi na europsko tržište, što pogoršava situaciju jer, kada bi prodavali većinu proizvodnje na domaćem tržištu, određena količina robe bi se prodala i bili bi manji gubici. Davor Zec zaključuje kako se sezona ipak može spasiti, ali samo ako prava zima krene uskoro i potraje sve do ožujka. Upravo će ova tema biti jedan od glavnih naglasaka ovogodišnjeg Adriatic Wood Daysa, AWD-a, što se 2. i 3. prosinca održava u Dubrovniku. Osim o peletima, bit će govora o spajanju znanosti i gospodarstva, o sušarama za sušenje drva, zaštiti drveta, o klimi i zaštiti okoliša, regionalnom pristupu šumarstvu gdje će biti istaknut primjer Vukovarsko-srijemske županije koja se zauzima za ravnomjeran razvoj svih dijelova te zadržavanje sirovine na lokalnom području zbog očuvanja radnih mjesta.

Na ovom skupu, osim predstavnika CROBIOM-a, u programu će sudjelovati i predstavnici krovne europske asocijacije za biomasu – Bioenergy Europe.

Početak sezone
Adriatic Wood Days čini četiri tematski povezane, ali programski odvojene međunarodne konferencije iz područja šumarstva, prerade drva, energije iz drva, proizvodnje namještaja i pripadajućih kreativnih industrija. U Dubrovniku će vodeći stručnjaci iz gospodarstva, znanosti, politike i medija analizirati stanje u ovim sektorima i tražiti optimalna rješenja za unaprjeđivanje prilika. AWD je najveći i najsveobuhvatniji sektorski event u ovom dijelu Europe, a sudionici će usvojiti zaključke i predložiti preporuke donositeljima sektorskih politika na regionalnoj, europskoj i globalnoj razini.

Josip Faletar, predsjednik uprave Spačve d.o.o., kaže kako ove godine planiraju prodaju bioenergenata, i peleta i briketa, u vrijednosti od 67 milijuna kuna. Lani su proizveli 40 tisuća tona peleta te 10 tisuća tona briketa. No za prvih osam mjeseci ove godine proizveli su ih 10 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, a i prodali su 10 posto više. Njega ne zabrinjavaju velike zalihe peleta u skladištima.

- U ovo doba godine normalno je da su skladišta puna jer je početak sezone. Zbog toplije jeseni potrošnja je manja i time se trenutno nešto smanjila potražnja krajnjih kupaca. Proizvodimo i prodajemo pelet i briket i 60 posto izvozimo, a 40 posto ostaje na domaćem tržištu – rekao je Josip Faletar za Glas Slavonije, komentirajući tmurne prognoze hrvatske udruge proizvođača peleta, briketa i drvne biomase. Podsjeća kako je Spačva u proizvodnju peleta krenula 2008., ali je ona ugašena u vrijeme krize, koja je među prvima zahvatila drvoprerađivače, i ponovno je pokrenuta 2012. te iz godine u godinu bilježi znatan rast proizvodnje i prodaje. Kapacitet proizvodnje bioenergenata na godišnjoj je razini 55 000 tona, čime je vinkovački drvoprerađivač u samom vrhu na domaćem tržištu.

Jedan od najvećih proizvođača peleta, Šišarka d.o.o. iz Županje, također potvrđuje kako je točno da situacija nije bajna i jedina je nada da će uskoro temperature pasti ispod nule.

- Skladišta proizvođača i distributera su puna zbog smanjene potražnje jer još uvijek su visoke temperature za ovaj dio godine i odmah se to osjeti na potrošnji peleta. Mi proizvedemo više od 50 000 tona peleta godišnje i u ovom trenutku imamo smanjene narudžbe, pa ćemo ove godine proizvesti 10 posto manje u odnosu prema 2018. Pelet prodajemo 90 posto na talijansko, a 10 posto na lokalno tržište. Teško je reći što je rješenje, ali sigurno bi nam pomoglo da se smanji PDV na ovaj energent kao što je to u Srbiji i Makedoniji i da se javne ustanove uključe u potrošnju ovog ekološki prihvatljivog energenta, tako bismo uspjeli više naše proizvodnje prodati na domaćem tržištu – kaže Ivan Ćošković, direktor Šišarke d.o.o.

Dodaje kako se nada povoljnjim cijenama sirovine u 2020. godini koje određuju Hrvatske šume.

Miroslav Flego
Najistočnija županija prednjači
Jedna od najaktivnijih jedinica područne samouprave koja promovira korištenje lokalnih resursa je Vukovarsko-srijemska županija, koja raspolaže plodnim tlom, znatnim vodnim resursima te vrijednom drvnom sirovinom unutar spačvanskog bazena. Zato je logično što se zauzima za to da sirovina ostaje ondje gdje nastaje kako bi se zadržala radna mjesta. Dobri rezultati ostvareni su i u području sektorskog organiziranja, tu vrlo aktivno djeluje Drvni klaster Slavonski hrast, a uspostavljen je i Centar kompetencija koji ima za cilj razviti smart proizvode više dodane vrijednosti. Županija i pripadajuće institucije vrlo su aktivne u povlačenju EU sredstava i mogu poslužiti kao dobar primjer i drugim regijama u ovom dijelu Europe, a na dubrovačkom skupu će predstaviti rezultate značajnog europskog projekta ROSEWOOD.
Drvni pelet sastoji se od preostalog dijela kvalitetnog drva koji nije iskoristiv u drvnoj industriji
Možda ste propustili...

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

Najčitanije iz rubrike