Regija
ODRŽAN JOŠ JEDAN KARANAČKI ZIMSKI VAŠAR

Brojni posjetitelji tražili su stalno “čvarak više”
Objavljeno 2. prosinca, 2019.
Ovaj Zimski vašar i Čvarak fest privukli su nekoliko tisuća posjetitelja
KARANAC

Tradicionalnim, već desetim zaredom karanačkim Čvarak festom, koji je u subotu održan u sklopu Zimskog vašara, počele su baranjske ‘‘predbožićne čarolije‘‘.

Sedamdesetak izlagača, bogata gastro i ostala ponuda, živa glazba (…) samo su djelić onoga što je dočekalo posjetitelje iz raznih krajeva Lijepe Naše i inozemstva. Kako tvrdi organizator manifestacije, Vlado Škrobo - Bajo, broj gostiju iz godine u godinu sve je veći, pa nije isključeno da je subotnji Čvarak fest (opet) srušio rekord.

Ruše rekorde
- Iz godine u godinu ponavljam kako Zimski vašari ruše rekorde posjećenosti, pa tako mogu reći i ove godine - istaknuo je Vladimir Škrobo - Bajo, vlasnik Baranjske kuće, koja je uz Udrugu čuvara starih zanata te uz pomoć TZ Baranje, organizirala ovogodišnji Zimski vašar i Čvarak fest. Pokazujući na brojne štandove naglasio je kako su na njima izloženi i na prodaju ponuđeni isključivo domaći proizvodi, odnosno hrana koju su godinama konzumirali naši roditelji, djedovi, pradjedovi…

- Upravo po autohtonoj i tradicionalnoj hrani Baranja je nadaleko poznata, a sve što je na Zimskom vašaru ponuđeno, prirodni su proizvodi koje svi gosti mogu probati i kupiti izravno od proizvođača, onako u prirodnom obliku, bez ‘‘šminkanja pod bojama reflektora‘‘. Rekao sam već kako je broj posjetitelja iz godine u godinu sve veći, što pokazuje da smo na dobrom putu, a pri tome, bar kada je autohtona gastronomija u pitanju, ne izmišljamo toplu vodu, nego radimo ono što se na ovim prostorima oduvijek i radilo - objašnjava Škrobo. Da su njegove tvrdnje utemeljene i istinite, potvrdili su brojni gosti, poput Nevenke iz Karlovca. Rekla je, naime, da se dobro jede i u njezinu gradu, odnosno njegovoj okolici, ali je Baranja, što se gastroponude tiče - premašila Karlovac i okolicu.

- Sve je fino i dobro, a kada se ‘‘zalije‘‘, prvo rakijicom, a poslije konzumiranja ukusnih čvaraka i kobasica, vrhunskim vinom, užitak je potpun - kaže Nevenka, koja je u Karanac došla na preporuku prijatelja, a kada je već u ovom dijelu Lijepe Naše, odlučila je posjetiti Vukovar, Osijek i poneki baranjski restoran. Na karanačkoj poljani kod katoličke crkve svetog Donata u subotu su boravili gosti iz raznih krajeva Hrvatske i inozemstva, a na obližnjim parkiralištima, uz mnoštvo osobnih automobila, vidjeli smo i pet-šest autobusa, pa se sa sigurnošću može reći da je Zimski vašar i Čvarak fest pohodilo nekoliko tisuća ljudi. Već u rano prijepodne sa štandova je ‘‘nestala‘‘ većina suhomesnatih proizvoda baranjskih i slavonskih proizvođača, a naveliko se tražio ‘‘čvarak više‘‘. Primijetio je to i Matej Perkušić, direktor TZ Baranje.

Bogata ponuda
- Baranjska turistička ponuda apsolutno ovisi o sličnim manifestacijama. Premda je već prepoznata diljem Hrvatske, može se reći da je Baranja još uvijek destinacija u razvoju, a ovakve autohtone manifestacije još više privlače goste iz Hrvatske i regije, koji se odluče u Baranji ostati i dvije-tri noći, što je zapravo i cilj - kaže Perkušić. Prošlogodišnji i ovogodišnji karanački Zimski vašar usporedila je i Tatjana Roth, pročelnica za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije. Zaključila je kako se broj gostiju ove godine povećao, što je sasvim dovoljan dokaz kako ovakva događanja mnogo znače, u prvom redu za očuvanje identiteta, ali i za vidljivost destinacije.

- Prekrasno je ovdje u Karancu, gdje brojni gosti, na jednom mjestu, mogu kupiti autohtone proizvode i uživati u atmosferi. Zimski vašar u Karancu hvale je vrijedna manifestacija - rekla je Roth, dodavši kako je Osječko-baranjska županija do sada na razne načine poticala ovakva događanja te kako će to činiti i u budućnosti. S njom se složio i zamjenik župana osječko-baranjskog, Goran Ivanović. A u Karancu u subotu doista nije bilo čega nije bilo. Domaće kobasice, manje ili više odimljene, slanine, krvavice i švargle, kulenje i kulenove seke, proizvodi od meda, zimica, kolači, razne rukotvorine (…), uz domaća vina i rakije, samo su dio asortimana ponuđenih na 70-ak štandova.

Svakako da treba dodati i bogatu gastroponudu u organizaciji Baranjske kuće, poput grah gulaša, čobanca, kobasica, šarana na rašljama...

Ivica Getto
70

štandova s bogatom baranjskom gastronomskom ponudom bilo je na raspolaganju brojnim posjetiteljima
Najbolji čvarci
U borbi za titulu najboljeg čvarak- majstora komisija, kojoj je na čelu bila pročelnica Tatjana Roth, u kojoj su još bili Vlado Grujić iz Belog Manastira i Ante Kurilj - Jabuka iz Makarske, najviše su se svidjeli čvarci iz kazana belišćanskog OPG-a Kraljik. Čvarci su sastavni dio njihova proizvodnog asortimana, a deklariraju ih kao ‘’baranjski’’. Druga je Braniteljska zadruga Donji grad iz Osijeka, a treći Josip Grgurić iz Centra za inkluziju Osijek.
Možda ste propustili...

PREKOGRANIČNA SURADNJA SA SRBIJOM

Gourmet na Pikovu stanu

MINISTARSTVO DRŽAVNE IMOVINE

Vukovaru darovan nogometni stadion

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZA MLADE OBITELJI

Tko bi želio kuću, dobije 10.000 kuna

2

ROBERT JANKOVICS SABORSKI ZASTUPNIK MAĐARSKE NACIONALNE MANJINE

Najveći je problem preslab “baranjski lobi” u Zagrebu

3

PREMALO PARKIRALIŠTA UCENTRU VUKOVARA

Kapitalni će projekti "progutati" parkinge?