Regija
SANACIJA DIJELA DRŽAVNE CESTE DC 55

Gradit će kružni tok na opasnom raskrižju
Objavljeno 2. prosinca, 2019.
Kružni tok, doznajemo u Hrvatskim cestama, bit će na raskrižju prema SDF Žetelicama i na takozvanom bošnjačkom raskrižju
ŽUPANJA

Dugoočekivana sanacija dijela državne ceste Vinkovci - Županja, od nadvožnjaka do graničnog prijelaza Županja - Orašje, a za kojom već godinama postoji potreba jer je u vrlo lošem stanju, konačno je pred realizacijom. Hrvatske ceste su, stoji u odgovoru na upit Glasa Slavonije, u postupku ugovaranja sanacije državne ceste DC 55, od raskrižja autoceste A3 do skretanja za Bošnjake, odnosno DC 214, dužine 5,3 kilometra.

Veća sigurnost
- Procijenjena vrijednost radova je 14,7 milijuna kuna, natječaj je proveden te se uskoro očekuje donošenje odluke o odabiru najpovoljnijeg izvođača te sklapanje ugovora s njim. Ukupan rok izvedbe radova je šest mjeseci, a uvođenje izvođača u posao planirano je za ožujak 2020. godine, odnosno nakon razdoblja zimskog održavanja – pojašnjavaju u Hrvatskim cestama. Nadalje navode da je za 2020. planirana i sanacija državne ceste DC 55 od raskrižja DC 55 - DC 214 (skretanje za Bošnjake) pa do graničnog prijelaza Županja, ukupne vrijednosti 3,5 milijuna kuna. A jako dobra vijest stiže i za Županjce. U sklopu predstojeće sanacije i predviđenih radova konačno će biti kvalitetno riješeni i ulazi u Županju, koja se proteže uz tu vrlo prometnu državnu cestu.

- Osim navedenih projekata, Hrvatske ceste su ugovorile i projektiranje raskrižja DC 55, Vinkovačke i Industrijske ulice u Županji u raskrižje s kružnim tokom, ukupne vrijednosti od 199.000 kuna, kao i projektiranje raskrižja DC 55 i DC 214 (skretanje za Bošnjake) u raskrižje s kružnim tokom. Rok za izradu projektne dokumentacije i ishođenje potrebnih dozvola je devet mjeseci, nakon čega će Hrvatske ceste početi i izvođenje radova – ističu u Uredu za odnose s javnošću HC-a.

Frekventno raskrižje
Županjci već godinama upozoravaju na potrebu kvalitetnog reguliranja prometa na ulazima u grad radi veće sigurnosti sudionika u prometu. Vijećnik HDZ-a Mladen Stažić proljetos je na sjednici Gradskog vijeća upozorio na kritičnu točku kod prvog ulaza u Županju iz smjera Vinkovaca i nužnost što hitnijeg pronalaženja rješenja. To je raskrižje, naglasio je, vrlo frekventno. Njime prolazi državna cesta D55 Vinkovci – Županja, koja vodi do međudržavnog graničnog prijelaza Županja – Orašje, između Hrvatske i BiH, a preko nje je lokalna cesta za gradsku industrijsku zonu, gdje je smještena i tvornica kombajna Same Deutz Fahr Žetelice, pogon Tvina, novosagrađena bioelektrana i drugi subjekti. To je ujedno i put za vrlo posjećeno županjsko izletište Virovi i Lovačku kuću. Upozoreno je da se na tom raskrižju često događaju prometne nesreće s velikim materijalnim štetama i ozlijeđenima, a bilo je i smrtno stradalih osoba.

Gradonačelnik Davor Miličević kontaktirao je s Hrvatskim cestama i zauzeo se za rješavanje tog problema, a mišljenja je da je kružni tok najbolje prometno rješenje za ulaze u Županju, a to je, sudeći prema najavama iz Hrvatskih cesta, potvrdila i struka.

Marija Lešić Omerović
vrijednost
SANACIJA

18,2 MILIJUNA

KUNA
ADEKVATNA ZAMJENA ZA SEMAFORE
Prije 12 godina Hrvatske ceste obnovile su državnu cestu D214 Županja - Gunja dugu 28 kilometara. Radovi su stajali 60 milijuna kuna. Proširena je 60 centimetara jer je bila teško prohodna zbog starosti i velikog opterećenja tegljača koji su njome prometovali. U sklopu projekta riješeno je i raskrižje ceste Bošnjaci - Županja s državnom cestom D 55 koje je godinama bilo crna točka u prometu, gdje su se često događale nesreće. Na križanju su postavljeni semafori, uskoro će ih zamijeniti kružni tok koji će ondje kvalitetno regulirati promet.
Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana