Mozaik
DANI HRVATSKOG KUHARSTVA

Ana Maria Stanković s tri zlata postala je državna prvakinja
Objavljeno 2. prosinca, 2019.

Najznačajnija manifestacija kulinarske struke u Hrvatskoj Dani hrvatskog kulinarstva održana je u hotelu ‘‘Minerva u Varaždinskim Toplicama, a Srednja strukovna škola Vinkovci i Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije ostvarile su značajan uspjeh.

Početak manifestacije obilježio je Kamelija kup, natjecanje za mlade buduće kuhare i slastičare, učenike završnih razreda kuharskih i slastičarskih smjerova srednjih škola. Srednja strukovna škola Vinkovci imala je svoje predstavnike na Kamelija kupu, te su tako učenici zanimanja kuhar 3.d razreda Mato Marušić i Karmela Vulić pod vodstvom mentora Ivice Ljubeka osvojili drugo mjesto u ukupnom poretku. Učenici su imali zadatak prigotoviti meni od tri slijeda na zadanu temu: hladno predjelo – (lignja, maslina), toplo glavno jelo (svinjski kare), desert (flambirane palačinke, Lino lada Gold).

Na državnom natjecanju slastičara učenica 3.d Valentina Kuveždić iz Srednje strukovne škole natjecala se u kategoriji D) Slastičarska umjetnost - Izrada stolne dekoracije/skulpture od jestivih namirnica. Valentina je izradila skulpturu od šećerne mase pod imenom "Growth" te je za svoj rad nagrađena srebrnom medaljom.

Marija Bošnjak iz Srednje strukovne škole natjecala se u tri kategorije: A) Umjetnost slastica – eksponati, B) Umjetnost slastica – desert, C) Umjetnost slastica – torta, zadana tema – Nautika, a za svoj rad nagrađena je trima srebrnim medaljama. Mladi kuhar Stjepan Franjić iz Bošnjaka predstavljao je obiteljski restoran, točnije bistro i pizzeriju Aquarius, a osvojio je bronce u dvjema disciplinama kulinarske umjetnosti - stolni aranžman od voća i povrća te carving uživo.

Svakako najveći uspjeh postigla je Ana Maria Stanković iz Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije koja je osvojila tri zlatne medalje i titulu državne prvakinje. Ona se trenutno bavi pripremama za IKA Kulinarsku olimpijadu u veljači 2020. u Stuttgartu, a od ožujka 2020. raditi će kao šefica u novootvorenom "Restoranu Lu" u Vinkovcima tako da će građani Vinkovaca imati priliku kušati njezina jela.

- Ova pobjeda mi puno znači jer sam došla do jedne stepenice više u mome kulinarstvu, što mi puno znači - rekla je Ana Maria Stanković. M.Kokaj
POBJEDNIČKA JELA
- Na natjecanju sam napravila meni od pet sljedova i finger food. Prvo sam radila jelo ‘’Slatka Hrvatska’’ (bavarska krema s kestenom, biskvit s bademom, hrskavac od bijelog maka, topli kolač od čokolade, ganache krema s rogačem, hladna krema od mandarina, puslica, umak od karamele), ‘’Topla Slavonija’’ (svinjski file s korom od začinskog bilja i suncokreta, varenac s korabom i koprivom, krema od krumpira, konfitirani svinjski obrazi na podlozi od kinoje i tikvice, sotirana korabica, demiglace umak), ‘’Riječno blago’’ (panna cotta od dimljene deverike s pjenicom od šarana u slanoj palačinci, pjenica od graška, ‘’zemlja’’, ukiseljeno povrće, mlade lisnate salate, umak od kopra i meda. U nastavku sam pravila ‘’Zrcalo šume’’ (consomme sa šumskim gljivama, tačkama od špinata s rikotom, pralina, valjušak od mrkve, kuhani celer, gljiva), te jelo ‘’Kopunova igra’’ (kopun s bučinim sjemenkama i kokicama amaranta, pjenasti umak od hrena, sotirana šparoga, košarica punjena kremom pastrnjaka i šafrana). Hladni mali zalogaji bili su: pašteta od kunića punjena sirom od dunja, prah od šunke, krema od mrkve, biskvit od plavog maka, hladna pjenica od bijelog graha punjena povrtnom garniturom s ovojnicom od blitve, krema od češnjaka i kreker. Za topli mali zalogaj pripremila sam složenac od srnećeg filea, gljiva jablanovača i pirea od batata, kelja, preliveno s reduciranim jusom, glazirani dud, medenjak, pileći kroket punjen kremom od žumanjka u kukuruznim pahuljicama, vlasac majoneza, hrskavi celer - kaže Ana Maria.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike