Mozaik
MEĐUNARODNA AUTORSKA KREATIVNA KONFERENCIJA

Hrvatska zaradila milijardu kuna od stranih produkcija
Objavljeno 2. prosinca, 2019.
U Hrvatskoj ima toliko snimanja da nema dovoljno djelatnika na setu da se to pokrije

Hrvatska je od 2012. uprihodila milijardu kuna od stranih producentskih kuća koje su snimale na našim lokacijama, kazao je državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl na Međunarodnoj autorskoj kreativnoj konferenciji MAKK 2019.

- Dolazili su zbog lokacija koje su im odgovarale, ali i zbog našeg sustava poticaja kreativnim industrijama. Digli smo poticaje na 25 posto. Kada strani producent dolazi u Hrvatsku, uzima našu servisnu produkciju, a na svu lokalnu potrošnju dobiva 25 posto povrata investicije - kazao je Partl.

Dodao je da su strani producenti itekako zainteresirani za snimanje na našim lokacijama, što znatno pridonosi razvoju naših lokalnih zajednica i turizma, a ima i zanimljive posljedice u nekim nama konkurentskim zemljama.

- Konkretno, zbog nastavka filma "Mamma Mia", koji se snimao na Visu, grčki je ministar kulture podnio ostavku, jer su izgubili to snimanje. No treba istaknuti i da zbog lokacija gdje su snimani "Robin Hood", "Star Wars", "Mamma Mia" imamo povećan broj turista - kazao je Partl i dodao da očekuje još veći interes stranih producenata za snimanje u Hrvatskoj ne samo zbog atraktivnih lokacija nego i zbog razvoja hrvatske filmske
industrije.

- U Hrvatskoj ima toliko snimanja da nema dovoljno djelatnika na setu da se to pokrije - kazao je Partl, koji je govorio i o poticajma u drugim sektorima kreativne industrije, u sustavu "Kultura nije trošak".

- U novoj financijskoj perspektivi i nacionalnoj razvojnoj strategiji veliki naglasak Ministarstva kulture stavljen je na kreativni sektor. Stav Ministarstva kulture jest da kultura nije trošak nego je kultura, a pogotovo kreativni sektor, iznimno važan faktor koji znatno sudjeluje u nacionalnom BDP-u i uz vrlo mala ulaganja može stvoriti i veliki broj radnih mjesta - rekao je Partl.

Ponovio je kako će Zakon o elektroničkim medijima uskoro ići u javnu raspravu, a najavio je i kako je nacrt Zakona o obavljanju umjetničke djelatnosti i poticanju umjetničkog stvaralaštva u završnoj fazi izrade.

HINA
partl: SEGMENT VIDEO IGARA JE JAKO VAŽAN U TRANZICIJSKOM RAZDOBLJU
Krešimir ​Partl izdvojio je i prednosti poticaja u drugim sektorima kreativne industrije, među njima i za video (računalne) igre koje su prvi put uvrštene u Zakon o audiovizualnim djelatnostima.

- Segment videoigara jako je važan u tranzicijskom razdoblju jer na razini EU-a oko 18 posto audiovizualnih djelatnika radi u industriji videoigara. Industrija videoigara raste u Hrvatskoj 50 posto godišnje i ona u ovom trenutku ostvaruje oko 400 milijuna kuna godišnje - kazao je Partl.

Posebno je istaknuo našu najuspješniju videoigru “Scum” koju su razvili hrvatski gameri, a jedno je vrijeme bila najprodavanija igra na svijetu te je najavio razmatranje mogućnosti daljnjeg poticanja te industrije prema uzoru za filmsku, ali i ostale koje su u sustavu poticaja “Kultura nije trošak”.
Možda ste propustili...

“SOMETHING IN THE AIR (LIVE PARIS 99)”

Bowiejev album

SCENARISTI FILMA “GOODFELLAS” I SERIJE “THE SOPRANOS”

Rade na novoj mafijaškoj seriji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DRUGU GODINU ZAREDOM NAŠAO SE NA SAMOM VRHU

Najplaćeniji glumac na svijetu
ponovno je Dwayne Johnson

2

UDRUGA ZA MLADE ĐAKOVO

ARLA festival: Stižu
Rundek i J.R. August

3

“IN THE AIR TONIGHT”

Skočila prodaja hita Phila Collinsa