Kultura
USUSRET DANU GRADSKOG MUZEJA POŽEGA

95-godišnji Muzej skrbi se o više od 30.000 predmeta
Objavljeno 2. prosinca, 2019.
Obilježavajući dan svog osnutka, 6. prosinca 1924., Gradski muzej Požega pripremio je nekoliko događaja tijekom idućeg tjedna. Uz likovne radionice za djecu različite dobi i predstavljanje Muzeja u pješačkoj zoni Požege održat će se i nekoliko zanimljivih predavanja. Sve to nastavak je obilježavanja 95. godišnjice djelovanja Muzeja, koji se danas skrbi o više od 30.000 predmeta i o knjižnici s više od 10.000 knjižnih djela.


- Posebno dizajnirani vizualni identitet je djelo Antonija Karače iz Zagreba, koji je dizajnirao naš stolni kalendar za ovu godinu, čime smo bili zadovoljni, pa smo ga angažirali da dizajnira i za 2020. Kalendar ćemo predstaviti u petak, 6. prosinca, u 18 sati. Tema kalendara su rudinske glave, kamene konzole koje potječu s lokaliteta Rudina, benediktinske opatije sv. Mihovila, koja se prvi put spominje u pisanim izvorima 1250. - kaže Mirela Pavičić Hein, ravnateljica Gradskog muzeja Požega.


Opatija sv. Mihovila Arkanđela u Rudinama - rezultati novih arheoloških istraživanja tema je predavanja Petra Sekulića iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, voditelja arheoloških istraživanja na Rudini. U suradnji s Povijesnim društvom Požega priprema se drugo predavanje prof. Zlatka Uzelca Burna arhitektonska povijest crkve svetoga Lovre u Požegi.


Kako je naglasio prof. Vinko Tadić, predsjednik Povijesnog društva Požega, Uzelac će izložiti rezultate svojih dugogodišnjih istraživanja o povijesti crkve sv. Lovre, koja je po složenosti i bogatstvu povijesnih slojeva jedan od najistaknutijih očuvanih srednjovjekovnih crkava u Slavoniji.


Posebno je zanimljiv program za djecu.


- Riječ je o radionici za djecu od tri do šest godina koju će voditi nastavnica likovne kulture Sanja Mišić, a tehnikom kolaža izrađivat će božićne čestitke. Pozivamo i škole da dovedu učenike na edukativnu i vrlo poučnu izložbu Ljepota lažnog sjaja. Akademska kiparica Tatjana Kostanjević poučit će učenike koliko smo jedinstveni i koliko svaki crtež i svaka linija imaju osobnost, ritam i vibraciju - ističe Ljiljana Marić, muzejska pedagoginja.

- Umjetničko djelo mora zračiti, to bismo trebali osjetiti, a taj osjećaj razvijati. Zato je dobro da mladi dolaze u muzeje, gledaju originale i da ih se upućuje na momente umjetnikove originalnosti, a ne da se umjetnost uči preko interneta - kaže Tatjana Kostanjević, uz poziv na radionice pod nazivom Istraga, koje će voditi ona. Branka Tesari Starčević
Bit će predstavljen i muzejski kalendar za iduću godinu s temom Rudine, koji je dizajnirao Antonio Karača
10.000

knjižnih djela brojka je kojom se može podičiti knjižnica, ponosni su požeški muzealci i Požežani
Možda ste propustili...

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike