Kultura
DAN GRADA U MLU-U

Stručna vodstva i radionica nadahnuta Osijekom
Objavljeno 2. prosinca, 2019.
Ovogodišnjem obilježavanju Dana grada pod krilaticom Otvorena vrata grada, pridružuje se i Muzej likovnih umjetnosti koji će svoja vrata otvoriti (2. i 4. prosinca), stručnim vodstvima i radionicom. U ponedjeljak, 2. prosinca, u 18 sati, stručno vodstvo kroz postav izložbe Juraj Dobrović održat će kustosica Martina Gavran Španiček.


Izložba Juraj Dobrović donosi 51 antologijsku umjetninu iz donacije autora. Ovako opsežan izbor umjetnikovih djela koja su referentna za gotovo cjelokupan njegov opus, daje mogućnost čitavu donaciju prezentirati javnosti kroz izložbu. Radovi darovani Muzeju uglavnom su nastali u razdoblju Novih tendencija tijekom 60-ih i 70-ih, no ima i kasnijih radova (od 80-ih do 2005.). Uz djela iz donacije, izložba je proširena i upotpunjena posudbom ključnih Dobrovićevih djela iz MSU-a i privatnih kolekcija, poput Kolekcije Vugrinec i LAUBE - kuće za ljude i umjetnost.


U srijedu, u 19 sati, stručno vodstvo kroz postav samostalne izložbe Vedrana Perkova pod nazivom A B C Č Ć D Dž Đ E F G H I J K L Lj M N Nj O P R S Š T U V Z Ž održat će Valentina Radoš, viša kustosica. U svom radu Vedran Perkov služi se lako dostupnim materijalima poput gipsa, kartona ili folija te njima na području fikcije stvara objekte i prostorne instalacije koji sugeriraju uporabne, poznate i moguće predmete i prostore. Objekte ostavlja očito nedovršenima, tehnički i izvedbeno nesavršenima, u suprotnosti od asocijacije na njihovu uporabnu funkciju. Kritičan je prema ideji napretka, metodama modernizma i tendencioznoj prezentaciji perfekcije. Rad se bavi odnosima opterećenima sociološkim, spolnim, ideološkim, tradicionalističkim razlikama (predrasude/isključivost između pojedinih skupina, netolerancija, stvaranje sustava vrijednosti unutar takvih grupa. Rad poziva na dijalog između pozicija koje uglavnom ne komuniciraju međusobno.

U srijedu, 4. prosinca, u 18 sati, radionicu Moj Osijek održat će muzejska pedagoginja Kristina Delalić Vetengl i Josipa Stojanović. Radionica je inspirirana motivima grada Osijeka, a namijenjena je najmlađima. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike