Osijek
OBLJETNICA MAMMAE KLUBA OSIJEK

60-ak članica hrabro gleda u budućnost!
Objavljeno 29. studenog, 2019.
Mammae Klub Osijek jučer je u Vikarijatu obilježio respektabilnih 25 godina neprekidnoga rada, i to u društvu, kako ih oni zovu, svojih prijatelja, Medicinske škole Osijek, ali i brojnih udruga koje imaju zajednički cilj – pomoć drugima.


- Trenutačno nas je 62, no broj je promjenjiv. Puno je kolegica koje su pod terapijom, a inače svakoga četvrtka obilazimo svoje članice i dajemo podršku novima kako bi se, među ostalim, što bolje osjećale u našem društvu. Ipak, mnoge žene nisu naše članice jer strahuju da mi samo plačemo nad svojom sudbinom, no onaj tko nam se pridruži, uvjeri se da je to sasvim nešto drugo i da hrabro gledamo u budućnost – ispričala je predsjednica Mammae kluba Osijek Katica Andraši.


Ne krije kako se članice susreću s brojnim problemima, a lista čekanja na određene kontrolne preglede jedni su od većih. Naime, iako su kontrole dva puta godišnje, Andraši pojašnjava da je nužno uskladiti i druge preglede koji se ne mogu obaviti bez prethodnih nalaza. Stoga, činjenica da se kontrolna mamografija obavlja dva puta godišnje nije dovoljna jer valja uskladiti i niz drugih pregleda.


- Primjerice, ako je liječnik rekao da pacijentica mora ići na sken kostiju, tamo će čekati mjesecima. No bez nalaza ne može otići onkologu, i to je jednostavno jedan začarani krug koji se ne može probiti. Inače, odmah nakon pregleda mamografije naše se članice naručuju na sljedeću i čekaju šest mjeseci – pojasnila je Andraši.


Andraši je pojasnila kako je projekt radionica u drugim i trećim razredima srednjih škola stao zbog aktualnoga štrajka. Riječ je o radionicama o samopregledu, a u planu su i Otvorena vrata Kluba.
- Pozvat ćemo sve da, ako žele, riješe kakvu dilemu, a također da na našoj lutki pogledaju kako obaviti samopregled. Tu je i kreativna radionica likovnjaka i brojne druge aktivnosti – dodala je Andraši. M. Mihelić
Najčitanije iz rubrike