Osijek
"PREDSTAVA U ŠPUD-U

"Osloni se na dječja prava"
Objavljeno 29. studenog, 2019.
U povodu 30. obljetnice UN-ove Konvencije o pravima djeteta, u četvrtak poslijepodne u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku svečano je otvorena izložba učeničkih radova pod naslovom "Osloni se na dječja prava!". Zajednički je to projekt pravobraniteljice Helence Pirnat Dragičević i osječkog ŠPUD-a, u sklopu kojega su, čitajući Konvenciju, učenici na temelju istraživačkog rada stvorili vizualni identitet projekta koji obuhvaća dizajn kalendara, izložbu te intervencije u interijeru i eksterijeru škole.


Osim kalendara i likovnih radova u raznim tehnikama, učenici su izradili i majice, torbe, jastučnice, bedževe, stolne kalendare i druge predmete s istom porukom, a plesni performans izveli su studenti Akademije za umjetnost i kulturu, uz pratnju školskog glazbenog sastava.


Brojnim uzvanicima na otvorenju izložbe obratili su se pravobraniteljica Pirnat Dragičević, ravnateljica ŠPUD-a Kristina Kopf, profesorica Jelena Lulić te učenici 3. razreda Toma Geić i Tomislav Terzić.


- I 30 godina nakon donošenja Konvencije i dalje se suočavamo s kršenjem brojnih prava djece. Nismo očekivali da će ovaj projekt ŠPUD prigrliti s tolikim entuzijazmom, a dječja prava uvrstiti kao cjelogodišnju temu školskoga kurikuluma i potaknuti veliki broj učenika na promišljanje o tome kako zagovarati prava djece. Učenici su ispričali vlastitu, iskrenu i emotivnu priču o Konvenciji, koja ponajviše reflektira najsnažniju djetetovu potrebu - za prihvaćanjem i ljubavlju - rekla je Pirnat Dragičević.
Izložbu su otvorili Toma i Tomislav, koji su rekli kako su projektom doznali više o pravima djece i istaknuli da je jako važno da se sva djeca tijekom svog školovanja upoznaju s Konvencijom. D. Miklić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike