Regija
OPĆINSKO VIJEĆE DONIJELO ODLUKU O RASPISIVANJU NATJEČAJA

Općina Drenovci daje u zakup 145 ha, početna je zakupnina oko 62.000 kn
Objavljeno 30. studenog, 2019.
DRENOVCI

pćinsko vijeće Drenovci početkom ovoga tjedna donijelo je odluku o raspisivanju natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, koji će najvjerojatnije biti objavljen u ponedjeljak, a svoje će pisane ponude zainteresirani poljoprivrednici moći dostaviti u roku od 30 dana od dana objave.


Za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta prema toj odluci, kako nam je pojasnio općinski načelnik Jakša Šestić, određena su 145,264 hektara koja se nalaze u katastarskoj općini Drenovci, uz početnu zakupninu od 61.592,19 kuna. Maksimalna površina koja se može dati u zakup fizičkoj ili pravnoj osobi je 30 hektara, a iznimka je samo u slučaju ako je katastarska čestica koja je predmet zakupa veća od te površine. Zemljište se daje u zakup na rok od 25 godina, s mogućnošću njegova produženja. Odluku o najpovoljnijoj ponudi donijet će Općinsko vijeće na prijedlog Povjerenstva pri čemu je Općina Drenovci dostavlja na prethodno mišljenje Vukovarsko-srijemskoj županiji i na obveznu suglasnost Ministarstvu poljoprivrede.


Općinsko vijeće Drenovaca na posljednjoj je sjednici imenovalo i Povjerenstvo za zakup zemlje, a čine ga općinski pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Stjepan Abramović te Vlatko Brozović i Stjepan Oroz kao predstavnici pravne, geodetske i agronomske struke, a među članovima Povjerenstva su i općinski vijećnici Petar Aleksić i Darko Horvat.


Na području općine Drenovci, u čijem je sastavu ukupno pet naselja, nalazi se više od 3000 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske i velik broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, po čemu ta općina prednjači u odnosu prema drugima u županjskoj Posavini.


- Velika većina površina već je u dugogodišnjem zakupu, imamo 230 važećih ugovora s korisnicima, a ove čestice, koje su sada predmet natječaja za zakup, nisu ni pod jednim oblikom raspolaganja - pojašnjava Šestić. Ukupno ih je sedam, a riječ je o zemlji koja je ostala slobodna prestankom važećih ugovora. Četiri čestice bile su u koncesiji jedne pravne osobe koja je završila u stečaju i likvidaciji, dvije čestice ostale su nakon smrti zakupnika, a jedan je korisnik odustao od zakupa.
U proračun Općine Drenovci u sljedećoj godini trebalo bi se sliti milijun kuna prihoda od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, kao i 2,7 milijuna kuna prihoda od šumskog doprinosa koje lokalnim jedinicama uplaćuju Hrvatske šume. M. Lešić Omerović
Riječ je o sedam parcela koje su sada slobodne nakon prestanka važećih ugovora s dosadašnjim korisnicima
Najčitanije iz rubrike