Regija
DINO MATAZ NE ODUSTAJE OD PROJEKATA

U pripremi je dokumentarni film o ratnim stradanjima Voćina i Huma
Objavljeno 30. studenog, 2019.
ORAHOVICA

Neumorni 24-godišnji Orahovčanin Dino Mataz istražitelj je Domovinskog rata na širem orahovačkom i slatinskom području, piše knjige, snima dokumentarne filmove, prikuplja svjedočanstva, a sve to da bi sačuvao istinu o Domovinskom ratu na ovom podneblju. Ova priča dobiva na vrijednosti kada se uzme u obzir da je Dino 1995. godište, dakle, rođen je kada je rat već završavao.

- Od malih nogu slušao sam priče svoga oca i bližnjih o Domovinskom ratu, jer me to jako zanimalo. Kada sam upisao studij glavna želja mi je bila napisati ili izraditi nešto o ratu u mojoj Orahovici i hrabrim ljudima koji su obranili ovo potpapučko područje. Došavši na četvrtu godinu studija krenuo je plan pisanja Diplomskog rada i odlučio sam se za temu Orahovice u Domovinskom ratu, i tako sam počeo razgovarati s mnogim ljudima, svjedocima i ratnicima toga vremena. Mnogo su mi pomogli Miroslav Gazda, Ivan Grgurić i Goran Sokol u stvaranju prvoga filma, a potom pri pisanju moje knjige nemjerljiv doprinos dali su Ivan Husnjak, Vladimir Grgurić, Miroslav Tot i još mnogi drugi. Domovinski rat i žrtva hrvatskih branitelja nikada se ne smiju zaboraviti, i zato uživam u ovome što radim, sretan sam sa svakim novim saznanjima, a moram reći da sve ovo što radim posvećujem našim hrabrim hrvatskim braniteljima koji su nam krvlju donijeli ovu našu prelijepu domovinu - kaže Dino koji je ovoga ljeta diplomirao povijest i hrvatski jezik i književnost, i snimio dokumentarni film ‘‘Orahovica u Domovinskom ratu‘‘, pa ponukan filmom napisao i svoj prvi književni uradak ‘‘Nad Papukom nebo proplakalo‘‘, napravio je i kratki dokumentarac o žrtvama Četekovca, Čojluga i Balinaca, a trenutačno radi na dokumentarnom filmu o strahotama koje se su zadesile Voćin i Hum, dok je u izradi i film o braniteljima grada heroja Vukovara s orahovačkog područja. Ni tu njegovim projektima nije kraj, jer je svojim radom pokrenuo lavinu u Virovitičko-podravskoj županiji i svi ga danas vuku za rukav da nešto napravi.

- Ništa nije problem napraviti uz pravu podršku i pomoć. Zato moram zahvaliti svim braniteljima i svjedocima događanja iz Domovinskog rata koji, iako im je teško i kroz suze, pričaju i žele da se to nikada ne zaboravi. I meni je teško slušati sve to kada primjerice snimam, ne mogu to riječima opisati, satima nakon svega razmišljam o onome što sam čuo, kao da sam sve to skupa s njima i proživio. Trenutačno radim na filmu o strahotama Voćina i Huma, tu moram zahvaliti Darku Božičkoviću i svim sudionicima te posebno Mati Bubašu koji su mi pružili prigodu raditi ovu priču. Drugi projekt koji je u tijeku film je o braniteljima Vukovara s našeg područja, koji radim na temelju objavljenih tekstova u Glasu Slavonije. U glavi mi je i nastavak knjige, također i još dosta drugih projekata, ali polako. Najvažnije je da se krenulo, da se piše istina povijesti bremenitog vremena Hrvata ovoga područja i zbog toga je moje srce puno - zaključio je Dino Mataz, koji danas radi na stručnom osposobljavanju u orahovačkoj Srednjoj školi ‘‘Stjepan Ivšić‘‘.

Uz sve to na četiri sata radi i kao administrator u Udruzi HVIDR-a Orahovica, gdje je također na raspolaganju hrvatskim braniteljima za svaki oblik pomoći. V.Grgurić
4

nova projekta Mataz trenutačno priprema s temom Domovinskog rata
Možda ste propustili...

ZAKUP POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA - ČEKA SE MINISTARSTVO

Gradu je neprihvatljivo za povrat predvidjeti više od 60 % zemljišta

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike