Novosti
KLIMATSKA I EKOLOŠKA KRIZA

Klimatske promjene ugrožavaju hrvatsku poljoprivredu i turizam
Objavljeno 30. studenog, 2019.
Štete od ekstremnih klimatskih događaja u našoj su zemlji od 1980. do 2013. godine iznosile oko 2,25 milijardi eura

Rekordne vrućine, sve učestalije meteorološke katastrofe, otapanje ledenjaka i rast razine mora, dokazi su razornog djelovanja čovjeka na planet koji se množe, zvone na uzbunu i traže hitnu akciju protiv klimatskih poremećaja. Protekle četiri godine bile su najtoplije od početka mjerenja. Srpanj 2019. bio je najtopliji mjesec u povijesti mjerenja te će se ova godina vjerojatno pridružiti i postati peta najtoplija, a možda čak i uspeti na 2. ili 3. mjesto.


Uoči COP25 Konferencije UN-a o klimatskim promjenama od 2. do 13. prosinca u Madridu, Europski parlament u četvrtak je prihvatio rezoluciju kojom se proglašava klimatska i ekološka kriza u Europi i u svijetu. Zastupnici traže od Komisije da svi relevantni zakonski i proračunski prijedlozi budu u potpunosti usklađeni s ciljem ograničenja globalnog zatopljenja do 1.5°C.


U odvojenoj rezoluciji Parlament je pozvao EU da na UN-ovoj konferenciji iznese strategiju o što skorijem postizanju klimatske neutralnosti, najkasnije do 2050. godine. Europarlamentarci su također zatražili od predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen da u Europski zeleni plan uključi i 55-postotni cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova do 2030. godine. Zastupnici su istaknuli kako postojeći ciljevi za emisije u zračnom i pomorskom prometu nisu dovoljno ambiciozni za ostvarenje potrebnog smanjenja. Smatraju kako bi sve članice trebale uključiti emisije međunarodnog pomorskog i zračnog prometa u nacionalno utvrđene doprinose (NDC).
Manje oborina

Da globalno zatopljenje prijeti opstanku građana i kulturne baštine, hrvatske i europske, upozorio je ovaj tjedan i hrvatski zastupnik u EU parlamentu Tonino Picula. "Najpoznatiji zaštićeni hrvatski lokaliteti, poput Starog grada u Dubrovniku, Dioklecijanove palače i katedrale sv. Jakova, u opasnosti su od potapanja zbog globalnog zatopljenja. Osim kulturne baštine, direktno ugroženi bit će i naši građani, jer čak trećina stanovnika EU-a živi uz obalni pojas, do 50 kilometara od obale", istaknuo je Picula.


Prema izvještaju Europske agencije za okoliš (EEA), Hrvatska pripada u skupinu od tri europske zemlje s najvećim kumulativnim udjelom šteta od ekstremnih vremenskih i klimatskih događaja u odnosu na BDP. To je golema opasnost za našu ekonomiju koja je u visokom postotku ovisna o prihodima iz turizma i poljoprivrede koji čine i do četvrtine BDP-a. Prema EEA-u, štete od ekstremnih klimatskih događaja u Hrvatskoj su od 1980. do 2013. iznosile oko 2,25 milijardi eura, odnosno oko 68 milijuna eura godišnje. Za Europu u cjelini, ali posebno za Hrvatsku, od iznimne je važnosti da se smanji akutna ranjivost sektora poljoprivrede, šumarstva, ribarstva, energetike i turizma, jer njihova uspješnost značajno ovisi o klimatskim uvjetima.


Upravo kada je riječ o u ugroženosti sektora poljoprivrede, Danijel Jug, profesor osječkog Fakulteta Agrobiotehničkih znanosti, izabran kao hrvatski ekspert za dezertifikaciju (osiromašenje i degradacija svih vitalnih funkcija tla, tj. poljoprivrednih površina, gdje tlo poprima sve više obilježja pustinje), vezano uz predsjedanje Hrvatske Vijećem EU-a, ističe da je istočna Hrvatska određenim dijelom zahvaćena procesima dezertifikacije.


Prema njegovim riječima, faktori koji to izazivaju jesu smanjenje ukupne količine godišnjih oborina te distribucija tih oborina, kao možda još i važniji element. Jer, kaže, nije isto imati jednaku količinu oborina ravnomjerno raspoređenih kroz godinu kako bi biljne vrste, ratarski i drugi usjevi imali dovoljnu opskrbu vodom tijekom cijele vegetacije, ili ako je ta ista količina oborine više raspoređena u ono vrijeme kada biljkama to nije potrebno u toj količini. "Istovremeno, imamo i povećanje prosječne temperature zraka. Iako povećanje temperature zraka za 1,5 ili 2 Celzijeva stupnja ne zvuči mnogo, to je golema razlika, posebice kada uzmemo da ni distribucija temperature nije ravnomjerno raspoređena na cijelom planetu", kaže Jug, dodajući kako se posljedice već osjećaju, a štete mjere u milijunima eura.
Učestalost ekstrema

- Tendencija je da će ti gubici biti iz godine u godinu sve veći ako se ne poduzmu neke mjere. Velik je problem što čovjek osobno ne vidi odmah nedostatak. No, ono što se može zaključiti iz statističkih analiza i onoga što vidimo, to je da su prinosi u pojedinim godinama vrlo smanjeni upravo zbog jačeg sušnog razdoblja koje je došlo, primjerice, pred žetvu pšenice, ili u nekoj fazi razvoja kukuruza, soje, a isto vrijedi i za voćarske i vinogradarske usjeve. Prema dugogodišnjim statistikama imamo pokazatelje koji kažu da je Hrvatska, s naglaskom na istočni, kontinentalni dio, pogođena sušama i drugim ekstremima u prosjeku svake treće do pete godine, s tim da se ta učestalost i povećava u razdoblju od deset godina, tako da bi se mogla smanjiti i na dvije do četiri godine - dodaje Jug.

On smatra kako je ono što Hrvatska u vezi s tim poduzima nedostatno i nedovoljno dobro, iako postoji niz interesa, pokušaja i iskoraka koji bi to trebali promijeniti, gdje se na razini nacionalnog različiti dokumenti uskIađuju s onima EU-a. "Nacionalni program prilagodbe klimatskim promjenama jedan je od vrlo važnih dokumenata koji je Hrvatska potpisala i radi na tome. I sada se ide korak dalje, u smislu njegove konkretne primjene. Tu je multidiscipliniran pristup nužan i svi se segmenti moraju ukomponirati, a i naša legislativa mora biti usklađena i primjenjiva, tj. biti sposobna odgovarati na sve izazove odmah i sada, ili bar u vrlo kratkom vremenu u odnosu na sve ono što negativno utječe na poljoprivredu", zaključuje Jug.


A u okviru svjetskog dana prosvjeda inicijativa mladih "FridaysForFuture Hrvatska" u petak je organizira prosvjede u Osijeku i Zagrebu na kojima su mladi upozorili na nužnost djelovanja zbog klimatskih promjena.


Igor Bošnjak
PRAG RASTA TEMPERATURE - 1,5 C STUPNJEVA
Ako temperatura nastavi rasti sadašnjim ritmom, zbog emisija plinova s učinkom staklenika, prag od 1,5 C stupnjeva, zacrtan Pariškim sporazumom, bio bi postignut između 2030. i 2052. godine. Čak i ako države budu poštovale preuzete obveze, bit će to samo manje od +3 C stupnja do kraja stoljeća. A koliko je to razorno ilustrira podatak da svakih pola Celzijevog stupnja više povećava intenzitet i/ili učestalost meteoroloških katastrofa kao što su toplinski val, oluje, suše, poplave. S tim što znanstvenici sada govore da će zatopljenje biti još i izraženije nego se ranije predviđalo, a najgori scenarij je zatopljenje od +7 C stupnjeva 2100. godine.
PRILAGODLJIVIJE VRSTE U POLJOPRIVREDI
"Struktura poljoprivredne proizvodnje i kod nas se već sada mijenja, i pretpostavka je da će se u budućnosti sve više mijenjati, što se odnosi i na sve one biljne vrste koje su u ovom dijelu Hrvatske obitavale stoljećima, koje se tradicionalno ovdje uzgajaju i obilježje su kontinentalnog prostora. To konkretno znači da ćemo morati ili prilagoditi postojeći sortiment kultivare (hibridi, sorte) na neke ekstreme ili nepovoljnije uvjete, ili ćemo biti prinuđeni uvoziti neke strane, drukčije biljne vrste koje će tada biti prilagodljivije na ove nove, pretpostavljeno lošije uvjete, vezano uz klimatske promjene", rekao nam je osječki stručnjak Danijel Jug.
Možda ste propustili...

RIJEKE PRAVDE U BELOM MANASTIRU

“Razlog iseljavanja je nepravda”

IZBORNA ŠUTNJA SRIJEDE U 19 SATI

GONG prijavio DIP-u kršenje izborne šutnje

DAMIR ŠKARO

Potvrda presude