Mozaik
BRITANSKA KRIMI DRAMA “MCMAFIA”

BBC-jeva serija snimljena na lokacijama u Hrvatskoj nagrađena je Emmyjem
Objavljeno 30. studenog, 2019.
Britanska kriminalistička serija "McMafia" u produkciji BBC-ja, čija je prva sezona snimana na brojnim lokacijama u Hrvatskoj, dobila je ovogodišnju, 47. nagradu Emmy za najbolju dramsku seriju izvan SAD-a. To je izniman uspjeh za hrvatsku filmsku industriju, gdje je MP-filmska produkcija bila servisna produkcija, a Igor A. Nola koproducent serije.

- Izuzetno smo ponosni što je u Hrvatskoj bilo 14 tjedana snimanja što čini više od 60 posto ukupnih snimajućih tjedana i dana te je hrvatska produkcija u tom razdoblju zaposlila više od 200 filmskih djelatnika i glumaca te 1000 statista. Kreativnost i profesionalnost hrvatskog dijela ekipe uvelike je pridonijela kvaliteti serije, a nekoliko njezinih članova bili su i šefovi sektora. Ljepote Hrvatske i raznolikost lokacija pridonijele su da u navedenom razdoblju snimimo 12 različitnih svjetskih lokacija.

Također, to je i veliko priznanje za seriju jer International Emmy Award dodjeljuje Međunarodna akademija za televizijsku umjetnost i znanost koja je u televizijskom sektoru u rangu Oscara koji dodjeluje Američka akademija za filmsku umjetnost i znanost - rekao je u povodu toga Nola, koproducent serije.

McMafia govori o međunarodnom svijetu organiziranog kriminala, režiju potpisuje James Watkins, a glavnu ulogu nosi James Norton, poznat po serijama "Dolina sreće", "Grantchester" te "Rat i mir".

Radnja se odvija u desetak zemalja svijeta, a prva sezona snimana je na brojnim lokacijama u Hrvatskoj u dva navrata - u jesen 2016. te u proljeće i ljeto 2017. godine. Snimalo se u Rijeci, Zagrebu, Splitu, Primoštenu, Opatiji, Jasenicama, Rovinju, Jastrebarskom, Lovranu, Obrovcu te na otoku Pagu, a Hrvatska je poslužila kao kulisa za čak 12 različitih zemalja. Snimanje serije "McMafia" realizirano je mjerama poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra. Na setu je bilo angažirano više od 200 domaćih filmskih djelatnika, a zapažene uloge u seriji ostvarili su Nina Violić, Lucija Šerbedžija, Goran Navojec, Željko Vukmirica, Vanja Matujec, Romina Tonković, Adlan Abdelmongy, Tjaša Perko, Uroš Certić, Hoji Fortuna, Lucija Kajić i Ratko Turčinović, a uz koje je bilo angažirano 1000 statista.

Cijeli projekt potvrdio je velike produkcijske potencijale Hrvatske, kako u smislu ekipa, tako i u smislu lokacija. T.K.
To je uspjeh za MP-filmsku produkciju, koja je bila servisna, a Igor A. Nola koproducent serije
Možda ste propustili...

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike