Kultura
MONOGRAFSKA IZLOŽBA "JURAJ DOBROVIĆ" U MLU-U

Nakon pola stoljeća: Zvonko Maković postavio izložbu velikoga hrvatskog umjetnika koji nikada nije izlagao u Osijeku
Objavljeno 30. studenog, 2019.
Osijek zapravo nije zaslužio dobiti takav veliki poklon, kaže dr. sc. Maković

Vezani članci

MLU: 51 ANTOLOGIJSKA UMJETNINA IZ DONACIJE JURJA DOBROVIĆA

Metafizička razina na kojoj se pravo značenje djela ne otkriva okom

SLIKE GORANA FRUKA JOŠ JEDNA VRIJEDNA DONACIJA OSIJEKU

Radoš: Ovo je još jedan dokaz da je MLU u samom vrhu!

NAJVRJEDNIJA DONACIJA DO SADA

Radove vrijedne 400 tisuća kuna darovao osječkom MLU

Nakon nešto više od pola godine u Osijek se vratio dr. sc. Zvonko Maković, povjesničar umjetnosti, član suradnik Razreda za likovne umjetnosti HAZU i redoviti profesor Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U ožujku ove godine povod njegovu (radnom) posjetu rodnoj Slavoniji bila je izložba Kolekcija Vugrinec, kojoj je bio suautorom s Petrom Vugrinec, a sada je to monografska izložba jednostavnoga naziva - Juraj Dobrović, otvorena također u Muzeju likovnih umjetnosti.

20 posuđenih djela

Otvorena uz sjajan odaziv posjetitelja, ova je izložba osječkoj javnosti predstavila 400 tisuća kuna vrijednu donaciju Jurja Dobrovića (1928.) osječkom MLU-u, koja je realizirana u travnju prošle godine. Riječ je o 51 djelu, kojemu su kustosi MLU-a, na čelu s autorom Zvonkom Makovićem, dodali još 20 Dobrovićevih djela posuđenih iz Muzeja suvremene umjetnosti (kojemu je umjetnik također darovao svoje umjetnine) i privatnih kolekcija poput Kolekcije Vugrinec i LAUBE - kuće za ljude i umjetnost.


- Juraj Dobrović jedan je od najvećih hrvatskih poslijeratnih umjetnika koji se javlja sredinom 60-ih. Dijelom je pripadao Novim tendencijama, a kasnije je razvijao vlastitu poetiku. Izlagao je na mnogim izložbama, dobivao mnoge nagrade. Dio svoje ostavštine poklonio je rodnom gradu Jelsi na otoku Hvaru, s rodnom kućom koju je dao. Od njegova velikog opusa ostalo je još građe pa je grafičke listove dijelom darovao Kabinetu grafike HAZU, a dijelom MLU-u. Osijek je dobio i originale ulja te 50-ak djela koja čine sjajan presjek ovog doista fascinantnog opusa. Lijepa je gesta velikog umjetnika davati javnim zbirkama - napominje dr. sc. Maković potvrđujući da su ovakve geste, na žalost, vrlo rijetke.


- Mnogi umjetnici odlaze, a djela im čereče nasljednici, prodaju ih i razvlače bez ikakve kontrole. Opus se tako i raspada i devalvira. Ako je netko veliki umjetnik i visokomoralna osoba važna za kulturni standard svoje zemlje, što Dobrović sigurno jest, njemu je jako važno da je i u Osijeku, gradu u kojemu nikada nije izlagao, ali je posebnim razlozima vezan za ovaj grad. Dio njegovih umjetnina dobila je i Galerija umjetnina Split, ali ona je njegova djela izlagala u nekoliko navrata, pa i izdala monografiju. Osijek zapravo nije zaslužio dobiti takav veliki poklon - otkriva autor Maković.


Prije mnogo godina Dobrović je trebao imati izložbu u Osijeku, kojoj je autor također bio dr. sc. Maković. Potpuno bizaran način 1973. ispriječio se pred realizaciju. Bila je to, prisjeća se Maković, nespretnost voditelja galerije. Toga se događaja i danas sjećaju i Dobrović i Maković. Ne čudi što je upravo dr. sc. Maković autorom i ove monografske izložbe.
Posebna i drukčija

- Nakon pola stoljeća zatvorili smo krug. Dobili smo fascinantan opus, veliki broj originalnih djela kojih drugdje nema, što izložbu prema mnogim kriterijima čini posebnom i drukčijom - kaže Zvonko Maković.


S obzirom na procijenjenu vrijednost darovnice - oko 390 tisuća kuna, MLU si to vjerojatno ne bi mogao priuštiti.


- Ne znam politiku MLU-a, koji sigurno žele otkupljivati. Nisu oni posebni, mnogi su muzeji u sličnoj poziciji i osnivači su im županije, gradovi ili država pa ne mogu otkupljivati djela koja su nužno potrebna, posebice u ovako velikom broju. Tim više gestu umjetnika da pokloni treba svakako istaknuti - smatra dr. sc. Maković.


Do 23. veljače Slavonci imaju prigodu pogledati - na žalost prvi put u svom gradu - radove umjetnika koji je stvarao u vrijeme kada je neokonstruktivistička poetika bila vrlo aktualna. Prvi put izlaže 1965. na velikoj izložbi Nove tendencije 3. Prije toga je samostalno izlagao predstavljajući se djelima koja su najstarija i izložena su u prvoj dvorani na katu MLU-a.
- Dobrović je apstraktni umjetnik, riječ je o radikalnoj apstrakciji bliskoj geometrijskoj apstrakciji i derivatima konstruktivizma, neokonstruktivizma - pojašnjava dr. Maković.


Narcisa Vekić
23. veljače
DATUM JE ZATVARANJA IZLOŽBE U MLU-u
Zvonko Maković

autor

Perkov je sjajan umjetnik. Ove izložbe odlično korespondiraju. Dobrović je u svoje vrijeme bio ono što je Vedran danas. U Waldingeru je nedavno bila izložba Viktora Popovića. Osijek ima sluha za suvremenu umjetnost i klasike moderne.
Knifer i Dobrović bili su bliski prijatelji
- Dugotrajnim ponavljanjem istog motiva kvadrata, aksonometrijskog prikaza kocke, geometrijskih likova, preklapanja, reduciranja boje uglavnom na crno i bijelo izmaknuo je klasifikaciji konstruktivizma i geometrijske apstrakcije dotaknuvši problem konceptualne umjetnosti. U Osijeku je više puta izlagao i Julije Knifer koji je također cijeli život radio vrlo reduciran izbor motiva, meandre. Knifer i Dobrović bili su bliski prijatelji, zajedno izlagali. Ne postoji umjetnik nigdje u svijetu toliko blizak Dobroviću kao Knifer i obrnuto. Ne samo da su crna i bijela boje kojima su se obilježili, nego i redukcionizam i duhovna dimenzija koju pridaju svojem jeziku, svojem djelu. Oni koji cijene i vole Kniferovu umjetnost, prihvatit će i Dobrovićevu - uvjeren je dr. sc. Maković.
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

Najčitanije iz rubrike