Sport
UGLEDNI GOST U GRADSKOM VRTU

Orban: Nismo došli “uzeti” NK Osijek, nego mu pomoći da postane prvak Hrvatske
Objavljeno 29. studenog, 2019.
Veze mađarskog premijera s osječkim prvoligašem traju već desetak godina

U Gradskom vrtu posve neočekivano imali su čast ugostiti uglednog gosta. Premijer Mađarske Viktor Orban u Osijek je došao na otvorenje Učeničkog doma prosvjetnog kulturnog centra Mađara u Republici Hrvatskoj, pa je iskoristio priliku obići i NK Osijek, čija je opstojnost prije tri i pol godine spašena, u najvećoj mjeri, zahvaljujući ulasku mađarskog kapitala.

Važan hrvatski štih
Inače, mađarski premijer i predsjednik NK Osijek Ivan Meštrović bliski su prijatelji, a Orban je jučer iskoristio priliku i obišao radove na Pampasu, gdje je u punom jeku gradnja novog stadiona i kampa Škole nogometa za koji je dio novca izdvojila i mađarska vlada. Inače, veze mađarskog premijera s NK-om Osijek počele su još prije desetak godina, i to zbog vrlo zanimljivog razloga.

- Bio sam ovdje prije deset godina, upoznao sam tada trenere i klupske čelnike gledajući utakmice mlađih kategorija. Tada je NK Osijek bio puno manji klub negoli je danas, izgledalo je kao da nema neku perspektivu. Tada se činilo kako će ga biti teško održati. No preporuka je ipak bila ostvariti zajedničku suradnju na nekoj višoj razini da se opet napravi veliki klub kakvog Osijek i zaslužuje - rekao je Viktor Orban, premijer republike Mađarske, pa dodao:

- U početku nisam baš mislio da će to uspjeti, no neke stvari sam brzo spoznao. U Hrvatskoj se mlađe kategorije puno brže razvijaju nego u Mađarskoj i mladi igrači puno ranije dospijevaju do prve momčadi. Stoga smo angažirali dva vaša trenera da nam pokažu kako trebamo raditi. Tada sam vidio da ta suradnja može imati perspektivu i da su Hrvati puno otvoreniji za suradnju nego što sam mislio. Bilo je važno pristupiti na način da se vidi i prepoznaje da vam nismo “uzeli“ klub, nego da mu želimo isključivo pomoći. Nije lako naći pravi modus takvog funkcioniranja, stoga posebno želim zahvaliti svima koji sudjeluju i daju svoj doprinos u svemu. Posebno zahvaljujem gospodinu Ivanu Meštroviću jer ovdje ponajprije mora biti na čelu hrvatski vlasnik.

Navijač NK Osijek
Orban je strastveni ljubitelj nogometa, što najbolje prikazuje velikim ulaganjima u infrastrukturu svoje zemlje. Novi, suvremeni stadioni po Mađarskoj niču kao gljive poslije kiše, a zbog njegove ranije povezanosti s NK-om Osijek i zbog zanimljve vizije koju mu je predstavio Ivan Meštrović došlo je do suradnje koja je brzo uzdigla klub u sam vrh hrvatskog nogometa.

- Počeli smo zajednički razvijati ovu priču, a mogu reći da sam postao i navijač NK Osijek. Posebno me zanimaju mlađe kategorije, a Hrvati imaju urođeni talent. I zato je Škola nogometa najvažnija u svemu. U početku sam mislio da biste trebali sagraditi kamp, ali mi je onda Ivan predstavio ideju novog stadiona. Smatrao sam da će to biti puno teže nego što zapravo jest, no želja je ovdje stvoriti jedan vrlo ozbiljan klub.

Kao navijač bijelo-plavih, mađarski premijer nije mogao ne progovoriti i o klupskim ambicijama u budućnosti.

- S ovim novcem kojim sada Klub raspolaže nije realno biti prvakom Hrvatske, no Meštrović mi je rekao da je to cilj u bližoj budućnosti. Neka svi vide da se nitko ljudima u Klubu ne želi petljati u posao, to su već mogli zaključiti i sami navijači i građani Osijeka. Siguran sam da ljudi ovdje rade vrlo dobar posao i samo ih trebamo pustiti da to i dalje čine. Za dvije-tri godine moglo bi biti vrlo izgledno da Osijek pomrsi račune i onima koji su trenutno ispred njega. Sve pozorno pratim, velike su stvari dosad napravljene i vjerujem da će Osijek iduće sezone ostvariti novi iskorak u Europi.

- Moramo surađivati, a sport je jako dobar za to jer otvara mogućnost za druge vrste suradnje. Sjećamo se kako je Hrvatska igrala u Budimpešti i tijekom intoniranja hrvatske nacionalne himne nije se čuo ni jedan zvižduk, kao ni u Splitu, gdje su neki možda to očekivali kada je bila mađarska himna. Iako se na sportskoj razini moramo boriti jedni protiv drugih, možemo imati respekt i poštovati jedni druge te vjerovati u suradnju - zaključio je Viktor Orban, mađarski premijer.

Dalibor Keler
300

milijuna kuna uloženo je u NK Osijek od dolaska novih vlasnika
40

milijuna eura otprilike će koštati gradnja stadiona i kampa Škole nogometa na Pampasu
10

milijuna eura kroz projekte je uplatila vlada Republike Mađarske za gradnju Kampa Škole nogometa
Možda ste propustili...

OSVRT NA 30. KOLO SUPERSPORT HNL-A

Nemilosrdni gosti, Rudeš ispao

OTVORENO PRVENSTO HRVATSKE ZA PARAATLETIČARE

Županović bio drugi, ali nije posve zadovoljan

Najčitanije iz rubrike