Regija
DOBRO GOSPODARE OTPADOM

Odlaganje otpada na odlagalište smanjeno je više od obveze, Županja neće plaćati penale
Objavljeno 29. studenog, 2019.
ŽUPANJA - Županja može biti zadovoljna načinom gospodarenja otpadom. Prema podacima tvrtke Čistoća, odlaganje miješanog komunalnog otpada na gradsko odlagalište smanjeno je više od zakonom određenih kvota. Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost stoga ne mora plaćati penale koje plaćaju gradovi i općine zbog nedovoljnog odvajanja i recikliranja. Županja je 2015., koja je određena kao referentna godina, imala 4.650,26 tona nerazvrstanog miješanog komunalnog otpada. Gradovi i općine bile su dužni svake sljedeće godine u određenom postotku smanjiti odlaganje tog otpada u odnosu prema referentnoj godini. Do 2022. godine na odlagalištima će biti dozvoljeno trajno zbrinuti 50 posto količine otpada iz 2015. U Čistoći Županja već su sada nadomak ostvarenja toga cilja.- Županja je 2017. na odlagalište smjela odložiti 3720 tona otpada, a odloženo je 3489 tona. U 2018., umjesto dopuštenih 3441 tona, odloženo je 2984 tona. U 2019. dopuštene su količine od 3069 tona, a do danas je odloženo 2335 tona miješanog komunalnog otpada. To znači da sustav u Županji jako dobro funkcionira i u tom smjeru nastavljamo dalje - zadovoljan je direktor Čistoće Ante Klanac.

Tvrtka je poslovanje u cijelosti uskladila sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i Uredbom o novom načinu naplate fiksnog i varijabilnog dijela. Županja je jedan od rijetkih gradova koji se tehnički opremio na vrijeme. Otpad se zbrinjava na preostalom slobodnom dijelu gradskog odlagališta Stara ciglana, a raspoloživi kapacitet dostatan je za period do otvaranja regionalnog centra gospodarenja otpadom Orlovnjak u Antunovcu.

U cilju smanjenja odložene količine otpada još su prije pet godina krenuli u razdvajanje korisnih, odnosno reciklabilnih vrsta otpada.

- Danas naši korisnici imaju mogućnost razdvajanja pet frakcija otpada na kućnom pragu, a ostale vrste u većim količinama mogu predati u reciklažno dvorište ili mobilnu jedinicu reciklažnog dvorišta - pojašnjava Klanac. Građani su prihvatili razvrstavanje odpada na prostoru reciklažnog dvorišta koje je u funkciji od 1. veljače ove godine. Mještani Županje i općina Bošnjaci, Štitar i Gradište ondje mogu besplatno odlagati čak 48 vrsta otpada u neograničenim količinama i razdvajati ga u za to predviđene spremnike.

Grad Županja do kraja 2019. mora uskladiti svoje odluke o načinu prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada s izmjenama Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, a to će značiti i usklađenje cijena. Uredba propisuje ukidanje dosadašnje kategorije kućanstva na samačka i druga kućanstva i ostavlja samo kategorije - kućanstva i tvrtke. Fiksna cijena za samačka trebala bi se izjednačiti s cijenom za ostala kućanstva. Fiksni dio cijene odvoza otpada za kućanstva sada je 37 kuna, a za samačka 25 kuna, s tim da Grad iznosom od po šest kuna sufinancira i jedne i druge.

Odluku će sredinom prosinca donijeti Gradsko vijeće.

Marija Lešić Omerović
NA DVORIŠTU NAJVIŠE PAPIRA I PLASTIKE
Na reciklažnom dvorištu od početka rada prikupljeno je 106,77 tona papira, 32,62 tona plastike, 19,88 tona glomaznog otpada, 5,66 tona stakla, 10,14 tona elektronskog otpada, 7,64 tona metala i metalne ambalaže, a ostale su posebne vrste otpada zaprimljene u manjim količinama - ističe voditeljica Valentina Gregorović. Zaprimljeni otpad ondje se privremeno skladišti, a zatim odlazi ovlaštenim oporabiteljima. Ističe da će Čistoća Županja uspjeti ispuniti zadanu količinu od 215 tona u prvoj godini korištenja reciklažnog dvorišta.
Ante Klanac

direktor Čistoće

Grad Županja i sve općine u kojima mi odvozimo smeće, a riječ je o Štitaru, Gradištu i Bošnjacima, uspjeli su poštovati smanjenje količine otpada koji se odlaže i sustav jako dobro funkcionira
Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike