Regija
OKRUGLI STOL U ORGANIZACIJI CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB DONJI MIHOLJAC

U prošloj godini 98 prijava nasilja
Objavljeno 28. studenog, 2019.
DONJI MIHOLJAC - U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Centar za socijalnu skrb Donji Miholjac (CZSS) u velikoj dvorani Dvorca Mailath organizirao je okrugli stol pod nazivom "Nema opravdanja – odgovornost je na svima!". Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici nadležnih institucija, a raspravljalo se o problematici nasilja nad ženama, njegovoj prevenciji iz djelokruga različitih dionika u lokalnoj zajednici te mogućnostima unapređenja već postojeće suradnje između svih službi u zaštiti žena.

Sudionici skupa upoznati su sa statistikom nasilja nad ženama i, prema podacima, Centar za socijalnu skrb Donji Miholjac u 2018. godini postupao je po 98 prijava počinitelja nasilja. Od toga je 27 prijava došlo od same žrtve, a 71 od policije. Od 98 zaprimljenih prijava, njih osam odnosilo se na maloljetnu djecu, 86 na odrasle osobe, a 3 prijave su bile u kojima se istovremenom radilo o nasilju prema odraslima i maloljetnoj djeci.Također, CZSS je 27 puta prijavio sumnju na nasilje nadležnoj policijskoj postaji, a stručni djelatnici Centra 15 su puta sudjelovali na obavijesnim razgovorima u policiji vezano uz nasilje. Statistika za prošlu godinu govori kako su u 30 slučajeva žene bile žrtvom nasilja od strane partnera. Zanimljiv je podatak da je 9 majki bilo zlostavljano od strane sina.

Osim stručnjaka koji se bave zaštitom žena žrtava nasilja te predstavnika nadležnih institucija, okruglom je stolu nazočio i gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić.

- Iz dana u dan svjedočimo nasilju nad nježnijim spolom i krajnje je vrijeme da se svi skupa zapitamo jesmo li i što smo učinili da do nasilja ne dođe i da ga spriječimo. Svako nasilje nad bilo kim je neprihvatljivo, pogotovo prema ženama kao nježnijem spolu, kao stupovima obitelji - istaknuo je gradonačelnik Aladić.

U svom izlaganju gradonačelnik je iznio poražavajuće podatke o tome kako je u Kanadi svaka deseta žena žrtva nasilja svog partnera, u SAD-u svaka šesta, a u Hrvatskoj se svakih petnaest minuta fizički zlostavlja jedna žena.

- I zbog toga svi dionici u društvu, posebno mediji, moraju promovirati nulti prag tolerancije na svako nasilje - zaključio je Aladić. S. Fridl
Najčitanije iz rubrike