Regija
ŽENE U DOMOVINSKOM RATU

“Stvorili smo neovisnu državu, ali nismo sretni”
Objavljeno 29. studenog, 2019.
SLATINA - U čast dvojice hrvatskih branitelja, Zajednica udruga i članova HVIDR-e Virovitičko-podravske županije i Udruga HVIDR-a Slatina organizirale su Memorijalni turnir "Mario Grahovac i Željko Leich".

Uz sportske igre branitelja, koje je otvorio Tomo Grahovac, otac poginulog hrvatskog branitelja Marija Grahovca, u okviru memorijala održana je i javna tribina pod nazivom "Žene u Domovinskom ratu", na kojoj su sudjelovale ratna reporterka, osnivačica Hrvatskoga ratnog radija Grubišno Polje i predsjednica Udruge "Žene u Domovinskom ratu" Bjelovarsko-bilogorske županije Dubravka Vukoja i prim. mr. sc. Elvira Koić. Prema riječima predsjednika županijske HVIDR-e Mate Bubaša, tribina je posvećena dvjema djevojkama iz Slatine koje su 27. studenoga 1991. poginule kao pripadnice 136. slatinske brigade, Marion-Angelici Strasser (18) i Gordani Loborec (19), ali i svim ženama koje su dale svoj doprinos obrani domovine. Bubaš je podsjetio na to olovno vrijeme, kad su među brojnim poginulim braniteljima bili Mario Grahovac, Perica Sabo, Alojz Dvorski, Željko Leich... Te su tužne godišnjice više nego dobar povod da se branitelji, ali i ostali građani, prisjete tragičnih događanja iz rata koji je iznjedrio slobodnu i samostalnu hrvatsku državu, ali i da se na javnoj tribini progovori o ženama u Domovinskom ratu.

Dubravka Vukoja i Elvira Koić ispripovijedale su kako su se uključile u obranu te iznijele što ih je motiviralo da se kao dragovoljke pridruže hrvatskim braniteljima, ali i kako žive sa sjećanjima na ta teška vremena. Dubravka Vukoja prisjetila se svoje mladosti, kad joj nije bilo jasno zašto 1971. nije smjela na glavni zagrebački trg, zašto nije smjela kititi bor ni pjevati neke pjesme, gdje su nestali mnogi rođaci i što je to njezin djed proživio u logoru. Elvira Koić vratila se u vrijeme završetka liječničkog staža, kada nije bilo posla i svi su bili na burzi, pa je cijela njena generacija pozvana u obranu. "Jedna Kata otišla je u Kopački rit premda nije znala plivati, jedna Renata prekrajala je uniformu da joj ide uz štikle…“

Ponosne što pripadaju generaciji koja je stvorila neovisnu Hrvatsku, gošće slatinske tribine "Žene u Domovinskom ratu" nisu sretne jer je mnogo poginulih i nestalih, i jer se mnogi branitelji još uvijek moraju boriti za svoja osnovna prava.
P. Žarković
Poginulo je 127 žena
Na različitim dužnostima u službi obrane domovine dragovoljno je sudjelovalo 12.000 žena, u svim vojno-redarstvenim akcijama poginulo je 127 žena, a čak 1.113 žena danas živi s teškim invaliditetom.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike