Crna kronika
EVIDENTIRAN I 18-GODIŠNJI PAKRAČANIN

Zbog vrijeđanja policije na društvenim mrežama sve je više prijavljenih
Objavljeno 29. studenog, 2019.
PAKRAC - Osamnaestogodišnji Pakračanin dobio je prijavu jer je 22. listopada na društvenoj mreži omalovažavao policajce. Kako doznajemo iz Policijske uprave požeško-slavonske, protiv 18-godišnjaka slijedi optužni prijedlog zbog omalovažavanja ili vrijeđanja policije. Zbog komentara i sadržaja može vam na adresu pokucati policija, ili doći poziv za privatnu tužbu, bez obzira na to gdje komentirali. Ovo je jedan od brojnih primjera gdje je policija odreagirala na uvrede na društvenim mrežama, ali i čitajući komentare na raznim internetskim portalima.U lipnju ove godine portal ebrod pisao je o dvojici muškaraca koji su dobili kazne nakon što su na njihovim stranicama prokomentirali tekst o uličnoj redukciji i zapljeni droge koji, prema zakonu, vrijeđa i omalovažava policiju. Jedan je dobio kaznu od 700, a drugi od 400 kuna.

Tijekom 2017. više građana završilo je s identičnim prijavama. Djevojka s bjelovarskog područja dobila je 600 kuna kazne jer je na Facebooku napisala: "Neka puše k***c! Mamu im j****, uzeli su mi vozačku na 12 h i od 5 do 15 tisuća kazna, ali žalit ću se! Ma p****tine...". Devetnaestogodišnjak iz Splita dobio je 300 kuna kazne jer je na svom Facebook profilu napisao: "Takva nam je država A.C.A.B.", odnosno prva slova engleskog akronima koja bi na hrvatskom značila: Svi policajci su kopilad. Tridesetšestogodišnji Splićanin dobio je kaznu od 378 kuna jer je na Facebooku, ispod fotografije policajca, napisao: "Ovo glavato govno je bilo i na Lovrincu danas popodne".

Prošle godine koprivnički je Prekršajni sud kaznio 54-godišnjaka s 375 kuna također zbog komentara na račun policije na fejsu, a trojica Puljana završila su na sudu zbog vrijeđanja i omalovažavanja policije. Dvadesetdevetogodišnji komercijalist iz Pule osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora od 15 dana, s rokom kušnje od godinu dana, dok je 27-godišnjem peraču automobila izrečena novčana kazna od 570 kuna. Treći, 27-godišnji Puljanin (bio je policajac), a u vrijeme kada su poruke pisane na internetu, bio je policijski vježbenik. On je oslobođen optužbe da je uvredljivim komentarom na račun policije počinio prekršaj.

Prva dvojica Puljana oglašena su krivima zbog svog pisanja još 25. ožujka i 1. travnja 2016. Prvokrivljeni komercijalist je, nakon što je policija postupala prema njemu zbog prekršaja u prometu, na svom profilu objavio: "Hahaha, kakvi maloumni ljudi. Ovim putem obvezujem se platiti kaznu u cijelosti, a jedini je uvjet da se policijski službenik, koji mi nije rekao moja prava, potuče sa mnom. Unaprijed zahvaljujem". Ispod toga je i objavio sliku prekršajnog naloga koji su mu uručila dvojica policajaca. Ispod objave pojavilo se i 11 komentara, s raznim pogrdnim sadržajem i vrijeđanjem. Na svom profilu ovaj je Puljanin objavio i komentar: "0,61 promila... Mene bi bilo sram napisati kaznu da sam pandur. Balkanci smo, debilu". Na to je drugookrivljeni 27-godišnjak objavio komentar: "Gamad".

U presudi se navodi da je šest dana kasnije došlo do ponovnog vrijeđanja i omalovažavanja policajaca na način da je prvookrivljeni Puljanin na svom profilu objavio: "Kako me vole ovi smiješni panduri, ne dam vam ni kune, idem u zatvor odraditi sve kazne. Debili! Ne bih ništa rekao da vozim BMW, ali vozim klošarski Punto, majmuni jedni!". Komercijalist iz Pule objavio je i sliku zapisnika o alkotestiranju kojem je podvrgnut.

Treći Puljanin, koji je u vrijeme događaja bio policijski vježbenik, teretio se da je na drugu objavu prvookrivljenog on, kao komentar, napisao: "A.C.A.B.". Okrivljen je da je tim uvredljivim izrazom za policajce, raširenim u nogometnoj navijačkoj subkulturi i grafiterima, stvorio neprijateljsko okruženje i povrijedio dostojanstvo svih policijskih službenika. "A.C.A.B." inače se nalazi na popisu simbola i znakovlja od interesa za postupanje po zločinima iz mržnje, pa je okrivljen da je počinio prekršaj iz Zakona o suzbijanju diskriminacije. No, sud ga je oslobodio optužbe, jer je uzeta u obzir njegova obrana u kojoj je, između ostaloga, rekao da tada, kao policijski vježbenik nije bio upućen u značenje skraćenica koje se koriste na društvenim mrežama. Objasnio je da je bio s prijateljem u svojoj kući i imao otvoreno računalo. Prijatelj je sjedio za računalom i napisao "A.C.A.B.", što mu je tek kasnije pokazao.

Sandra Lacić
Osim na društvenim mrežama, temelj za prijavu pronalazi se i među komentarima tekstova na portalima
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike