Tehno
TEST: SAMSUNG WW90M741NOA, QUICK DRIVE™

Pametna perilica rublja postala je pravo računalo
Objavljeno 29. studenog, 2019.
Održavanje odjeće svojevrstan je izazov u kojemu moramo postići što bolje rezultate pranja

Nema onoga kojega kupnja novog komada kakve krpice ne veseli. Iako je uvriježeno kako samo nježniji spol opsjednuto gleda u novi komad odjeće, zasigurno se i muškarci jednako raduju novoj majici, košulji, trapericama, sportskoj odjeći itd. Za svaki komad odjeće, bez obzira na njegovu cijenu, imamo želju održati ga što duže novim i očuvanim. Unatoč tome što pazimo da nam baš na novoj bijeloj košulji ne završi crno vino, nezgode se ipak događaju, a i svakako odjeću je potrebno redovito prati. I tu je onaj strah i iščekivanje – što će biti nakon pranja.

Uz aplikaciju do čistijeg rublja
Iako će na svakom komadu odjeće stajati preporuka za pranje, a koje se i pridržavamo, nekada jednostavno imamo dojam da pranje nije učinkovito, a da je i samo pranje zauvijek izmijenilo naš komad odjeće. Unatoč odabiru vrhunskog sredstva za pranje, mrlje su i dalje tu, a odjeća kao da više nije onakva kakva je nekada bila. Postoje samo dvije mogućnosti za ovakvu situaciju – ili nemate sreće s odabirom odjeće ili je vrijeme za novu pametnu perilicu. Najčešće rješenje je u potonjem – odabiru nove perilice. Kao i u svim drugim segmentima, tehnološki napredak vidljiv je i na perilicama rublja, pa su tako ovi komadi bijele tehnike postali prava računala s brojnim pametnim funkcijama poput povezivanja na internet i upravljanja s pomoću pametnih telefona. Upravo u pametnim funkcijama krije se sav čar ovakve perilice, poput Samsungovih modela koje osim pametnih funkcionalnosti krase i brojne druge odlike. Upravljanje s pomoću aplikacije uvelike nam olakšava brigu o rublju. Više ne moramo gubiti vrijeme iščitavajući etikete i oznake s odjeće koje mnogi ionako uklone jer im smetaju na odjeći pri nošenju. Svu brigu oko temperature, režima pranja i drugoga vodi pametna perilica i aplikacija. Samsungova aplikacija SmartThings donosi bogati savjetnik u kojemu odabiremo vrstu rublja, boje te razinu zaprljanosti. Temperaturu, režim pranja, broj ispiranja i sve druge parametre rada perilice podesit će aplikacija na temelju naših unosa, a na nama je samo dodati deterdžent i omekšivač rublja po želji.

Dodajte rublje tijekom pranja
Iako Samsung nudi brojne pametne perilice, imali smo priliku testirati model WW90M741NOA, Samsungovu pametnu Quick Drive™ perilicu rublja koja ima niz praktičnih funkcionalnosti. Prva od njih je AddWash odnosno dodatna vrata koja se nalaze iznad glavnih vrata i kroz koja se u perilicu može ubaciti zaboravljeni komad odjeće, ali i ne samo odjeća nego i deterdžent te omekšivač ako za to postoji potreba. To se može učiniti u doslovno svakom trenutku, bez obzira na to što perilica radi. Uz to, na početku postupka ispiranja rublja korisnici će u perilicu moći ubaciti i rublje koje peru na ruke ili ono za koje je tijekom pranja potreban dodatni omekšivač. Sama vrata opremljena su i zaštitnim funkcijama kao što je dodatno zaključavanje, što sprječava slučajno otvaranje ili "intervenciju" znatiželjnih dječjih ruku. Perilica ima i tehnologiju ecobubble koja miješa deterdžent sa zrakom i vodom te tako stvara mjehuriće koji ispunjavaju bubanj perilice. Ti mjehurići prodiru u tkanine i do 40 puta brže od standardne mješavine sapuna i vode. Tehnologija ecobubble omogućava kvalitetno pranje finijeg rublja i postiže iznimne rezultate, čak i kad se rublje pere u potpuno hladnoj vodi, što pridonosi i uštedi energije koju perilica troši tijekom rada. Energetska učinkovitost nam je izuzetno važna, a WW90M741NOA donosi oznaku A+++. Uz kapacitet od devet kilograma, ova će perilica biti izbor brojnije obitelji. Živite li u stanu ili kući, svi će cijeniti tihi rad koji perilica ima (49 dB pranje, 73 dB centrifuga) zahvaljujući digitalnom inverteru, motoru koji je iznimno energetski učinkovit (potrošnja energije manja 20 % bez smanjenja učinkovitosti čišćenja) i koji stvara vrlo malo buke, a traje puno dulje od motora u standardnim perilicama. Samsung čak daje 10 godina garancije na taj motor. Učinkovitost QuickDrive tehnologije ogleda se i u smanjenju vremena pranja rublja za 50 % bez kompromisa u rezultatu pranja, a njezin jedinstveni Q-Drum bubanj sastoji se od velikoga glavnog bubnja i stražnje ploče koja se okreće zasebno, što omogućuje dinamičnije pomicanje odjeće te brže, snažnije i nježnije pranje rublja. Uz već spomenute pametne funkcionalnosti, ova je perilica pravi odabir za svakog tko živi modernim životnim stilom.
Marin Režić
Uz kapacitet od devet kilograma, ova će perilica biti izbor brojnije obitelji
Živite li u stanu ili kući, svi će cijeniti tihi rad koji perilica ima (49 dB pranje, 73 dB centrifuga) zahvaljujući digitalnom inverteru
Možda ste propustili...

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

HUAWEI PREDSTAVIO NAJNOVIJU SERIJU

FreeClip slušalice za novo iskustvo slušanja

Najčitanije iz rubrike