Novosti
NADAJU SE DA ĆE GUBITKE VRATITI TIJEKOM NADOKNADE NASTAVE

Ugostitelji i pekarnice zbog štrajka gube 50 % prometa
Objavljeno 28. studenog, 2019.

Odgovor na trenutačno najvažnije pitanje u državi - hoće li se štrajk prosvjetnih djelatnika koji traje već 35 dana napokon privesti kraju, saznat ćemo u petak. U neizvjesnosti su i učenici, roditelji, ali i ugostitelji i pekarnice stacionirane oko škola i koje sada, kada nema nastave, bilježe smanjenje prometa od 50 posto, što donosi i toliko manje prihoda od PDV-a u državni proračun. Prodaje se znatno manje pekarskih proizvoda, kava i sokova.


Posjetili smo nekoliko kafića u osječkoj Tvrđi, u kojoj je i najveći broj srednjih škola. Ondje su Jezična, Matematička i Klasična gimnazija, Ekonomska škola, a u blizini je i Elektrotehnička i prometna škola. Premda nam u većini kafića kažu kako zbog štrajka imaju znatne gubitke jer su im učenici najbrojnije mušterije radnim danima, neki problema nemaju.


"Ne osjetimo znatnije gubitke jer nama u pub uglavnom dolaze profesori, a ne učenici. Profesori, kad odrade što imaju u školi, dođu ovamo i sada kad je štrajk", kažu nam u St. Patrick‘s pubu. Oko 11 sati, kada smo ušli u pub, bilo je dosta živo. Na kavi većinom - upravo profesori.


"Što se tiče susjednih kafića, čije su mušterije većinom srednjoškolci, inače je situacija takva da, kada je redovna nastava, u tim kafićima ne možete pronaći slobodno mjesto. A ti su kafići sada, dok traje štrajk, prazni i vjerujem da oni to osjete", kažu u St. Patrick‘s pubu. Da je ustinu tako, uvjerili smo se i sami. Susjedni club i cafe-bar Memories zjapi prazan. U njemu sjede tek konobar i poslovođa.


"Imamo gubitak od 50 posto prometa otkako štrajk traje. Nama najčešće dolaze učenici i studenti. Sada su ostali samo studenti, a čak ni njih danas nema", kaže poslovođa kafića. No ne paničari jer će, kaže, klinci morati duže ići u školu, pa vjeruju da će te gubitke tada uspjeti nadoknaditi. "Za sada se pokrivamo vikendom, u noćnom životu, kada je i inače najveći promet", kaže poslovođa.


"Kada se ne štrajka, u prosjeku imamo 70 kava dnevno, a sada oko 20. Jer nama dolaze učenici iz bar četiri-pet škola", kaže konobar. Slično je i u susjednom Story baru. Poslovođa kaže: "I nama je promet u radnim danima opao sigurno za 50 posto."
- Učenika nema, dolaze nam sada samo profesori iz obližnjih škola, zaposlenici gradskog poglavarstva, muzeja i fakulteta - ističe poslovođa. Što se tiče vikenda, i njima su oni, kaže, spas, a izvući će ih i Advent, koji kreće u petak, ponovno u Tvrđi. J.Pejaković


PRIPREMAJU MANJE PROIZVODA
U pekarnicama u Tvrđi i u popularnoj Vindijinoj trgovini u središtu grada, pokraj Opće gimnazije, gdje učenici "marendaju", kažu nam također - promet je znatno slabiji otkako se štrajka. No, kao i ugostitelji, nadaju se da će štete uspjeti pokriti tijekom nadoknade nastave. U početku im je, kažu, trebalo vremena da se snađu, ali sada pekari pripremaju manje količine proizvoda, peku po malo, a ono što ostane, kažu, ako mogu, prevoze u druge poslovnice. "Kada je nastava, uvijek smo puni, a sada, vidite, pekarnica je prazna. Ne bojimo se da nećemo opstati, ali sigurno osjetimo manjak za 50 posto", kazali su nam u Tvrđi. U Vindijinoj trgovini krumpirići i medaljoni pripremaju se u manjem obujmu. "Spašava nas što nam dolaze i drugi zaposlenici koji rade u centru", kaže djelatnica.
Najčitanije iz rubrike