Sport
NOGOMETAŠI ATALANTE NADIGRALI HRVATSKOG PRVAKA

Milano je podsjetio na dane kad je Dinamo bio nedorastao
Objavljeno 28. studenog, 2019.

Kada je prije godinu i pol stigao u Maksimir, Nenad Bjelica vodio je bitku s "avetima prošlosti". Iz Dinamove svlačionice morao je izbaciti gubitnički mentalitet natovaren godinama ispadanja u Europi pod nesretnim okolnostima i činjenicu kako je hrvatski nogometni prvak najčešće u Ligi prvaka bio vreća za napucavanje.


U pretposljednje kolo Lige prvaka i uoči gostovanja u Milanu, gdje svoje domaće europske susrete igra Atalanta, "modri" su ušli s izgledima ne samo još jednog prezimljavanja u Europi, što im je prošle sezone uspjelo nakon gotovo pet desetljeća, nego čak i plasmana u drugi krug Lige prvaka. Uoči posljednjeg kola, a nakon susreta u Milanu, Dinamo je još uvijek u igri za oba cilja, ali su mu izgledi bitno smanjeni. Atalanta je slavila s 2:0 u susretu koji je ponovno probudio "duhove prošlosti", podsjetio na sezone kada je Dinamo u Ligi prvaka bio nedorastao svim suparnicima.


Konačni rezultat čak je i na kraju dobar za hrvatskog prvaka. Čak 19 udaraca na gostujuća vrata svjedoči o dominaciji Atalante. Činilo se čak kako talijanska momčad može uzvratiti "modrima" istom mjerom za poraz od 4:0 na Maksimiru. Srećom, to se nije dogodilo i zahvaljujući vrataru Dominiku Livakoviću, kojem su jedino igrači Atalante "dopustili" pokazati svoj reprezentativni kalibar.


- Ne sjećam se da nas je itko tako razbio. U prvoj utakmici smo pobijedili vrhunsku ekipu, a danas su oni nas nadigrali - kazala je Dinamova "jedinica" nakon susreta.


Kakva je bila Atalantina dominacija svjedoči da je Nenad Bjelica u drugom poluvremenu odlučio "zatvoriti utakmicu" kako bi izbjegao još uvjerljiviji poraz. Sada nakon viđenoga u milanskom dvoboju, sve se više čini kako je Dinamo u prvom susretu na Maksimiru uhvatio Atalantu na spavanju. Sigurno ih je "uspavala" činjenica da su "modri" dosad u Ligi prvaka bili nedorastao suparnik svima. Bio je i početak sezone, nitko još u Europi nije bio svjestan kvalitete hrvatskog prvaka. I Bjelici su sada prilično sužene taktičke varijante. U prvom je susretu iznenadio suparnika s tri stopera. Takvih iznenađenja, čini se, više nije imao u rukavu.
Morat će ih pronaći jer Dinamo protiv najbolje momčadi skupine Manchester Cityja mora ići na pobjedu u posljednjem kolu skupine. Koja će mu jamčiti proljeće u Europi, ali ne i ostanak u Ligi prvaka. Stvari su zakomplicirane Šahtarovim remijem na Etihadu, pa sada ukrajinski prvak ima bod prednosti. U igru čak i za osminu finala vratila se i Atalanta. Pobijedi li u Harkivu, Dinamu ni bod tada ne bi bio dovoljan za famozno proljeće u Europi. Bjelicu ipak ne napušta optimizam. Širi pozitivne vibracije unatoč činjenici da zbog žutih kartona neće moći računati na dvojicu stopera Theophile Catherinea i Dinu Perića, pa će na "milijunaše" Pepa Guardiole krenuti s mladim Joškom Gvardiolom u zadnjoj liniji.


- Vidjeli smo na primjeru Atalante i Šahtara da se City može pobijediti. Igramo u Zagrebu, vjerujemo da će biti pun stadion i bit ćemo motivirani. Vjerujemo u sebe i riskirat ćemo u posljednjoj utakmici - poručio je Bjelica.


Krešimir Lacković
Mario Pašalić

igrač Atalante

Dinamo je ostavio puno bolji dojam u prijašnjim utakmicama, ali to je Liga prvaka. Ne možete svaku utakmicu biti na nivou, pita se nešto i protivnika, a protivnici su kvalitetni. Atalanta je sigurno kvalitetna momčad, a to smo i pokazali
C SKUPINA
Rezultati 5. kola: Atalanta - Dinamo 2:0, Manchester City - Šahtar 1:1.

1. Manchester City *5*3*2*0*12:3*11

2. Šahtar*5*1*3*1*8:10*6

3. Dinamo*5*1*2*2*9:9*5

4. Atalanta*5*1*1*3*5:12*4

Raspored posljednjeg kola (11. prosinca u 19 sati): Dinamo - Manchester City, Šahtar - Atalanta.
Najčitanije iz rubrike