Crna kronika
VELIKA AKCIJA USKOKA I POLICIJE

Izrađivali lažne dokumente za kriminalce s Balkana
Objavljeno 28. studenog, 2019.
Diljem Hrvatske uhićeno je 30-ak osoba, a među njima ima i nekoliko policajaca
ZAGREB/VUKOVAR



Tridesetak osoba, među kojima je i nekoliko hrvatskih policajaca, u više hrvatskih gradova uhićeno je u srijedu u dugo pripremanoj velikoj akciji policije i Uskoka. Uhićene se sumnjiči da su izrađivali dokumente hrvatskih državljana za pripadnike mafijaških skupina u Srbiji i Crnoj Gori. Policija se najviše usmjerila na Zagreb, Karlovac i Zadar, no na njihovom popisu bilo je i nekoliko adresa u Slavoniji, i to na području Vukovara i Slavonskog Broda.


Navodno je šef cijele mreže ove kriminalne organizacije Nusret Seferović, predsjednik Vijeća romskih udruga Hrvatske, čiju je zagrebačku kuću također policija jučer detaljno pretražila. Kako se moglo doznati, hrvatska kriminalna skupina bavila se izradom osobnih iskaznica, putovnica i vozačkih dozvola na ime hrvatskih državljana koji su tijekom Domovinskog rata izbjegli iz Hrvatske u Srbiju. Dokumente su naručivali i kupovali pripadnici srpskog tzv. Zemunskog klana te klanova Škaljara i Kavčana iz Crne Gore. Osumnjičeni pripadnici MUP-a, među kojima je i glasnogovornica Policijske uprave karlovačke, iz policijskoga informativnoga sustava navodno su odavali podatke o identitetima hrvatskih građana koji bi bili pogodni da se na njihovo ime izrađuju lažni hrvatski dokumenti. Sumnjiči ih se i da su navodno pomagali puštajući kriminalce preko granice te izbjegavali uhićivati osobe s tjeralica.


Uhićene osobe tijekom dana prevozili su do sjedišta Uskoka u Zagrebu, a kako doznajemo akcija je pripremana godinu dana. U srijedu su pretraživane i kuće, službene prostorije i vozila osoba koje su uhićene. Do zaključenja teksta, priopćenja Uskoka nije bilo.


Jedna od većih policijskih akcija u kojoj je uhićeno više osoba u Hrvatskoj zbog krivotvorenja i prodavanja hrvatskih putovnica, zbila se 2010. I tada je uhićeno nekoliko hrvatskih policajaca, a kriminalci iz Srbije, BiH i Crne Gore plaćali su krivotvorene dokumente najmanje po 10.000 eura. Znalo se za 53 lažne hrvatske putovnice, pa su uslijedila uhićenja. Na Bajakovu je uhićen Dejan N., srpski državljanin, potom Luka Bojović Pekar, šef tzv. Zemunskog klana, Vladimir Milisavljević Budala, i još dvojica iz te kriminalne skupine također su imali lažne hrvatske putovnice.
Najpoznatiji pripadnik tzv. Zemunskog klana, koji je uhićen u Hrvatskoj, je Sretko Kalinić Zver, kod kojeg su pronađene dvije lažne hrvatske putovnice. Jednu je podigao u policiji u Zagrebu, a drugu u hrvatskom konzulatu u BiH. Zbog lažnih putovnica koje je koristio u bijegu nakon ubojstva srpskog premijera Zorana Đinđića, osuđen je na 18 mjeseci zatvora. Kalinić je otkriven u Hrvatskoj nakon što ga je u lipnju 2010. ranio Miloš Simović, također pripadnik Zemunskog klana. Nakon izručenja Kalinića i uhićenja Simovića, koji se predao srpskoj policiji nedaleko od graničnog prijelaza Bajakovo, obojica su u Srbiji za ubojstvo Đinđića osuđeni na po 30 godina zatvora.


Sandra Lacić/Hina
ČIŠĆENJE KUKOLJA
Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, nije ulazio u detalje oko uhićenja. Potvrdio je da je uhićeno nekoliko policajaca i ustvrdio da je to dio politike "dosljednosti čišćenja vlastitih redova".

- Radi se o akciji koja se priprema već duže vremena. Uhićeni su pripadnici domaćih skupina koje su surađivale sa stranim kriminalnim skupinama. Čestitam hrvatskoj policiji na odlično obavljenom poslu - kazao je ministar Božinović, dodajući da nije upoznat s informacijom da je među uhićenima i više rangirani policajac. Na pitanje je li zabrinut što imaju takve kukolje u vlastitim redovima, Božinović je kazao da to nije nešto što raduje. "Ali raduje odlučnost sustava da se takvog kukolja rješavamo i da tu nema pardona prema bilo kome", zaključio je ministar unutarnjih poslova.
Možda ste propustili...

OČEVID UTVRDIO UZROK SMRTNOG STRADAVANJA

76-godišnji vozač nije stao na znak STOP

Najčitanije iz rubrike