Regija
MJEŠTANI SAMI MIJENJAJU VIZURU DONJIH MELJANA

Radnim akcijama žele djeci ostaviti uređeno naselje, ali i radne navike
Objavljeno 28. studenog, 2019.
DONJI MELJANI


Slatinsko prigradsko naselje Donji Meljani u posljednjih godinu dana iz temelja mijenja svoje lice. Nakon dugih godina čekanja, u tijeku je opsežna rekonstrukcija derutnog društvenog doma, kome su sanirani i ojačani temelji i međukatna konstrukcija, uklonjeni su kat i krovište, te je izgrađen novi kat s lameliranom krovnom konstrukcijom, da bi ta velika jednokatna građevina podignuta sredinom prošlog stoljeća, koja nikad nije u potpunosti dovršena i uređena, dobila potpuno novi izgled. Mjesni dom rekonstruira se uz sufinanciranje EU-a sredstvima.


Mještani Donjih Meljana, međutim, nisu stali u nastojanju da osiguraju ljepši izgled mjesta. U tome im je značajno pomogao projekt Grada Slatine "Male komunalne akcije ili komunalni prioriteti", koje obuhvaćaju manje komunalne radove na područjima mjesnih odbora, koji se provode prema prijedlozima građana. Riječ je o projektu koji je Grad Slatina pokrenuo 2018. godine s budžetom od 450.000 kuna.


Mještani Donjih Meljana na inicijativu Vijeća Mjesnog odbora pristupili su uređenju nekadašnjeg parka, dijela naselja u neposrednoj blizini doma obraslog raznim raslinjem, koji žele ponovno pretvoriti u park i šetnicu s klupama za odmor, sjenicom za druženja i igru s djecom. Dogovoreno je nekoliko radnih akcija, u kojima su sudjelovali mještani, mjesni vatrogasci, nogometaši. U tim akcijama poravnato je mjesno nogometno igralište i posijana nova trava, demontirana je stara ograda koja će u sljedećoj fazi radova biti zamijenjena novom, a postavit će i stative koje je NK Meljani dobio sa starog slatinskog igrališta. U parku je planirano raskrčiti oko dva hektara površina, ali mještani su odlučili nastaviti i urediti još jedan hektar kako bi park poprimio nekadašnji izgled. Namjeravaju očistiti prilaz meteorološkoj stanici, sanirati postojeći ribnjak i pokrenuti nekadašnju ribolovnu udrugu Deverika. Prema zamisli predsjednika Vijeća MO-a Zlatka Borovca, nakon uređenja parka pojedine udruge bit će zadužene za njegovo daljnje održavanje.


U dosadašnjim radnim akcijama sudjelovalo je više od stotinu mještana, koji žele djeci Donjih Meljana u nasljeđe ostaviti uređeno mjesto i radne navike.


- Prvenstveno nam je želja da našoj djeci i novim naraštajima ostavimo bogatstvo sadržaja koje do sada nisu imali, te da se razvije društveni život u cijelom mjestu. Uz uređenje i stvaranje kvalitetnog i ugodnog mjesta življenja, što je temeljni cilj, tu su razvijanje zajedništva i podizanje svijesti mještana da sami daju svoj doprinos uređenju prostora u kojem žive. Druženje pokreće sve ove aktivnosti jer ne vrijede sredstva koja Grad ulaže ako mi nećemo biti složni iskoristiti ih za boljitak svih, što na kraju može biti dobar primjer i Gradu, ali i ostalim mjesnim odborima, na koji se način mogu iskoristiti sredstva dobivena kroz projekt Malih komunalnih akcija - ističu organizatori, predsjednik MO Zlatko Borovec i član Petar Uher.
Oni zahvaljuju svima koji su dali svoj doprinos uređenju mjesta, a ističu i dobru suradnju s Područnom školom, čije učiteljice ulažu mnogo vremena u rad s djecom, sadašnjim i budućim folklorašima, vatrogascima i nogometašima. Zahvalni su i Gradu Slatini na čelu s gradonačelnikom Denisom Ostrošićem, čija će im pomoć i dalje trebati u uređenju cijelog okoliša društvenog doma, parka, prostora buduće kapele sv. Ane, šetnice, dječjeg igrališta i ribnjaka s popratnim sadržajima… Petar Žarković
U dosadašnjim radnim akcijama sudjelovalo je više od stotinu mještana Donjih Meljana
Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

Najčitanije iz rubrike