Regija
SDFŽ IPAK NE ODLAZI IZ ŽUPANJE

U liniju montaže već ušli kombajni za 2020.
Objavljeno 28. studenog, 2019.
Za sada nemaju potrebe za sezoncima, sljedeće godine kreću s manjom proizvodnjom i prilagođavat će se potrebama tržišta
ŽUPANJA

Kao i u vrijeme štrajka radnika održanog početkom godine, kada se među raznim scenarijima šuškalo i o odlasku vlasnika tvornice iz Hrvatske, ovih se dana u javnosti ponovno pojavila priča o mogućem zatvaranju tvornice kombajna Same Deutz Fahr Žetelice u Županji, jer vlasnici navodno ondje više ne pronalaze svoj interes. Mnogi to povezuju s padom ovogodišnje proizvodnje kombajna za približno 20 posto u odnosu prema lani, kada je proizvedeno približno 400 kombajna.

Generalni direktor Damir Kobaš za Glas Slavonije pojasnio je da je to posljedica smanjenja ponude i potražnje, odnosno recesije na europskom tržištu u dijelu prodaje poljoprivredne mehanizacije. Jednim je dijelom, kazao je, prouzročena niskim cijenama žitarica, mlijeka i mesa, a drugim smanjenim potporama za nabavu novih strojeva. U navedenim uvjetima konkurencija je dosta velika i svi se bore za opstanak na tržištu i ostvarivanje zacrtanih ciljeva. Takva je situacija SDFŽ-u prouzročila smanjenu prodaju kombajna do ljeta, a samim tim i manju proizvodnju. Na to su, prema Kobaševim riječima, bili spremni i reagirali su smanjenjem kapaciteta u proizvodnji. Špekulacije o mogućem odlasku proizvodnje kombajna iz Županje uznemirile su građane. Itekako su svjesni važnosti i značenja tvornice za županjski kraj i za nekoliko stotina obitelji kojima ona osigurava radna mjesta, redovita primanja i egzistenciju. Zatvaranje tvornice koja pripada u izvrsni dio hrvatskog gospodarstva i među veće izvoznike, u vrijeme dok mladi s istoka Hrvatske masovno odlaze trbuhom za kruhom u potrazi za egzistencijom, bio bi velik udarac za Županju i znatno bi narušilo gospodarsku i socijalnu sliku grada, ali i cijele županije.

Situaciju smiruje generalni direktor SDF-a Žetelice Damir Kobaš, koji poručuje da ni o kakvom gašenju tvornice nema govora i da proizvodnja ondje i dalje ostaje. U prilog tome navodi i činjenicu da je već pokrenuta proizvodnja kombajna za 2020. godinu, u kojoj planiraju proizvesti 300 kombajna.

- Kao i svake godine, tako i krajem studenoga ove godine u liniju montaže ulaze kombajni koji će se završavati u 2020. Ovu smo jesen imali smanjenu proizvodnju zbog manje prodaje i zbog toga što do ljeta, odnosno početka ovogodišnje sezone žetve i vršidbe, nismo prodali sve kombajne koje smo planirali - kazao je.

Napominje da u tvornici trenutačno nema sezonskih radnika jer sve zahtjeve mogu ispuniti sa stalnim radnicima i podsjeća da su u 2018. godini za stalno zaposlili 60-ak sezonaca.

- Za sada nemamo potrebe za sezonskim radnicima, sljedeće godine krenut ćemo s manjom proizvodnjom, vidjet ćemo kako će se situacija razvijati i tome ćemo se prilagoditi. A za nas je vrlo bitno u proizvodnji se prilagoditi potrebama tržišta - zaključuje Kobaš.

Unatoč manjoj potražnji i prodaji kombajna, strategija je tvornice osigurati daljnju prisutnost na najvažnijim tržištima - Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Rumunjskoj...

Marija Lešić Omerović
U HANNOVERU IZLOŽILI NAJVEĆI KOMBAJN
Vlasnici SDFŽ-a odlučni su da je jedan od bitnih faktora ulaganje u nove proizvode i nove tehnologije u proizvodnji jer tržište je veoma zahtjevno, traži stalna poboljšanja, praćenje trendova i vrhunski proizvod.

SDFŽ je sudjelovao od 10. do 16. studenog na najvećem svjetskom sajmu poljoprivredne mehanizacije i opreme Agritechnica u Hannoveru. Izložili su najveći model kombajna C 9306 s T5 motorom. Sudjelovalo je čak 2819 izlagača, od čega 62 posto internacionalnih iz 53 različite zemlje, a sajam je obišlo oko pola milijuna posjetitelja.
Damir Kobaš

generalni direktor SDFŽ-a

Što se tiče glasina o zatvaranju tvornice, stvarno ne znam na što se one odnose, ali najvažnije je da trenutačno imamo proizvodnju i mogu reći da u Županji planiramo i dalje raditi i proizvoditi
Možda ste propustili...

OPĆINA I OVE GODINE OSVOJILA NAJBOLJE OCJENE:

U Bizovcu zadržali status najtransparentnijih

GRADSKO VIJEĆE POD EPIDEMIJSKIM MJERAMA

Objavljeni dobitnici gradskih priznanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODLUKA MINISTARSTVA GRADITELJSTVA I PROSTORNOG UREĐENJA

U Općini Čeminac ukinuta “traktorina”

2

JOSIP ŠARIĆ GRADONAČELNIK GRADA OTOKA

Grad Otok među deset najuspješnijih gradova u Hrvatskoj

3

DIŽU ZDRAVSTVENI STANDARD

Županija će nabaviti uređaj za otkrivanje uzročnika COVID-19