Osijek
JOŠ O CIJENI VODE

Poskupljenje je nužno, no je li se moralo čekati do sada?
Objavljeno 28. studenog, 2019.
Razlog predloženog povećanja cijene jesu visoki troškovi amortizacije

Osnovni razlog predloženog povećanja cijene vodnih usluga jesu visoki troškovi amortizacije komunalne infrastrukture koju su sagradili posljednjih pet godina u okviru projekata Europske unije. Ugrubo, riječ je gradnji novih 60-ak kilometara cjevovoda pitke vode, 80-ak kilometara kanalizacije, novog pročišćivača voda, uređaja za dvostupanjsku filtraciju... Riječ je o ulaganju u imovinu vrijednu više od 300 milijuna kuna. Posve je jasno kako bez nepovratnih EU sredstava Vodovod i Grad Osijek iz svog proračuna ne bi samostalno mogli ni približno toliko uložiti u povećanje kakvoće pružanja vodnih usluga. Ali sada su u obvezi trajno osigurati održavanje komunalnih vodnih građevina u stanju funkcionalne sposobnosti.


Laički rečeno, Europa nam je poklonila skup automobil, a mi smo u obvezi snositi troškove goriva i održavanja. No to nije ništa novo, to su klasični uvjeti i obveze za sve one koji sklapaju ugovore o nepovratnim sredstvima Unije.


Ti troškovi, navodi se u obrazloženju novih cijena, zaključno s listopadom iznose 16,6 milijuna kuna, a do kraja godine očekuje se planirani trošak od još 1,5 milijuna kuna. U planu za 2020. godinu trošak amortizacije EU projekata iznosi 6,5 milijuna kuna. U kalkulaciji cijene vodne usluge Vodovod-Osijek planira nadoknaditi dosad nastali trošak amortizacije kroz šest godina u iznosu od tri milijuna kuna godišnje.


No ovdje je još jedan detalj bitan - kada su ugovoreni projekti, u prihodima Vodovod-Osijeka značajnu stavku igrala je i njihova tržišna orijentiranost. Naime, osim pružanja komunalne usluge Vodovod se sa svojim timovima građevinara, montaže i projektnog biroa natjecao i na tržištu te ostvarivao pristojan prihod. Poštivajaći zakonodavstvo Europske unije komunalne tvrtke smiju se baviti samo - komunalnih uslugama. U slučaju Vodovoda to je vodoopskrba i odvodnja. A cijena vode nije se mijenjala od 2009. godine. U međuvremenu se, dakle, mnogo toga promijenilo te je trenutačna cijena vode neodrživa. Tako je obrazloženje dano i članovina nadzornog odbora koji su zatražili "time out" kako bi o tome izvijestili stranke kojima pripadaju.


No pitanje je jesu li politički akteri Grada Osijeka trebali reagirati i ranije te cijenu vodne usluge povisiti u nekoliko navrata u manjim iznosima? Jamačno je strah od te nepopularne mjere prevagnuo, jer odluka o poskupljenju nije nikome draga. Ovako su došli u situaciju da je "dogorjelo do nokata".
Od naših napisa, čini se da ipak bilježe pomaci, u SDP-u su na ovu temu, između ostaloga, raspravljali jučer u poslijepodnevnim satima, a Milan Blagojević je stava kako odluka NO-a u ovom slučaju mora biti usuglašena. Željko Požega, koji uime Mosta predsjeda Vijećem Grada Osijeka, zna kako se o nužnosti korekcije cijene govori od 2017. godine te da njihov predstavnik u NO-u redovno izvještava stranačka tijela. No još uvijek čeka(ju) predloženi model na uvid. U HNS-u nam pak nisu odgovorili na postavljeno pitanje.


Dario Kuštro
MORA BITI SPREMAN ZA OKRUPNJAVANJE
Pred vodoopskrbnim društvima u Hrvatskoj njihovo je okrupnjavanje. Osječki Vodovod, kao najveći (infrastrukturno, financijski i u ljudstvu), na području pet slavonskih županija trebao bi biti taj koji će u svoje okrilje primiti sve one manje. Upravo i zbog toga nije dobro dopustiti da u tu priču Vodovod uđe financijski na klimavim nogama.

Prema prijedlogu Uprave Vodovod-Osijeka d.o.o., koji je predočen Nadzornom odboru te tvrtke, stanovnici Osijeka te općina Antunovac, Ernestinovo, Vladislavci, Šodolovci, Čepin, Vuka i Erdut, od 1. siječnja iduće godine uslugu vodoopskrbe i odvodnje plaćat će oko 20 posto više. Fiksni dio osnovne cijene vodnih usluga (voda i odvodnja) povećat će se s dosadašnjih 25 na 30 kuna, osnovna cijena vodne usluge javne vodoopskrbe s dosadašnjih 4,09 na 5,09 kuna te osnovna cijena vodne usluge javne odvodnje s dosadašnjih 2,19 na 3,37 kuna, dok naknade za korištenje, zaštitu i razvoj ostaju nepromijenjene.
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike