Ekonomija
RASTE OTKUPNA CIJENA

Kuga "poskupljuje"  svinjetinu i do 48 %
Objavljeno 28. studenog, 2019.
U listopadu je cijena svinjskih trupova u RH bila 28 % viša nego lani - 13,80 kn/kg, dok su u EU-u skuplji 32 %, u Belgiji čak i 48 %

Sa stranica Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP) stižu vijesti o visokoj prosječnoj otkupnoj cijeni svinjskih trupova u Hrvatskoj i na EU tržištu u listopadu ove godine.U Središnjem savezu uzgajivača svinja Hrvatske (SUS) pojašnjavaju to "prelijevanjem" afričke svinjske kuge (ASK) na kretanja na tržištu, pa tako i cijene, počev od galopa te bolesti po Kini kao najvećem proizvođaču i potrošaču na svijetu.
Uz ostalo, ASK kao pozadinu globalnim poremećajima vide i u Croatiastočaru.

Crni scenarij

Prošlog mjeseca prosječna otkupna cijena za trupove T1-E klase u RH iznosila je 13,80 kn/kg. Tako visoka prosječna otkupna cijena u tom mjesecu na primjerima nekoliko godina unatrag, ističu na TISUP-u, nije zabilježena još od 2013.
U odnosu prema prosječnoj cijeni iz lanjskog listopada cijena svinjskih trupova porasla je za gotovo trećinu – za 28,7 %, a trend porasta kroz ovu godinu u odnosu prema 2018. bilježi se od travnja. Na tržištu EU-a rast prosječne otkupne cijene svinjskih trupova u prošlom mjesecu u odnosu prema 2018. još je veći – više od 30 %. Tada je na tržištu EU-a iznosila 182,7 eura/100 kg, što je u odnosu prema lani bilo 32,3 % više.
– Najveći porast prosječne otkupne cijene svinjskih trupova E-klase u listopadu ove godine u odnosu prema istom razdoblju lani bilježimo u Belgiji – 48,1, u Danskoj za 44,59, te u Nizozemskoj za 41,7 % - navodi se na TISUP-u. Belgija je jedina zemlja u zapadnoj Europi u kojoj se pojavio ASK, zbog čega su dosta toga uništili u svom fondu svinja, a nisu imali tržišta na koja bi se okrenuli jer najbliža njoj izvoze na Daleki istok.
– ASK je u Kini uzeo maha, a zapadna Europa, koja ima hiperprodukciju svinjećeg mesa, bazirana je na kinesko tržište. I sve će biti u redu dok se u zemljama s hiperprodukcijom svinjećeg mesa ne bude pojavio ASK. Nakon toga očekujemo urušavanje tržišta. Zašto? Zato što će pozicije koje sada idu prema Kini i Dalekom istoku zbog nepojavnosti ASK u zapadnoj Europi morati negdje završiti, a ta će hiperprodukcija završiti u najslabijoj karici Europske unije, a to je Hrvatska. E, to je bojazan i strah. Ovo što je iznio TISUP – to je sada tako; mi pratimo tržište na burzi u Njemačkoj. Pritisak postoji, ali sutra se to već može izmijeniti - kaže predsjednik SUS-a Goran Jančo.
I direktor Croatiastočara Branko Bobetić prije svega ističe prilike zbog ASK-a u Kini.
– Ona je devastirala svoja stada krmača i ne može to kontrolirati. Stoga se u Kini bave mišlju da čak idu drastičnim mjerama da zabrane držanje svinja u domaćinstvima i sigurno da će oni angažirati velika kapitalna sredstva za gradnju velikih farmi - kaže Bobetić
Prazni lageri


- Otkupnu cijenu polovica od 13,80 kn iz listopada diktira tržište. Cijena je takva kakva je, možemo razgovarati u slučaju pada cijena kao što smo imali 2014. i 2015., kada su trupovi bili na razini 8-9 kuna. Tada je doista bilo nemoguće proizvoditi - dodaje Jančo.
Bobetić kaže kako (najnovije) kretanje cijena svinjskih polovica treba gledati u kontekstu cijena iz prošle godine. – Tada je cijena bila izuzetno niska – u Europi je bila 1,42, a u nas 1,47 eurocenti, podsjeća prvi čovjek Croatiastočara.
Za današnji trenutak kaže da svinjećeg mesa na lageru u Europi nema i cijene rastu.
– Posljednja dva tjedna u Njemačkoj rastu cijene od 4 do 5,6 eurocenti tjedno po kilogramu i naša industrija to prati, možda ne u tom postotku - kaže Branko Bobetić.
Govoreći o globalnim, podsjeća i na utjecaj klimatskih poremećaja koji sobom vuku i različite bolesti i ostalo.
– Sve je to onda veliki izazov u oscilacijama u proizvodnji i na tržištu - pojašnjava Bobetić, što sve dovodi u nestabilnost jedan do jučer relativno stabilan sektor. Suzana Župan
Cijena junećih trupova u padu
Za razliku od svinjskih, juneći trupovi A R3 klase (A mladi bikovi 12 - 24 mj. R3) s prosječnom otkupnom cijenom u listopadu 2019. godine u RH su u padu. Cijena im je tada iznosila 25,93 kn/kg, što je pad prema lanjskom listopadu za 1,4 %. - Na EU tržištu u listopadu 2019. prosječna otkupna cijena junećih trupova R3 klase iznosila je 354,17 eura/100 kg, što je pad u odnosu prema listopadu 2018. od 5,7 %. Najviše cijene junećih trupova su u Švedskoj (393,25 eura/100 kg), Finskoj i Francuskoj. Najveći pad u EU-u u listopadu 2019. bio je u Poljskoj - 13,5 %.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAGLO USPORAVANJE INFLACIJE

MMF podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

2

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

3

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete