Kultura
TJEDAN U ZNAKU GOSTIJU IZ HAŠEMITSKE KRALJEVINE JORDAN

Kruna suradnje zajednički je projekt jordanske i osječke akademije: art-terapija
Objavljeno 28. studenog, 2019.

Razmjenom stručnjaka, studenata, studijskih programa, radionicama, zajedničkim koncertima - nadaju se predstavnici Fakulteta za umjetnost i dizajn iz Ammana (Jordan) i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku da će rezultirati Sporazum o suradnji dviju institucija potpisan jučer u Salonu AUKOS-a u Tvrđi. Suradnju su inicirali profesori Odsjeka za glazbenu umjetnost, a u posljednjih su se devet mjeseci uključili i ostali odjeli. Na sporazum su potpise stavili prof. dr. Rami Haddad, dekan fakulteta iz Ammana, te Helena Sablić Tomić, dekanica AUKOS-a, ne krijući zadovoljstvo što je ovo prvi (is)korak iz Europe prema Jordanu, a obje se strane nadaju da će već ove akademske godine biti i konkretnijih koraka. Prof. Haddad, dekan najveće (državne) akademije u Jordanu, zahvalio je na prilici, sretan i što će to dodatno obogatiti suradnju dviju zemalja.


Kako je u uvodu istaknuo voditelj Odsjeka, izv. prof. art. dr. sc. Berislav Jerković, obje su akademije srodne u mnogo čemu, a između ostaloga obje su i interdisciplinarne te imaju iste odjele - glazbene, likovne i dramske.


Nadolazeći tjedan na Akademiji za umjetnost i kulturu bit će u znaku inozemnih posjeta gostiju iz Hašemitske Kraljevine Jordan. Od 25. do 27. studenoga gostovao je prof. dr. Rami Haddad, dekan fakulteta iz Ammana. Početkom siječnja 2019. na fakultetu u Ammanu gostovali su profesori Odsjeka za glazbenu umjetnost iz Osijeka kao inicijatori suradnje, a sada je riječ o uzvratnom posjetu i razvijanju bilateralnih projekata dviju sveučilišnih institucija.


Tako su u prostoru Salona Akademije u Tvrđi u utorak, 26. studenoga, od 10 do 14 sati studenti i profesori Akademije mogli pratiti zanimljiva predavanja gostiju iz Jordana. Bila su to predavanja iz područja glazbene pedagogije, glazbene didaktike i metodike (prof. Haddad), te predavanja s temama iz muzikologije, etnomuzikologije i glazbe svijeta (prof. Nabil Darras).
Sljedeći korak i svojevrsna kruna suradnje koji će dvije institucije zajednički najaviti i realizirati svakako je i intenzivna priprema za projekt art-terapije - Developing Multidisciplinary Diploma on Art Therapy in Health Education (HEALING), koji je partnerski apliciran i odobren na Erasmus+ natječaju, a u 2020. kreće operativna realizacija, tj. potpisivanje sporazuma. Brojne se mogućnosti naziru ovom suradnjom, u koju će se uključiti desetak akademija iz tzv. mediteranskog bazena.


Narcisa Vekić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike