Novosti
IZMJENE ZAKONA O PREDŠKOLSKOM ODGOJU

I učitelji će biti odgojitelji, u vrtićima 20 % više djece
Objavljeno 27. studenog, 2019.
Sindikalisti smatraju kako promjene idu na štetu odgojiteljske struke i sustava

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je Vladi u proceduru Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, koji bi u sustav predškolskog obrazovanja trebao uvesti znatne novine - mogućnost da u vrtićima i jaslicama umjesto odgojitelja rade učitelji razredne nastave, ali i da se dopusti povećanje broja djece u skupinama za 20 posto.



Sporna im procedura

Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju upozorava da je procedura donošenja izmjena nezakonita s obzirom na to da su izmjene zakona poslane u proceduru a da nije završio rad radne skupine. Uz to, promjene koje se predlaže opisuju se kao proturječne te na štetu odgojiteljske struke i sustava obrazovanja.


"Vlada RH pustila je u proceduru donošenje zakona o izmjeni Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju a da se nije okončao rad radne skupine koja je za zajednički zadatak imala uskladiti novi tekst zakona. Uz to, u tekst izmjene želi se ugraditi 20 posto više djece u odgojno-obrazovnim skupinama od broja propisanog Državnim pedagoškim standardom, što je izuzetno štetno za djecu. Također, izmjene predviđaju mogućnost zapošljavanja na radno mjesto odgojitelja, na neodređeno vrijeme, učitelja razredne nastave sa završenim studijem - integrirani preddiplomski i diplomski studij za učitelje, diplomski sveučilišni studij za učitelje, stručni četverogodišnji studij za učitelje, kojim se stječe 240 ECTS bodova, ili četverogodišnji dodiplomski stručni studij, kojim je stečena visoka stručna sprema u skladu s prijašnjim propisima. Iz nacrta prijedloga zakona proizlazi da će odmah nakon zapošljavanja učitelji razredne nastave moći raditi samostalno u odgojno-obrazovnim skupinama s djecom od šest mjeseci do polaska u osnovnu školu, bez odgovarajućeg temeljnog obrazovanja i bez položenog stručnog ispita. Istovremeno odgojitelji moraju imati temeljno obrazovanje i položen stručni ispit. Uz to, izmjenama zakona onemogućit će se odgojiteljima (VŠS) da se kandidiraju za mjesto ravnatelja u predškolskim ustanovama, a, s druge strane, to će se omogućiti učiteljima", kažu iz Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske te napominju kako se ne protive zapošljavanju učitelja razredne nastave u predškolskim ustanovama, ali se protive njihovu zapošljavanju prema predloženom modelu, koji ugrožava kako odgojiteljsku struku tako i sveučilišne programe.


"Na ovaj će se način degradirati, poniziti i dovesti u pitanje opstojnost kvalitetnog predškolskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj, koji smo desetljećima zajedno s hrvatskim stručnjacima stvarali. Ovakvim će se pristupom izmjenama zakona dovesti u pitanje i opstojnost studija predškolskog odgoja i obrazovanja te ustavno pravo na jednako obrazovanje”, ističu iz Sindikata.


Iz Ministarstva obrazovanja ističu kako su izmjene i dopune Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u zakonskoj proceduri donošenja te da su u izradi zakona sudjelovali razni dionici, uključujući i predstavnike sindikata. Kao i da će dodatno, sukladno s propisima, prijedlog zakona proći javnu raspravu, koja će biti pomno proučena s ciljem što kvalitetnije finalne verzije. Navode kako su tvrdnje sindikata "neutemeljene i paušalne".
Obavezan ispit


"Ističemo kako Prijedlogom zakona nije predviđeno povećavanje broja djece u skupinama, nego je predviđena mogućnost da bi u iznimnim slučajevima (preseljenje, zapošljavanje roditelja, azilanti, posvajanje djece i drugi slični razlozi) osnivač mogao donijeti svojim aktom svake godine kriterije prema kojima se može u iznimnim slučajevima upisati do 20 posto po grupi više djece od planiranoga broja upisa djece u vrtić. Povećanje od jednog djeteta u jaslicama do četvero djece u starijim vrtićkim skupinama ne može ni u kojem slučaju utjecati na smanjenje kvalitete odgojno-obrazovnog rada u dječjim vrtićima. Međutim, osnivač ovakvu odluku donosi u iznimnim slučajevima, pod uvjetom da su osigurani svi uvjeti za taj broj djece, od prostornih do kadrovskih uvjeta. Zapošljavanje učitelja primarnoga obrazovanja omogućava se iznimno ako se na natječaj ne javi odgojitelj. Učitelji primarnoga obrazovanja u slučaju zapošljavanja na mjesto odgojitelja imaju obvezu svladati program uvođenja u rad, odnosno imaju obvezu polaganja stručnog ispita za odgojitelje", obrazlaže Ministarstvo.


Ivana Solar
Pedagoški standard već sada "rastegnut"
Državni pedagoški standrad u protekloj je pedagoškoj godini zaokružio deset godina postojanja, i nastojanja da se djeci u hrvatskim vrtićim osigura više od pukog čuvanja tijekom radnog vemena roditelja. Međutim, kako je nedavno pokazalo naše istraživanje, u vrtićkim i jasličkim skupinama djece je previše, a odgojitelja i prostora premalo. Tako je pravilo da se na papiru poštuje odrednica od dva odgojitelja po skupini u redovitom 10-satnom programu, no koliko ukupno po skupini ima djece, vrlo je fleksibilno, te službeno varira do njih 28, a neslužbeno do čak 35. Uz to, spomenuta dva odgojitelja u 10-satnom programu u stvarnosti u velikom broju vrtića ne postoje jer u praksi oba odgojitelja rade zajedno manje od pola dnevne satnice. U gradskim predškolskim ustanovama velik su problem i zamjene odgojitelja na bolovanjima.
Ministarstvo ističe kako će se broj djece u vrtićima moći povećati samo u iznimnim slučajevima
Možda ste propustili...