Regija
OBVEZA (PRE)KATEGORIZACIJE

Brojni svinjci nisu kategorizirani
ili su u najnižoj kategoriji
Objavljeno 27. studenog, 2019.
Iako ova obveza postoji godinama, brojni uzgajivači svjesni su je tek sada zbog bojazni od širenja kuge
ĐAKOVO - Uz zasad 15 posto manje zaklanih svinja nego lani teče sezona svinjokolja u đakovačkom kraju. Zasad, kaže direktor Veterinarske stanice (VS) Đakovo Ante Strmotić, nema ni pozitivnih nalaza na trihinelu, no zato ima nepoznanica, a jednim dijelom i ignoriranja imperativa koje je država naložila svinjogojcima uslijed preventivnih mjera u borbi protiv širenja afričke svinjske kuge (ASK) koja je nedavno stigla u susjedstvo – u Srbiju, a još prije u Mađarsku. Jer, osim za velike, biosigurnosne mjere vrijede i za male uzgajivače svinja poput kliničkog pregleda, dojave svinjokolje u vlastitom dvorištu veterinaru 72 sata prije kolinja, kao i važnost kategorizacije, odnosno prekategorizacije ako dosad uopće nisu kategorizirani ili su u najnižoj kategoriji 1, a što takve objekte čini nezadovoljavajućima.Kategorizacija nije obveza od ove sezone zbog afričke svinjske kuge, ona je obveza, potreba već godinama, no sada je njena važnost zbog bojazni od širenja ove bolesti isplivala dodatno na površinu, a činjenica je da brojni objekti u đakovačkom kraju, ističe Strmotić, uopće nisu kategorizirani ili su u kategoriji 1, što znači da velik broj njih ne zadovoljava. Do početka ovogodišnje sezone svinjokolja takvih objekata bilo je i do 50 posto, no VS Đakovo kao ovlaštena veterinarska organizacija na ovom prostoru obilazi uzgajivače kako bi im pojasnila razloge (pre)kategorizacije. “Glavni je cilj dizanje mjera biosigurnosti”, dodaje Strmotić. Dosad su iz VS-a obišli trećinu slabo kategoriziranih objekata. Rezultat – broj takvih objekata je pao, no i dalje je velik. “Određeni broj vlasnika otklonio je nedostatke i prešao iz kategorije 1 i 2”, kaže Strmotić. Kategorizacija, odnosno viša kategorija sa sobom povlači mjere, odnosno njihovo povećanje kada je riječ o dez-aktivnostima, ograđivanju, markicama, vođenju potrebnih evidencija kao što je knjiga liječenja i dr.

Na upit ignorira li dio uzgajivača (pre)kategorizaciju jer drži da je to način da država dođe do još novca, da koristi situaciju oko bojazni od širenja afričke svinjske kuge, Strmotić se nikako ne slaže s tim. “Jer, država sve to i plaća, odnosno ona plaća prvu kategorizaciju”, odgovara naš sugovornik. To znači da vlasnik plaća daljnju kategorizaciju, odnosno prekategorizaciju koja je 285 kuna. Najvišu, kategoriju 3 u đakovačkom kraju ima tek manji broj uzgajivača. Nekategorizirani i oni u kategoriji 1 uglavnom su oni što ne prometuju svinjama, pa je i to razlog zašto do sada nisu ispunuli tu obvezu. U VS-u Đakovo očekuju da će zahtjeva za (pre)kategorizaciju biti još jer sezona svinjokolja praktički traje do kraja godine. Vlasnici svinja upoznati su i s obvezom kliničkog pregleda svinja, a podliježu mu gospodarstva koja ne udovoljavaju minimumu biosigurnosti i svrstana su u kategoriju 1. Za njih je obvezan ovaj pregled unutar 24 sata prije premještanja svinja, kao i prilikom klanja za osobnu potrošnju na gospodarstvu. Posjednik je dužan najaviti klanje za osobnu potrošnju ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji najmanje tri dana prije provedbe. Pregled vrijedi 7 dana od dana pregleda. Nije potreban ako se svinje premještaju izravno u odobrenu klaonicu. U uzgojima do 10 svinja košta 180, a u uzgojima 11 - 99 svinja 750 kuna. Sve mjere proizlaze iz nove Naredbe o mjerama za sprečavanje pojave i ranog otkrivanja unosa ASK na području RH. Cjepiva protiv afričke svinjkse kuge nema; i samo jedna zaražena životinja znači eutanaziju cijelog uzgoja te druge mjere, pa ova bolest može dovesti u pitanje cijelo svinjogojstvo jedne zemlje.

Suzana Župan
Na Vitici spremnici za animalni otpad
Za potrebe pravilnog zbrinjavanja animalnog otpada Univerzal je na gradskom deponiju Vitika osigurao dva spremnika za takav otpad, zapremine 1200 litara. Čine to na svojim područjima i općine Đakovštine. Besplatno odlaganje animalnog otpada na Vitici je radnim danom od 7 do 15, a subotom od 8 do 12 sati. Animalni otpad predaje se Agroproteinki, a troškove transporta i zbrinjavanja tog otpada pokriva Grad Đakovo.
Možda ste propustili...

OPĆINA I OVE GODINE OSVOJILA NAJBOLJE OCJENE:

U Bizovcu zadržali status najtransparentnijih

OPĆINE U PROBLEMIMA S LIKVIDNOŠĆU

Zbog povrata poreza proračuni bez prihoda

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana