Sport
UŽAS NA PROMENADI

Pukla sajla pontona i odrezala prste mladom veslaču Iktusa
Objavljeno 26. studenog, 2019.
Nesretni mladić nakon ozljede operiran je u zagrebačkoj bolnici Rebro

U petak, ispred Veslačkog kluba Iktus, dogodio se užas u kojem je 15-godišnji osječki veslač zadobio teške ozljede na lijevoj ruci. Na obali je s još petoricom klupskih kolega držao sajlu pontona, no u jednome trenutku sajla je pukla i nesretnom mladiću otkinula prste. Klupski treneri brzo su reagirali i 15-godišnjaka odvezli u osječku bolnicu, odakle je odmah prebačen na zagrebačko Rebro, gdje su mu liječnici zašili prste i za sada oporavak ide uspješno..

Nabujala Drava još jednom je pokazala svoju moć, 15-godišnjak je teže ozljeđen, moglo je biti i gore ali, srećom, izbjegnuta je teža tragedija.

Bio je to još jedan uobičajan dan u Iktusu, veslačice i veslači pripremali su se za trening, no nabujala rijeka nanijela je smeće na prednji dio pontona kojega su veslači prvo željeli očistiti, a zatim sjesti u čamce i krenuti s treningom. Petorica iskusnijih bili su na pontonu, šestorica mlađih veslača držali su sajlu i pokušavali prilagoditi ponton na nove uvjete na rijeci. Snaga vode otkinula je sajlu kojom je ponton vezan za obalu i 15-godišnjaku prerezala prste, a splav je krenuo nizvodno i zaustavio se nakon udara u betonski stup cestovnog mosta prema Baranji. Veslačima na potonu nije bilo ništa, odlično su se snašli i u svojoj "plovidbi" nizvodno izbjegli sudar s čamcem, ali nakon kidanja sajle na obali je nastao kaos.

- Nisam bio na mjestu događaja i ne mogu sa sigurnošću kazati što se točno dogodilo, ali istina je da su dečki držali sajlu s kojom je ponton privezan za obalu, ona je pukla i, na žalost, stradao je naš mladi član. Znate, svi smo u šoku i ovo su vrlo teški dani za klub - kaže predsjednik VK Iktusa Daniel Srb.

Postavlja se pitanje gdje su bili treneri, i zašto se više ne brine o sigurnosti mladih veslačica i veslača, jer voda je vrag i nosi mnoge zamke, ali isto tako treba znati da se o ponašanju na pontonu i uvjetima na treninzima kada Drava nabuja, ili padne, članove Iktusa uči od samog dolaska u klub, odnosno početka treniranja veslanja. Ovo što su mladići radili u petak napravili su zasigurno već mnogo puta do sada, no ovaj put je splet nesretnih okolnosti doveo do nesreće.

- Da, neki se pitaju gdje su bili treneri, bili su u blizini, odmah uz dečke. No, ovo je doista nesretni splet događanja. Treneri su vrlo brzo reagirali, oni su našeg člana i odvezli u bolnicu ne želeći gubiti vrijeme do dolaska vozila Hitne pomoći. Iz Osijeka je hitno prebačen na Rebro gdje su mu prsti prišiveni, on je dobro i sad samo molimo Boga da se nešto ne zakomplicira u oporavku - dodao je Srb i ponovno se vratio na ponton.

- O njemu se brinemo mi u klubu, kako se Drava podigne ili spusti, splav se namješta za nove uvijete, tako je otkada postoji veslački klub. I ovaj put to je trebalo biti rutinsko namještanje, ali, eto, dogodilo se što se dogodilo. Nama je sve ovo užasno, zbog mladog veslača, njegove obitelji, teško je bilo što reći u ovom trenutku.

Nakon nesreće policija i Lučka kapetanija napravili su službeni zapisnik, a na pitanje oko moguće kaznene prijave Veslačkom klubu Iktus, jer ipak je sajlu držao maloljetnik, Srb je kratko odgovorio:

- To nam je sada najmanje važno, mnogo je važnije da se naš član oporavi i da liječenje bude uspješno!

Ivana Liović
SPLET NESRETNIH OKOLNOSTI
Predsjednik osječkog veslačkog kluba Daniel Srb kaže kako se u Iktusu brinu o sigurnosti mladih veslača, bilo kakve nezgode vrlo rijetko se događaju, pa ih je užasan događaj od petka duboko uzdrmao. Trenerima i veslačima koji su bili na mjestu događaja kada je mladiću sajla “otkinula” prste, pružena je psihološka pomoć kako bi nesretni događaj lakše prebrodili. Oni koji su u Iktusu već “sto godina” kažu kako se ne sjećaju ovakvog događanja. Ne samo u osječkom, nego i hrvatskom veslanju. Bilo je i dosad nekih nezgoda ili nezgodica, ali ovakvo što nitko ne pamti. Jednostavno, splet nesretnih okolnosti doveo je do teške ozljede 15-godišnjeg veslača nakon koje će se u klubu mnogo strožije pratiti tko što radi i što je čiji posao.
Možda ste propustili...

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže zajedništvo i podršku

PRVA ŽNL VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

Mitnica zabila 15 komada

Najčitanije iz rubrike