Osijek
PROJEKT OD 38 MILIJUNA KUNA

U Nemetinu će se sanirati i zatvoriti odlagalište otpada
Objavljeno 25. studenog, 2019.
Na odlagalištu Nemetin do 2011. godine odloženo je ukupno 366 tisuća kubika neopasnog otpada

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain nazočili su jučer na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu Osijek predstavljanju Projekta sanacije i zatvaranja odlagališta neopasnog otpada "Nemetin".


Riječ je o projektu čija je ukupna vrijednost nešto manje od 38 milijuna, a ukupni prihvatljivi troškovi 35,2 milijuna kuna, od čega se 85 posto financira nepovratnim sredstvima Kohezijskog fonda EU, 10 posto sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak (1,7 milijuna kuna) sredstvima Grada Osijeka.

Na odlagalištu Nemetin neopasni građevinski i glomazni otpad odlagao se od 1990. do 2011. godine te je u tom razdoblju odloženo 366 tisuća kubnih metara otpada, koji se, kao je istaknuo zamjenik gradonačelnika Piližota, nije odlagao u skladu s pravilima struke.

- Cilj nam je zatvoriti jednu od žarišnih točaka, s ciljem zaštite prirode i okoliša, podzemnih i površinskih voda te smanjenja stakleničkih plinova. Ovo je jedan od većih projekata u Republici Hrvatskoj koji se odnosi na sanaciju i zatvaranje. Možemo reći da smo na vrijeme krenuli u proces njegova pripremanja i zatražili sve potrebne dozvole kako bi stekli uvjet za prijavu projekta. Sredinom prošle godine, na temelju projekta koji smo u cijelosti financirali sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dobili smo građevinsku dozvolu, u rujnu prošle prijavili projekt i nedugo nakon toga s Ministarstvom i ostalim dionicima potpisali ugovor o sufinanciranju - rekao je Piližota, dodavši da je rok za realizaciju projekta 13 mjeseci.

Završetkom Projekta sanacije i zatvaranja odlagališta "Nemetin" bit će sanirano područje površine 72 tisuće četvornih metara.

- Iz perspektive Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ovo je jako dobro potrošen novac. Očekujemo da odlagalište otpada bude u cijelosti sanirano, a to mjesto u nekoj kasnijoj fazi prenamijenjeno u rekreativne sadržaje. Grad Osijek i njegovo komunalno poduzeće bilježe jako dobre rezultate o pitanju gospodarenja otpadom i kreiranja cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, što potvrđuje i otvaranje dvaju novih reciklažnih dvorišta, čemu sam nedavno nazočio - rekao je ministar ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain najavila je buduće projekte koji će pridonijeti održivom gospodarenju otpadom.
- Ovo je zasigurno jedan od važnijih projekata, a ono što nas u Osijeku još očekuje sanacija je odlagališta otpada u Sarvašu. Također, u postupku je izrada tehničke dokumentacije za regionalni centar za zbrinjavanje otpada Orlovnjak, čime ćemo zaokružiti sustav kojim bi se stvorili zdravi temelji za održivo gospodarenje otpadom, pri čemu se Osijek definitivno može uzeti kao uzoran primjer - poručila je Alenka Košiša Čičin-Šain.


Ivan Alilović
Projektom sanacije i zatvaranja odlagališta "Nemetin" bit će sanirano 72 tisuće četvornih metara površine.
USKLAĐENI S EU-om
Sanacija i zatvaranje odlagališta Nemetin pridonijet će ciljevima Zakona o održivom gospodarenju otpadom, koji je usklađen s odredbama EU Direktive o otpadu, Strategiji gospodarenja otpadom RH te Planu gospodarenja otpadom RH za razdoblje od 2017. do 2022. godine.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike