Osijek
VODOVOD-OSIJEK MIJENJA CIJENU VODE I ODVODNJE

Voda će od Nove godine biti skuplja oko 20 posto!
Objavljeno 25. studenog, 2019.
PRIMJER: Petnaest kubika vode sada placate 218 kn, a od 1. sijecnja 261 kn

Prema prijedlogu Uprave Vodovod-Osijeka d.o.o., koji će se danas naći na dnevnom redu 16. sjednice Nadzornog odbora te tvrtke, stanovnici Osijeka te općina Antunovac, Ernestinovo, Vladislavci, Šodolovci, Čepin, Vuka i Erdut, od prvog siječnja iduće godine uslugu vodoopskrbe i odvodnje plaćat će oko 20 posto više, rekao nam je jučer Ivan Jukić, direktor Vodovod-Osijeka d.o.o.

Cijena od 2009.
Fiksni dio osnovne cijene vodnih usluga (voda i odvodnja) povećat će se s dosadašnjih 25 na 30 kuna, osnovna cijena vodne usluge javne vodoopskrbe s dosadašnjih 4,09 na 5,09 kuna te osnovna cijena vodne usluge javne odvodnje s dosadašnjih 2,19 na 3,37 kuna, dok naknade za korištenje, zaštitu i razvoj ostaju nepromijenjene. Tako će, konkretno, račun koji je za protrošnju, primjerice 15 kubika vode, do sada iznosio 218,40 kuna, ubuduće će iznositi 261 kunu.

Iako ovo povećanje cijena još uvijek nije službeno, posve je izvjesno da će ovaj prijedlog Uprave Vodovod-Osijeka biti usvojen. Kako doznajemo od Ivana Jukića, više je razloga za ovu nepopularnu, ali neizbježnu mjeru, kako ju vide u Vodovodu.

- Cijenu vode nismo dirali od 2009. godine. U međuvremenu se jako mnogo toga promijenilo te je trenutačna cijena vode neodrživa. Razvlačimo to godina, do sada smo krpali troškove nekim izvanrednim mjerama, međutim, tako više ne ide. Ono što je najvažnije reći, sukladno Zakonu o vodama iz 2013. godine, kao i najnovijem iz listopada ove godine, više se ne možemo baviti tržišnim poslovima. Sve naše tržišne djelatnosti postale su zasebne tvrtke i Vodovod-Osijek nema drugih prihoda osim cijene vodoopskrbe i odvodnje. S obzirom na to da su sve druge usluge, od struje, plina, kemije, radne snage i drugog, značajno poskupjele, uz sva moguća restrukturiranja nemamo održivi prihod. Ni to, međutim, nije osnovni razlog zbog kojega moramo povećati cijenu usluga, nego su to visoki troškovi amortizacije komunalne infrastrukture koju smo sagradili posljednjih pet godina u okviru projekata Europske unije - rekao nam je u jučerašnjem razgovoru Jukić.

Veliki troškovi
Ti troškovi, navodi se u obrazloženju novih cijena, zaključno s listopadom iznose 16,6 milijuna kuna, a do kraja godine očekuje se planirani trošak od još 1,5 milijuna kuna. U planu za 2020. godinu trošak amortizacije EU projekata iznosi 6,5 milijuna kuna. U kalkulaciji cijene vodne usluge Vodovod-Osijek planira nadoknaditi dosad nastali trošak amortizacije kroz šest godina u iznosu tri milijuna kuna godišnje.

- Kada bismo i išli s nekim značajnim rezanjem troškova, i dalje ne bismo mogli ne pokriti troškove održavanja te infrastrukture. Da ne govorim kako još moramo završiti uređaj za pročišćavanje otpadnih voda i uređaj za dvostupanjsku filtraciju, a što smo prema europskoj regulativi dužni učiniti - ističe Jukić te na slikovitom primjeru dodatno pojašnjava ovu nezavidnu situaciju: “Mi smo se 2013. godine, kada smo potpisivali te ugovore u visini oko 500 milijuna kuna, obvezali da ćemo dati jednu kunu, dok će Europska unija dati 13 kuna. Mi tu našu kunu još nismo dali”.

- Što se samih cijena tiče, bitno je napomenuti još jednu stvar. Mnogi ne znaju, ili olako doživljavaju to što kubik vode predstavlja. Mi pričamo o osam tisuća litara pitke vode koja će prema novome koštati 159 kuna, ili 10 tisuća koje će koštati oko 180 kuna. Ako stvari postavimo na taj način, vjerujem da će se mnogo ljudi složiti da to uopće nije skupo - zaključuje Jukić.

Ivan Alilović
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike