Osijek
E-ŠKOLA KEMIJE

Judaš: Ovo je znanost na putu
Objavljeno 24. studenog, 2019.
Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića bila je u subotu, 23. studenoga, drugi put ove godine, domaćin E-škole kemije, projekta koji djeluje u okviru Hrvatskog kemijskog društva od 1996. godine, kada je osmišljen kao mjesto susreta učenika i znanstvenika na internetu. Nakon uspjeha u virtualnom svijetu, E-škola kemije 2002. godine započinje niz radionica i seminara uživo, kako za učenike tako i za nastavnike, osnovnih i srednjih škola. Glavni voditelj i organizator projekta je izv. prof. dr. sc. Nenad Judaš s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, koji zajedno sa svojim suradnicima nastoji na zanimljiv način i uz puno praktične primjene približiti svijet kemije i učenicima i njihovim nastavnicima. Profesor Judaš napominje kako je svakom predavaču iznimno važno kontinuirano raditi na svojim predavačkim vještinama i ulagati u svoj napredak.

"Zajedno s timom svojih suradnika, mojih bivših ili sadašnjih studenata, djelujem kao svojevrsna znanost na putu, jer ove radionice provodimo subotom, kad putujemo po cijeloj Hrvatskoj. Iza nas je već 88 seminara, a sve radimo isključivo volonterski i uz pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji financira različite projekte za popularizaciju znanosti, pa tako i ovaj. Naša je plaća znanje i iskustvo, osobito za mlade suradnike mog tima, kojima je ovo prilika za usavršavanje i učenje u stvarnoj učioničkoj sredini", objašnjava Judaš.

Iako su profesori i dalje u frontalnom štrajku, ovo je jedna od dogovorenih nenastavnih aktivnosti, koju su, kako kaže Gabrijela Roguljić, profesorica biologije i kemije u Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića, ipak željeli održati. "U radionicama sudjeluju zainteresirani učenici brojnih osječkih srednjih škola, ali i osmaši, koji uz brojne pokuse imaju priliku osjetiti kemiju u njezinu najdoslovnijem smislu", zaključila je Roguljić. E. Nenadić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike