Zdravlje
CILJ JE STVORITI U ZADNJIM DANIMA ŽIVOTA ČLANA OBITELJI USPOMENE KOJIH SE MOGU SJEĆATI

Program ispunjavanja želja terminalnim bolesnicima pomaže i njihovim obiteljima
Objavljeno 25. studenog, 2019.

Obiteljima pacijenata koji su u terminalnoj fazi bolesti na jedinicama intenzivne njege moglo bi pomoći ako im se ispune male želje, primjerice da se pacijentu da njegovo omiljeno jelo ili pokrivač kojim se pokrivao kod kuće, pokazuje kanadsko istraživanje. Znanstvenici su razgovarali s članovima obitelji 730 pacijenata na samrti o njihovim iskustvima u okviru projekta "3 Wishes Project (3WP)", programa suosjećanja čiji je cilj stvoriti u zadnjim danima života člana obitelji uspomene i trenutke kojih se mogu sjećati.

"3WP omogućuje skrb ispunjenu suosjećanjem, jer u prvi plan stavlja pravo na dignitet umirućeg bolesnika i potiče veze između tih pacijenata, liječnika i članova obitelji", navodi dr. Deborah Cook sa Sveučilišta McMaster u Hamiltonu, u Ontariju, u časopisu Annals of Internal Medicine.

Održiv program
Cilj studije je bio vidjeti koliko je moguće provesti 3WP program u raznim zdravstvenim ustanovama, koliko bi članovi obitelji i liječnici cijenili ta iskustva i koliko bi stajalo da se redovito ispunjavaju želje umirućih pacijenata i njihovih obitelji.Program je obuhvatio umiruće pacijente u jedinicama intenzivne njege u četiri bolnice.Većina je bolesnika potpomognuto disala te je primala lijekove koji su pomagali radu srca, a mnogi su bili i na dijalizi zbog otkazivanja bubrega. Želje su se uvelike razlikovale i uključivale su one poput izvođenja pacijenata "na zrak", ukrašavanja bolničkih prostora blagdanskim ukrasima, proslava rođendana ili godišnjica, obnove bračnih zavjeta, puštanja neograničenog broja posjetitelja ili pružanja pomoći u odlukama o darovanju organa ili krvi. Ukupno je ispunjeno 3325 želja, a prosječni trošak po želji bio je 5,19 dolara.

Čini se da je program ispunjavanja želja održiv, jer su bolnice to nastavile nuditi i nakon prestanka istraživanja, navode znanstvenici.

Intervjuirani članovi obitelji i liječnici kazali su kako je 3WP program pomogao jačanju ljudskih veza, ali i obitelji i prijateljima da se usmjere na to da su pacijenti osobe, što je u suprotnosti s okruženjem jedinica intenzivne njege u kojima težina bolesti, oslanjanje na tehničke uređaje i nemogućnost teških pacijenata da komuniciraju otežavaju pružanje optimalne skrbi terminalnim bolesnicima, naveli su autori studije.

Humaniziranje iskustva
Članovima obitelji bilo je utješno što su imali mogućnost povezati se međusobno i stvoriti sadržajne veze s liječnicima te su cijenili što su liječnici pokazivali da poštuju dignitet njihovih umirućih članova obitelji, naveli su znanstvenici.

Aktivnosti u okviru programa 3WP, čiji je cilj stvoriti uspomene, potaknuli su skrb punu poštovanja, koja je pak potaknula obitelji na sjećanje na člana obitelji kao osobe, a ne pacijenta, a što može olakšati tugovanje, istaknuli su pacijenti.Usmjeravanje na stvaranje veza i uspomena može donekle ublažiti tugovanje, stres, depresiju i tjeskobu koju iskuse ljudi čiji članovi obitelji umru u jedinicama intenzivne njege, naveli su znanstvenici.

Humaniziranje iskustva boravka u jedinicama intenzivne njege za umiruće pacijente može odgovoriti i na potrebe zaposlenika tih odjela, koji su izloženi velikoj razini stresa i izgaranja na poslu, navodi znanstveni tim. Negativna iskustva liječnika i osoblja mogu biti pojačana kad umirući pacijenti primaju skrb suprotnu svojim željama ili prognozi bolesti ili kad komunikacija s njihovim obiteljima ne omogući da se u lošoj situaciji napravi najbolje moguće.

Program 3WP pružio je liječnicima i obiteljima okvir u kojemu mogu uvažiti pacijente u njihovim posljednjim danima, a što može povećati osjećaj zadovoljstva za liječnike u obavljanju njihova posla.
Hina
Usmjeravanje na stvaranje veza i uspomena može donekle ublažiti tugovanje, stres, depresiju i tjeskobu
Možda ste propustili...

SMANJENA PLODNOST ŽENA S DEBLJINOM

Povezuje se s češćim komplikacijama u porodu

JAVNOZDRAVSTVENA KAMPANJA "STOP TEŠKIM OBLICIMA PNEUMOKOKNE BOLESTI - CIJEPI SE!"

Cijepljenjem se može i do 80 % smanjiti rizik od razvitka takozvane invazivne pneumokokne bolesti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ČAJ LJEKOVITE BILJKE PRETEČA SU LIJEKOVA

Ljeti hladi, zimi grije, umorne okrepljuje

2

STUDIJA GUBITAK KILOGRAMA

Jedite sporije i u manjim zalogajima, bez prejedanja

3

RAZNOLIKA LJETNA PREHRANA

Mnogo svježeg voća i sezonskog povrća