Novosti
MJESEC DANA ŠTRAJKA U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA

SINDIKATI: Približavamo se dogovoru PREMIJER: Ne ići u školu nije rješenje
Objavljeno 22. studenog, 2019.
Mihalinec: Očekujemo da ćemo idući tjedan doći do rješenja, koje će ići našim članovima na izjašnjavanje

Nakon što je premijer Andrej Plenković u petak ponovno pozvao obrazovne sindikate na razgovore, u Banskim dvorima održan je višesatni sastanak predstavnika Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikata hrvatskih učitelja, koji su u štrajku već 30 dana.

Uz sindikaliste Branimira Mihalinca i Anu Tuškan na razgovoru si bili predstojnik Ureda premijera Zvonko Frka Petešić i predstavnici Ministarstva obrazovanja te Ministarstva rada. Mihalinec je nakon tog sastanka izjavio kako je "konačno održan kvalitetan sastanak s predstavnicima Vlade". "Jedino što mogu reći je da se približavamo rješavanju problema. Sastanci će se nastaviti i očekujemo da ćemo idući tjedan doći do rješenja, koje će ići našim članovima na izjašnjavanje", izjavio je Mihalinec. Nije htio otkrivati detalje razgovora, jer, kako kaže - time bi ih ugrozili.

Ispravljanje nepravde
"Želimo nastaviti razgovarati, tražiti rješenja, najvažnije je da većina javnosti shvati da je ovo vlada u kojoj će u četiri godine mandata na temelju Temeljnog kolektivnog ugovora plaće porasti za 18,3 posto", kazao je Plenković na sjednici Vlade.

Ponovio je da je ovo vlada koja je išla u susret pravima radnika, povećanju plaća i mirovina. "Malo smo i odgovorni što su se povećale plaće u našem mandatu za 11,49 posto, što ćemo na Vladi nakon pregovora sa sindikatima državnih službi potvrditi kao dogovor", dodao je. Svjesni smo da naši partneri i pregovarači s druge strane stola imaju dugo pamćenje, da njihova perspektiva nije samo razgovor s aktualnom vladom. U cijelom mandatu rješavamo popriličan broj kostura iz ormara, ispravljamo razne praznine i nepravde i trudimo se to učiniti što je bolje moguće. Nastojat ćemo popraviti što možemo, kazao je Plenković, pozvavši sindikate na nastavak razgovora. "Ono što je sigurno i što odgovorno tvrdimo, i što ministrica zna, apsolutno dijelimo stav da ne ići u školu nije rješenje", naglasio je. Ustvrdio je da štrajk prema vladi koja podiže plaće za 18 posto "samo zbog pitanja optike o koeficijentu, za koji ne kažemo da nije nepravedan i nelogičan" - ne može biti dovoljan razlog da se ide na paralizu školskoga sustava, da se dovode u pitanje nadoknade, praznici i kalendar državne mature. "Moramo svi pokazati stupanj odgovornosti, to je glavna poruka. Ovo nije pitanje emocija, ovo je pitanje racija, argument o reformi koja zahtijeva dosta ulaganja. Mi hoćemo razgovarati, razgovaramo stalno", istaknuo je premijer. "U školu se mora ići, zato škola i postoji. Vladi koja povećava plaće nije korektno raditi bunt na temi koja se odnosi na djecu. To racionalno nije korektno, politički nije korektno. Razgovor da, no činjenica da djeca ne idu u školu - ne", istaknuo je Plenković. Ocijenio je kako je Vlada bila uviđavna s obzirom na to da je štrajk do 15. studenoga plaćen, ali, prema njegovom uvjerenju, "ovo što se radi od utorka je i nepotrebno i nekorektno". "Zovu i nas roditelji i pitaju što ćemo - dokad nećemo ići u školu s našom djecom", kazao je. Tvrdi i da pojedini akteri iskorištavaju prosvjed da ga ispolitiziraju protiv Vlade u predizborno vrijeme. "Nitko ovdje nije naivan niti politički od jučer da ne razumije B plan, koji je zapravo A plan cijelo vrijeme. I to svi moraju znati, i oni koji misle da se to ne vidi, da nije na neki način prozreno", rekao je.

Prosvjed
Premijerove tvrdnje o politizaciji štrajka na konferenciji za novinare odbacio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

"Odbijamo svaku pomisao i insinuaciju da su zahtjevi zaposlenih u odgoju i obrazovanju zahtjevi za promjenu vlasti u Hrvatskoj, da iza nas stoji neka politika i da smo instrumenti neke politike. Jedini koje zastupamo su zaposleni u obrazovanju, a preko njih i cijelu Hrvatsku, jer smo jamci da Hrvatska može i mora bolje", kazao je Mihalinec.

Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja poručila je premijeru da zaposleni u obrazovanju nisu problem, nego rješenje, te ga je pozvala na preuzimanje odgovornosti i rješavanje problema zbog kojih oni štrajkaju. Sindikalni čelnici također su najavili velik prosvjed u organizaciji obrazovnih sindikata pod geslom "Hrvatska mora bolje" za ponedjeljak, 25. studenoga, na Trgu bana Jelačića u 12 sati i 5 minuta. Sindikalci očekuju dolazak velikog broja sindikalnih članova, ali i građana koji ih podupiru.

Ministar financija Zdravko Marić još jednom je apelirao da se situacija okonča i da se učitelji i djeca vrate u škole. Ponovio je da je Vladina ponuda kvalitetna i na tragu onoga što su do sada radili te da se od 2017. odvija korekcija i rast plaća. "Stvarno je malo teško prihvatiti da u ovom trenutku, kada se sve zbroji, imamo takvo masovno nezadovoljstvo", rekao je Marić uoči sjednice Vlade. Na pitanje kad će se sastati komisija ili povjerenstvo oko koeficijenata za učitelje, odgovorio je da ne zna je li komisija imenovana i da će se "u relativno kratkom roku vidjeti na koji način, kako i s kim to odraditi". Ponovio je da su koeficijenti i rasprava o njima isključivo u ingerenciji Vlade te da nisu predmet pregovora.

Dijana PAVLOVIĆ/Hina
SOCIJALNI RADNICI ZA ZAŠTITU DJECE
Hrvatska komora socijalnih radnika u priopćenju za javnost pozvala je sve sudionike u štrajku da “u što kraćem roku postignu dogovor i riješe nastali spor na dobrobit djece/učenika”, čime, ističu, ne osporavau legitimno pravo na štrajk radnika u prosvjeti. Socijalni radnici podsjećaju kako je Konvencijom o pravima djeteta propisano da svako dijete ima pravo na obrazovanje. “Pravo na obrazovanje podrazumijeva pravo na sigurno i poticajno odgojno-obrazovno okružje u kojemu se poštuju prava djece, učitelja, roditelja i svih ostalih sudionika. S obzirom na to da djeca nemaju politički glas, dužnost je odraslih osoba zagovarati njihove najbolje interese i voditi računa da se njihova prava, pa tako i pravo na obrazovanje, poštuju. Neminovno je da nepostojanje trajanja štrajka utječe na prava djece i na dostupnost obrazovanja”, navode.
Blaženka Divjak

ministrica obrazovanja

KRAJNJI CILJ JE POVRATAK UČENIKA U ŠKOLE I ZADOVOLJNI UČITELJI

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u petak da se radi na novoj ponudi sindikatima, za što su bile važne detaljne analize koje je pripremilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, i poručila kako je cilj rješavati probleme i biti otvoren za dijalog, pogotovo onda kada je to teško. Ministrica se prije sastanka sindikata s predstavnicima Vlade susrela s premijerom Andrejom Plenkovićem, ministrom financija Zdravkom Marićem i ministrom rada Josipom Aladrovićem. Dodala je da su Ministarstvo i njezin tim cijelo vrijeme radili na statusu učitelja i nastavnika. Krajnji cilj je, poručila je Divjak, da se učenici što prije vrate u škole, da učitelji budu zadovoljni i motivirani te da reforma u koju smo krenuli može “disati punim plućima”.
Možda ste propustili...