Novosti
PONOVNO PRIVEDEN OSUMNJIČENI ŠVERCER ORUŽJA

Krstičević: Nevojnički postupci nisu vrijednosti Hrvatske vojske
Objavljeno 22. studenog, 2019.

Osumnjičeni švercer oružja iz afere s vojnim pilotima u petak ujutro ponovno je priveden u Zadru, ovaj put zbog drugog kaznenog djela, ali također povezanog s oružjem.


Neslužbeno, riječ je o 36-godišnjem Mišelu Pavloviću, koji je prije 13 dana bio doveden pred suca istrage, koji ga je pustio na slobodu uz mjere opreza iako je Državno odvjetništvo zatražilo određivanje istražnog zatvora. Iz Policijske uprave zadarske Hini su potvrdili uhićenje, no naglasili su da se ne radi o istom slučaju. "Kazneno djelo također se tiče oružja, ali radi se o drugom slučaju i drugom kaznenom djelu od onog prvog za koje je bio priveden", kazala je glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.


Ovog muškarca dovodi se u vezu sa švercom oružja u koji su bila uključena i tri pilota te dva civila, od 42 i 56 godina, a policija je podnijela prijave protiv sve šestorice.

Ministar obrane Damir Krstičević u petak je rekao kako nevojničko ponašanje i postupci nisu vrijednosti Hrvatske vojske. "Imam nultu stopu tolerancije na nevojničko i nestegovno ponašanje i pojedince treba sankcionirati", rekao je Krstičević u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, gdje je održao radni sastanak sa zapovjednicima 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.


U vezi sa slučajem u Zemuniku iz Ministarstva obrane izvijestili su da je ministar Krstičević odlučio osnovati povjerenstvo koje će izvijestiti o konkretnim mjerama koje će se poduzeti - od sankcioniranja pojedinaca do odgovornosti po zapovjednoj liniji i funkcionalnim područjima. "Očekujem od Glavnog stožera Hrvatske vojske da postupi u skladu sa svojim nadležnostima u pitanju sigurnosti i stege te da se podnese detaljno izvješće s konkretnim mjerama", rekao je ministar.


Slučaj su komentirali i predsjednik SDP-a Davor Bernardić te predsjednički kandidat Zoran Milanović.
"Kako je moguće da švercer oružja neometano uđe u vojni helikopter i probije se uz niz sigurnosnih protokola. Mora postojati zapovjedna odgovornost i mora se ustanoviti tko je kriv i kako je moguće da je sigurnosni sustav zemlje probijen. Ne znam što čeka predsjednica Republike, ona ‘u roku odmah‘ mora sazvati Vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost. Milanović sasvim sigurno ne bi tolerirao takvo ponašanje", poručio je Bernardić. To je veća afera od one s nabavom vojnih aviona, smatra čelnik SDP-a. H/D.Pav.
IZVJEŠĆE DO UTORKA
Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je na prozivanje Davora Bernardića i Zorana Milanovića o odgovornosti za slučaj šverca oružja. Rekla je da istraga traje. "Ovo ne može biti montirani politički proces, kakve smo viđali kad se Vijeće za nacionalnu sigurnost zlorabilo u vrijeme vlade Zorana Milanovića za raspravljanje o pojedincima, odnosno o tome gdje su zaposleni ako su bili u srodstvu s novinarima. Ministar i ja do utorka očekujemo od načelnika Glavnog stožera kompletno izvješće i tada ćemo zajedno donijeti odluku o zapovjednoj odgovornosti, jer za to nam nije potrebno ni Vijeće za obranu, ni Vijeće za nacionalnu sigurnost", kazala je Kolinda Grabar-Kitarović. "Jedina velika afera u Oružanim snagama jest afera s MiG-ovima koji su otišli na popravak u Ukrajinu. Radilo se s nestabilnom zemljom koja je tada praktički bila u ratnom stanju. Drugo, MiG-ovi su došli u dijelovima, a kad su sastavljeni utvrđeno je da papirologija ne odgovara onome što je isporučeno. Na cijeli posao potrošeno je više od 170 milijuna kuna. S tim što nikada u vrijeme Milanovića nije provedena detaljna istraga", rekla je Grabar-Kitarović.