Regija
OŠ DARDA U NOVOM PROJEKTU ERASMUS+

Ugostili đake iz 5 zemalja
Objavljeno 22. studenog, 2019.
U projektu sudjeluju škole iz Cipra, Latvije, Italije, Portugala, Španjolske
DARDA - Uključili su se učenici i nastavnici OŠ Darda u još jedan, četvrti u tri godine, Erasmus+ projekt. Organizirali su dolazak 20 učenika i 11 učitelja iz Cipra, Latvije, Italije, Portugala i Španjolske, koji su u Dardi proveli pet dana, od 11. do 16. studenoga. A da im je boravak u regiji između Dunava, Drave i Mađarske doista ostao u lijepoj uspomeni, dokazuju njihovi profili na društvenim mrežama i službene stranice njihovih matičnih ustanova, koji su puni riječi oduševljenja i zahvala, te brojnih fotografija iz Baranje, ali i iz Osijeka, Vukovara, Zagreba te Nacionalnoga parka Plitvička jezera.- Gostujući i domaći učenici sudjelovali su u igrama upoznavanja, učenju hrvatskoga jezika, radionicama hrvatske glazbe i plesa, glagoljice i izrade ogrlica, narodnih nošnji i zlatoveza. Crtali su i hrvatske simbole na majicama, saznali tko su hrvatski velikani te odigrali olimpijadu starih sportova - priča Nataša Mesić Muharemi, glavna koordinatorica projekta, nastavljajući da su posjetili i NP Plitvička jezera, Etnološki centar Beli Manastir, gdje su im prezentirani tradicionalni alati za rad u polju i način izrade tradicionalnih baranjskih instrumenata, kao i Park prirode Kopački rit, te da im je poseban doživljaj bila vožnja dizelskim motornim vlakom, šinobusom, od Darde do Osijeka. U Osijeku razgledali baroknu Tvrđu i gradsko središte. Učitelji su, dodaje, posjetili i osječki Centar za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark” i suvremeni regionalni Centar za autizam. Odredišta su im bili i Vukovar i Muzej vučedolske kulture. O tome kako djeluje hrvatski obrazovni sustav, kao i posebni odjeli u redovitom sustavu obrazovanja, izvijestile su ih učiteljice predavačice Andreja Dorić i Tihana Jozin.

- Susret je završio pripremom baranjskih jela i slastica, podjelom certifikata i završnom svečanošću, u kojoj su sudjelovali hrvatski i mađarski KUD-ovi iz Darde te članovi Udruge za ruralni turizam Đola, koji su nazočne podsjetili na vladavinu Sulejmana Veličanstvenoga te priču o gradnji čuvenoga mosta koji je povezivao Osijek i Dardu - istaknula je Mesić Muharemi. Posebno je naglasila kako OŠ Darda ima veliku odgovornost budući da su glavni koordinatori projekta Diversity and culture make the UNION, u kojemu je riječ o kulturnoj baštini. Ciljevi su, podvukla je, upoznati se s vlastitom kulturnom baštinom, ali i onom ostalih europskih zemalja, promovirati jednakost, inkluziju i obrazovanje naših učenika s težom socijalnom situacijom, invaliditetom, obrazovnim poteškoćama i smanjenim mogućnostima u odnosu na svoje vršnjake, poboljšavajući njihovu kulturnu svijest, jezik, komunikaciju i ICT sposobnosti, kao i povećati suradnju među članicama EU-a.

Učenici će s učiteljima raditi na pjesmama i plesovima svoga zavičaja, izraditi kuharicu, učiti jezike zemalja partnera, sastaviti zajednički, sedmojezični rječnik te knjigu o kulturnim događanjima u svome kraju. Sljedeći su im susreti u proljeće 2020. godine, u Portugalu i Latviji.
Ivica Getto
Vrijednost projekta, koji traje do kraja kolovoza 2020., 172.770 eura, a OŠ Darda dobila je 32.370 eura
Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

Najčitanije iz rubrike