Osijek
VRTIĆ U PKC-U MAĐARA OPET JE ZATVOREN ZBOG ŠTRAJKA PROSVJETARA

Andoči: Kad škola ne radi, ne može ni vrtić
Objavljeno 22. studenog, 2019.
Štrajk prosvjetara kojemu se, za sada, ne nazire kraj, ne znači izostanak s nastave samo učenika nego, na primjeru Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Osijeku - i vrtićaraca. Naime, ravnatelj Janoš Andoči potvrdio nam je da vrtić ne radi, baš kao ni tamošnja osnovna i srednja škola.

- Ne mogu osigurati uvjete za djecu u vrtiću s obzirom na to da su kuhar i čistačica u štrajku. Istina je da vrtić ne radi i tako će biti do daljnjega - poručio je Andoči.

Na pitanje je li moguće u sljedećem razdoblju, do kraja tzv. frontalnoga štrajka, osigurati outsourcing, Andoči odgovara kako za takvo što u PKC-u Mađara nemaju financijskih sredstava. Kako je odaziv na štrajk u toj ustanovi stopostotan, rješenje problema za smještaj vrtićke djece nemaju. Međutim, Andoči kaže kako bi djetetu, koje bi roditelj ipak doveo u ustanovu, smještaj bio osiguran, no tvrdi da se to do sada nije dogodilo "jer su roditelji susretljivi i ne šalju djecu u vrtić."

- Mi radimo po tzv. A-modelu, odnosno, nastava se odvija na mađarskom jeziku. Odaziv na štrajk je stopostotan i u odličnim smo odnosima sa sindikalnim povjerenicima. Svi smo složni i roditelji nas podupiru - tvrdi Andoči.

Podsjetimo, prije nešto više od mjesec dana tomu baš i nije bilo tako. Glasu Slavonije polovinom se listopada obratila majka koja se potužila kako joj dijete nije primljeno u vrtić u vrijeme štrajka u školama. Kako je u to vrijeme bio tzv. cirkularni štrajk, dijete i njegovi vrtićki prijatelji nisu pohađali vrtić jedan dan u tjednu, eventualno u tjednu i pol. No sada se štrajka iz dana u dan, što znači da roditelji vrtićaraca do daljnjega morati "kemijati" kamo će s djecom dok su oni na poslu. M. Mihelić
Najčitanije iz rubrike