Osijek
PET VODIČA EDUCIRA SE ZA FOTOSAFARI DA BI PRIVUKLI 10 MILIJUNA TURISTA

Uče se glasati kao ptice iz Kopačkog
Objavljeno 22. studenog, 2019.

Nepregledni trščaci, bare, poplavne šume te vlažne livade Parka prirode Kopački rit pružaju optimalne životne uvjete mnogim životinjama poput običnoga jelena, obične srne, divlje svinje, divlje mačke, vidre, dabra, jazavca… No, Kopački rit nadaleko je poznat prema ptičjoj populaciji, jer u njemu živi čak 300 različitih vrsta ptica, što čini čak 80 posto vrsta zabilježenih u ornitofauni Hrvatske. Od toga broja više od 140 vrsta redovite su ili povremene gnjezdarice. Posebno su zanimljive vrste koje se gnijezde u velikim kolonijama, poput sive čaplje, bjelobrade čigre, velikoga vranca, riječnog galeba. Tijekom proljetne i jesenske selidbe Kopački rit važno je odmorište brojnim pticama močvaricama. Na području Kopačkoga rita gnijezdi se najveća populacija štekavca u cijelome porječju Dunava i simbol je Parka prirode. Veliki vranac kolonijalna je gnjezdarica u Ritu i veliki je ljubitelj ribe.

Upravo ove činjenice mamac su za specifičnu kategoriju turista, često samozatajnih ljudi koji radije dolaze pogledati što nudi priroda, a ne čovjek svojim arhitektonskim, umjetničkim, ili bilo kojim drugim djelima i kreacijama.

Kao što vodiči sa zastavicama vode svaki svoju skupinu kroz Osijek, uskoro će, za početak samo njih pet, voditi promatrače u fotosafari u jedinstvenom prirodnom biseru u općini Bilje. Vodiči uče prepoznavanje ptica i kako se glasati poput njih...

Matej Perkušić, direktor TZ-a Baranje, kaže da se upravo educiraju kako bi mogli posjetiteljima pokazati prirodno bogatstvo najočuvanijeg vlažnog staništa u Europi.

- Prijavili smo projekt za edukaciju birdwatching vodiča preko HTZ-a, uspjeli smo ih uvjeriti da je bitno za Slavoniju i Baranju da dobijemo educirane ljude. Dobili smo 18.600 kuna i za nabavu opreme. U svijetu ima deset milijuna birdwatchera, a mi imamo Rit koji je biser u destinaciji Baranje, i u tom “svijetu birdwatchera” Kopački rit jedna je od vrhunskih pet ili deset destinacija. Glavna stvar, a da bismo mogli privući takve goste, upravo su educirani vodiči. Već sljedeće godine moći ćemo primati, uz stručne vodiče, goste tog tipa. Sljedeći je korak da u dogovoru s JUPP-om idemo na ciljane sajmove prezentirati tu ponudu i potencijale. Mi nemamo more, ali imamo Kopački rit i veliki bazen potencijalnih turista. Ovo je početak, moramo zagrebati polako, ali i ući na to tržište i puniti naše kapacitete još više. Nadam se da nećemo ostati na samo pet vodiča, osigurali smo dvoglede, fotoaparate i sve ostalo potrebno da vodiči mogu goste provesti na kvaliteta način kroz Kopački rit - tvrdi Perkušić, koji smatra kako ovaj posao može biti i oblik samozapošljavanja.
D. Pejić
MIGRACIJE
Ukupan broj ptičjih vrsta najveći je tijekom proljetne i jesenske migracije, a potom ljeti. Iako je zimi broj vrsta koje borave manji, može se promatrati na desetke tisuća gusaka i pataka koje dolaze iz zapadnog Sibira. Postoji još staništa ptica u Slavoniji, no problem je što imamo turistički proizvod, a nismo ga do sada mogli ponuditi jer nije kompletiran.
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

PROJEKT OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE ZA SREDNJOŠKOLCE

Prijavite se za “Učeničko poduzetništvo”

Najčitanije iz rubrike