Osijek
UČENICA UGOSTITELJSKE ŠKOLE

Sara Glavaš (17) najbolja je mlada slastičarka u RH
Objavljeno 23. studenog, 2019.
Nakon završetka škole čeka je posao u struci, a najveća joj je želja otvoriti slastičarnicu

Vezani članci

UČENICI UGOSTITELJSKE ŠKOLE NIŽU USPJEHE

Domenika Deže osvojila treće mjesto

Odmalena sam ‘kuhala‘ u pijesku, radila torte od blata, i uvijek sam uz mamu tijekom odrastanja gledala kako ona kuha i pravi kolače, pomagala joj. Tako se rodila želja u meni da i sama krenem sa svojim slasticama, priča sedamnaestogodišnja Sara Glavaš iz Bizovca, učenica osječke Ugostiteljsko-turističke škole, koja se od nedavno može pohvaliti titulom Najbolje mlade slastičarke stečene na 13. Danima hrvatskog kulinarstva.

Riječ je o najvažnijoj manifestaciji kulinarske struke u Hrvatskoj, a, uz profesionalne kuhare i slastičare koji pokazuju svoja znanja i vještine, prilika je to za dokazivanje i oslobađanje kreativnosti mladih talenata, učenika završnih razreda srednjih ugostiteljskih škola, koji se natječu u Kamelija kupu. Jedan je od zadataka bio pokazati znanje u izradi torte - na temu ‘Nautika‘. Sara je stručni žiri oduševila elegantnom, a upečatljivom tortom. Naravno i okusom te preciznošću izrade.

- Moja torta je zlatno-bijele kombinacije s glavnim motivom - sidrom, koje sam izradila od tičino mase. Uz sidro, tu su još mali kolut za spašavanje i brodić. Kako je tema ‘Nautika‘, i unutrašnjost torte napravila sam u morskome štihu - uz bademe, smokve... Mislim da je, uz izgled, presudio okus, ali i presjek torte, koji žiri posebno ocjenjuje - kaže Sara. Cijelu su tortu natjecatelji trebali izraditi ‘od nule‘.

- Bilo je poželjno koristiti što više vrsta biskvita, tehnika, pa sam bademe blanširala, tostirala, sjeckala... Sami smo pravili tičino masu, ukrase - kaže Sara. Pred njom je uskoro i završetak srednje škole, a kako je stipendistica jednoga hotela u Opatiji, posao ju ondje već čeka. Roditelji Mladen i Anita sretni su i ponosni. A Sarin je plan nakon toga i dalje se usavršavati i educirati te otvoriti vlastitu slastičarnicu.

Jasenka Pejaković
TORTU PRIPREMALA CIJELI DAN
Kroz smijeh priča nam Sara, iako je proces izrade torte trajao od jutra do mraka - to nije bio najstresniji i najteži dio natjecanja. “Tortu smo morali pripremiti u školi i gotovu dovesti na natjecanje. Meni je u tome pomogla mentorica, profesorica slastičarstva Ilonka Jakimov, i radile smo od sedam ujutro do gotovo 17 sati. Ali najteže je tortu bilo dovesti do odredišta jer putovanje je trajalo oko tri i pol sata. Bio je problem s tičino masom i toplinom u autu. Strahovala sam da se sve ne istopi na putu, ali na svu sreću, nije”, kaže najbolja mlada hrvatska slastičarka Sara, koju uskoro čeka i Gastro natjecanje.
Možda ste propustili...

RAČUNI SVE VIŠI, ŽIVOT SVE TEŽI

Zašto je dopušten snažan udar na budžet građana?

UNAPRJEĐIVANJE ŽELJEZNIČKOG PROMETA

Vlak studentima plaćat će Županija

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana