Crna kronika
IDE U ZATVOR JER NIJE OTIŠAO NA LIJEČENJE OD ALKOHOLIZMA

U probacijskom se uredu opravdavao da se "namaže s malo rakije nakon brijanja"
Objavljeno 22. studenog, 2019.
OSIJEK

Pedesetogodišnjak ide u zatvor jer je godinu i pol dana izbjegavao otići na liječenje od ovisnosti o alkoholu. Osječanin je zbog nasilja u obitelji bio osuđen na godinu dana zatvora, tri godine uvjetno ako ne počini novo kazneno djelo u tom vremenu. Određena mu je i posebna obveza odvikavanja od ovisnosti o alkoholu, u terapijskoj zajednici uz stručnu pomoć nadležnog tijela za probaciju, koja može trajati dok za to postoji potreba, a ne duže od tri godine, računajući od dana pravomoćnosti presude, 16. ožujka prošle godine. Međutim, 50-godišnjak se na odvikavanju nikada nije pojavio.

Kako doznajemo iz odluke Općinskog suda u Osijeku, iz izvješća probacijskog ureda u Osijeku od 19. srpnja 2018. proizlazi neispunjavanje uvjetne osude s posebnom obvezom osuđenika, odnosno da je 3. svibnja 2018. prvi put pristupio u Probacijski ured Osijek, gdje je upoznat s presudom, načinom ispunjavanja izrečene posebne obveze, kao i s pravima i obvezama koje ima tijekom postupka. Tijekom iduća tri mjeseca provođenja nadzora više je puta bio upućivan na početak liječenja, na što bi navodio da se već neko vrijeme liječi kod psihijatra, iako to nikada nije dokazao, kao i da posljednjih mjeseci ne konzumira alkohol. Osuđenika se upućivalo na javljanje u Centar za prevenciju ovisnosti, što nije učinio, opravdavajući se da na toj adresi nikoga nije zatekao i da se nitko ne javlja na telefon. U svakom razgovoru upozoravalo ga se na problem koji ima s alkoholom, a posljedično tome i s ponašanjem, no odbijao je to prihvatiti te je odgovornost prebacivao na svoju obitelj, osobito na sina. Pri svakom osobnom dolasku u Ured osjetio se miris alkohola, no on je negirao da je pio te je navodio kako se "nakon brijanja namaže s malo rakije"!?


U lipnju 2018. e-mailom je Ured kontaktirao i osuđenikov sin te je opisao kako 50-godišnjak i dalje uznemirava članove obitelji, dočekuje ih pred stanom i šalje uvredljive poruke. Suočen s tim navodima, sve je negirao, ponovo navevši kako mu obitelj sve podmeće da bi dobila njegovu mirovinu. Nakon što je, početkom srpnja 2018., ponovo upućen na javljanje psihijatru kako bi započeo liječenje od ovisnosti, naveo je da je bio na pregledu i da će nalaz donijeti probacijskoj službenici. To nije učinio niti se više javljao na telefon. Zaključak izvješća je da osuđenik nije započeo ispunjavanje posebne obveze odvikavanja od ovisnosti o alkoholu te da je nedostupan probacijskoj službenici.


Nakon toga još su ga nekoliko puta pokušali pronaći, kako djelatnici iz Probacijskog ureda tako i policija, no nisu ga pronašli na adresi koju je naveo. Njegova supruga izjavila je da stanuje na raznim adresama s beskućnicima. Iz izvješća od 5. lipnja 2019. proizlazi da je Probacijski ured ponovo pokušao uspostaviti kontakt s osuđenikom i nastaviti provedbu nadzora nad ispunjavanjem obveze liječenja od ovisnosti. Upućen mu je poziv u mjesto izvan Osijeka, no nije se pojavio. Potom Uredu stiže obavijest od policije u kojoj se navodi da je 50-godišnjak uhićen jer je prekršio zabranu prilaska žrtvi nasilja. Bio je u zatvoru u Osijeku od 28. ožujka do 24. travnja ove godine, pa mu je Probacijski ured u zatvor poslao pisani poziv da se javi čim iziđe na slobodu. Međutim, on se tek 2. svibnja telefonski javio probacijskoj službenici i rekao da je nakon izlaska iz zatvora bio na moru i da odaziv na pisani poziv nije smatrao hitnim. Idućeg je dana trebao doći, no opet se nije pojavio, niti se javljao na telefon. I iz osječke bolnice stigla je obavijest da se nije javio na liječenje, iako je od svoje liječnice uzeo uputnicu.
- Kako je od pravomoćnosti presude ovog suda, od 16. ožujka 2018., prošla jedna i pol godina, vijeće nalazi da je osuđenik do danas trebao započeti ispunjavati posebnu obvezu. Naime, kako iz dosadašnjih izvješća KBC-a Osijek, Klinike za psihijatriju, od 25. veljače., 28. svibnja te 30. rujna ove godine, proizlazi da osuđenik nije započeo liječenje, na temelju pravomoćne presude Općinskog suda u Osijeku, kao i zbog upornog odbijanja suradnje osuđenika s nadležnim probacijskim uredom, vijeće smatra da osuđenik nema namjeru liječiti se od ovisnosti o alkoholu. Stoga je opozvana uvjetna osuda i određeno izdržavanje izrečene kazne zatvora u trajanju od jedne godine.


Sandra Lacić
Osječanin je nekoliko puta prekršio uvjetnu osudu zbog nasilja u obitelji
Možda ste propustili...

ZAUSTAVILI GA NA GRANICI

Izgon iz RH zbog krivotvorene vize

NOVE ŽRTVE KIBERNETIČKIH KRIMINALACA

Lažne SMS poruke stajale ih tisuća eura

Najčitanije iz rubrike