Mozaik
ODBAČENE TUŽBE SUSJEDA

Sud: Gakanje i kvakanje neće se sankcionirati
Objavljeno 22. studenog, 2019.
Patke i guske svojim su zvukovima susjede nagnali na tužbu, no francuski sud ih je odbio

Patke, guske i pijetao zvijezde su dana u većini francuskih medija. Na naslovnice dnevnih novina dospjeli su nakon što im je sud dao za pravo da smiju na sav glas gakati, kvakati i kukurikati. To im je umalo bilo uskraćeno zbog tužbi susjeda koji su se iz urbanih sredina odlučili preseliti na selo, a kojima je smetalo ranojutarnje zvukovlje iz susjedovog peradarnika.

Naime, patke na maloj francuskoj farmi mogu nastaviti kvakati, presudio je francuski sud i odbacio tužbu susjeda koji se žalio da mu pačje kvakanje čini život bijednim. Sud u Daxu presudio je da je buka koju proizvodi šezdesetak pataka i gusaka umirovljenog farmera Dominiquea Douthe u podnožju Pireneja na jugozapadu Francuske u prihvatljivim granicama, objavio je France 3. "Patke su pobijedile", rekao je Douthe za Reuters. "Jako sam sretan jer nisam htio likvidirati svoje patke", istaknuo je. Tužbu je podigao Doutheov susjed koji se prije godinu dana iz grada preselio na imanje koje je udaljeno pedesetak metara od jata.

Spor je posljednji sudski slučaj u nizu kojim se tradicionalni način života u ruralnoj Francuskoj pokušava potkopati modernim vrijednostima, za što lokalni stanovnici optužuju gradske došljake. Prije dva mjeseca sud je dopustio pijetlu Mauriceu da kukuriče u zoru unatoč pritužbama susjeda koji su se također preselili iz grada. "Maurice je pobijedio tužitelje i oni moraju isplatiti njegovoj vlasnici tisuću eura štete i kamata, kao i troškove pravnog postupka", rekao je odvjetnik vlasnice pijetla nakon što je sud objavio presudu. "Ja sam bez teksta. To je pobjeda za sve ljude koji se nalaze u situaciji sličnoj mojoj. Nadam se da će im to biti pouka", veselo je rekla Corinne Fesseau. "Ovako će svi biti zaštićeni: i zvona i žabe", dodala je, referirajući se na žalopojke koje se pojavljuju u posljednje vrijeme jer novopridošlicama u ruralni svijet smetaju seoski zvukovi. "Zbog čega se ne bi donio ‘zakon Maurice‘ koji bi štitio sve ruralne zvukove?" upitala je vlasnica pijetla. Afera je počela banalnom žalbom zbog susjedskog remećenja mira. Podnio ju je par umirovljenih poljoprivrednika iz departmana Haute-Vienne kojima je smetalo Mauriceovo jutarnje kukurikanje u blizini njihova ljetnikovca na otoku Oleron na atlantskoj obali.

Milan Bugarić
60

pataka i gusaka nalazi se u spornom jatu
50

metara je udaljena kuća susjeda koji je vlasnika peradi tužio sudu
Buka koju proizvode patke i guske u prihvatljivim je granicama, odlučio je sud
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike