Osijek
VRHUNAC VODENOG VALA U OSIJEKU OČEKUJE SE U NEDJELJU

U samo dva tjedna, Drava je narasla za gotovo četiri metra
Objavljeno 22. studenog, 2019.

Naši sugrađani koji redovito šeću uz Dravu mogli su primijetiti da je njezin vodostaj u posljednjih 15-ak dana značajno porastao. Prema podacima koje smo dobili od Ivice Nađa, voditelja Centra obrane od poplave Hrvatskih voda za sektor "B", Drava je u u tom vremenu porasla za čak 3,7 metara, odnosno s -155 na 222 centimetra, koliko je izmjereno jučer, što je dosta velik porast, međutim, velika količina kiše koja je pala u Austriji i Sloveniji došla je, ističe Nađ, u prazno korito Drave, tako da taj porast nije dramatičan.

Ipak, uvjetovao je uspostavu pripremnih stanja obrane od poplava na dionicama rijeke Drave prema većini vodomjernih stanica, tako da danas na snazi imamo pripremna stanja u Botovu, Virju, Vrbovki, Moslavini, Donjem Miholjcu, Belišću i Osijeku, gdje se vrh vodenog vala očekuje u nedjelju.

- Ovaj vodeni val za nekakav manji iznos nadmašio je do sada najveći godišnji u Osijeku kojeg smo imali u svibnju. Prema podacima s područja uzvodnih dravskih država, situacija se normalizira u gornjem toku. U ozbiljnom je opadanju i Mura kao pritok Drave, koja je imala jako veliki vodeni val te očekujemo da će on stići do Osijeka do nedjelje, kada očekujemo maksimalni vodostaj između 250 i 270 centimetara. Ako znamo da redovne mjere obrane od poplava stupaju na snagu kada vodostaj Drave dosegne 350 centimetara, to nije ništa dramatično. Drava je potpuno pod kontrolom, nema nikakvih ugroza za stanovništvo, naselja, gospodarske objekte i slično. Na terenu su službe kojima je to propisano u ovakvoj situaciji i ni na jednoj vodomjernoj stanici ne očekujemo da će vodostaj premašiti razinu za uspostavu redovne obrane od poplava - Ističe Nađ.

U prilog ovim umirujućim vijestima ide i vodostaj Dunava, o kojemu u velikoj mjeri ovisi i vodostaj Drave.

- I on je posljednjih dana u porastu, ali je kao i Drava bio prilično nizak u prethodnom razdoblju, tako da je njegov vodostaj u Batini danas 210. U idućim danima možda će porasti za dodatnih 20-ak centimetara, što je dobro, jer neće stvarati preveliki uspor za rijeku Dravu na području od Osijeka do ušća, tako da se Dravski vodni val može uliti u Dunav i otići nizvodno bez opasnosti za naše područje - dodaje Nađ.

Djelatnici Hrvatskih voda svakodnevno prate razvoj situacije, bez obzira na to bio vodostaji minimalan ili visok, kako bi uvijek bili spremni predvidjeti što će se dogoditi i prema potrebi pravovremeno intervenirati. I. Alilović
Ovaj vodeni val za nekakav manji iznos nadmašio je do sada najveći godišnji u Osijeku koji je bio u svibnju
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike