Objavljeno 21. studenog, 2019.
Iznijeli su zabrinjavajuće podatke - dnevno se u Hrvatskoj baci tona hrane koja se može donirati
Tržnica kao potencijalno atraktivno turističko odredište, odgovorna potrošnja hrane i problem rasipanja hrane te zbrinjavanje i recikliranje ambalaže tri su značajne teme koje su na ovotjednom Eko trgu predstavili učenici Trgovačke i komercijalne škole "Davor Milas". Riječ je o zelenom knowledge cafeu gdje su učenici razmjenjivali znanja, vještine i iskustva te praktično pokazali o čemu uče.
- Bazirali smo se na ekološki marketing. Učenici, budući marketinški stručnjaci društveno su odgovorni, pa tako upozoravaju na važnost kružne ekonomije izrađivanjem predmeta od reciklirane ambalaže poput stakla, plastike, metala i papira - pojasnila je profesorica struke Tatjana Petrač. Tu je još, pojašnjava, promocijska brošura s ciljem promicanja svijesti javnosti o lošoj navici bacanja hrane, a učenici su pokazali i kako tržnicu učiniti zanimljivom turističkom točkom te je uklopiti u kreativnu ekonomiju.
- U masi proizvoda želimo označiti štandove oznakama na hrvatskom i engleskom jeziku koje pokazuju kvalitetu i vrstu. Uz to, postavili bismo kontejnere za razlaganje otpada i košaru gdje bi se bacali ostatci za kompost - pojasnila je učenica Romana Virovac, dok je maturant Niko Žilić pojasnio zeleni marketing i nužnu proizvodnju proizvoda koji ne uništavaju okoliš, kao i pravilno razdvajanje otpada.
- U Hrvatskoj se dnevno baci oko tonu hrane, a u svijetu je bačeno hrane za 1,4 milijarde hektara. Ako hrana kalira, ne znači da je pokvarena. Može se skuhati i donirati potrebitima - savjetuje Žilić. Učenica Dora Juhas predstavila je reciklirane rukotvorine - anđele, snjegoviće i božićne jelke. Tu je još i salvet-tehnika na pločicama s motivima anđela, a valja naglasiti da su učenici rukotvorine naposljetku podijelili posjetiteljima.
Marija Mihelić
Cikla deset, repa osam kuna
Prijedlog označavanja na tržnici odnosi se na sve proizvode. Tako bi ih mogli uskoro dobiti i oni koje smo jučer tradicionalno obišli u svrhu barometra. U ponudi je brojno povrće, primjerice krumpir, čija je cijena od četiri do pet kuna, ovisno o vrsti, a koliko stoji i kilogram crenoga luka. Deset kuna je kilogram paprike, po 12 kuna prodaje se rajčica, koliko stoji i kilogram repe, dok je kilogram cikle deset kuna. Cijena kilograma kelja je osam kuna. U ponudi je i više vrsta graha koji se prodaje po 30, odnosno 40 kuna za kilogram te med raznih vrsta čija cijena ovisi o vrsti meda i veličini staklenke.