Svijet
SRBIJU POTRESA "ŠPIJUNSKA AFERA"

Vučić razgovarao i s ruskim veleposlanikom o agentu
Objavljeno 22. studenog, 2019.

Iako još nije jasno tko je snimio, najvjerojatnije u Zemunu, susret ruskog obavještajca pukovnika Georgija Viktoroviča Klebana i neimenovanog "srpskog dužnosnika" kojemu je na snimci zamagljeno lice, a ruskom agentu nije, u srpskim režimskim medijima "doznaju" kako je "operacija vjerojatno naručena sa Zapada, a cilj je kompromitiranje odnosa službenog Beograda i Moskve". Beogradski Blic tvrdi kako je "bilo više od 50 pokušaja da snimka ugleda svjetlost dana, ali je ruska služba svaki put do sada to uspješno spriječila".


Na svom Twitter profilu snimak je prenio i proširio bugarski neovisni novinar i istraživač Hristo Grozev te također identificirao ruskog agenta, iako u Srbiji hvale budnost srpskih sigurnosnih službi koje su do sada samo uspjeli potvrditi kako je riječ o autentičnom snimku, i da je snimljen ruski obavještajac, ali ne i tko je Srbin kojemu je Rus uručio vrećicu s novcem.


Ima indicija, doznaju Večernje novosti, kako je Srbin sa snimke predsjednik neke proruske udruge u Srbiji, ali i da je riječ o civilu koji je Rusima uz naknadu ustupao poslovne podatke. U Srbiji odbijaju nagađanja kako je riječ o državnom dužnosniku, ili djelatniku srpskih sigurnosnih službi.
Kremlj je uvijeno poručio Srbiji kako Rusija nije umiješana u "špijunsku aferu", jer "odnosi sa Srbijom su partnerski, bratskog karaktera i ništa ne može na to utjecati". Srpski predsjednik Aleksandar Vučić koji je vojnoj i civilnoj sigurnosnoj službi zapovjedio istragu o ovom slučaju, sastao se u četvrtak ujutro s ruskim veleposlanikom u Beogradu, Aleksandarom Bocan-Harčenkom, ali novinari nisu bili nazočni pa ni na izlazu iz zgrade gdje su razgovori obavljeni, ruski veleposlanik je novinare koji su ga pitali koji su ga pitali i za špijunsku aferu, "ignorirao, samo se nasmiješio i ušao u automobil". Navodno je bilo razgovora o Vučićevom posjetu Moskvi 4. prosinca i razgovoru s Putinom što će im biti do sada sedamnaesti susret, treći u ovoj godini. Budući da je razgovoru nazočio i ministar obrane Vulin, nagađa se kako je bilo razgovora i o ruskom vrbovanju srpskih agenata. Iz Vučićevog ureda priopćili su da će o temi razgovora "obavijestiti javnost tijekom dana" te da će se Vučić naciji obratiti "između 19 i 20 sati“, nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost sazvane za četvrtak navečer.M.F.
Relja Željski

analitičar BIA-e

Ne treba optuživati Rusiju, jer i druge velike sile, poput SAD-a, Velike Britanije i Francuske, ali i regionalni igrači, spomenut ću samo Hrvatsku i Albaniju, veoma intenzivno rade na ostvarivanju svojih interesa.
Možda ste propustili...

KIŠE I OLUJE U PAKISTANU:

Poginulo 50 osoba

TURSKI PREDSJEDNIK S VOĐOM HAMASA

Erdogan pozvao Palestince "na jedinstvo"

Najčitanije iz rubrike